Frankrijk

Frankrijk, een van de populairste bestemmingen in Europa. Het land is dan ook ideaal voor een weekje weg. Of je nu in de bergen wilt gaan wandelen, een weekje strandvakantie wilt boeken of tot rust wilt komen op het glooiende platteland.

Over Frankrijk

Frankrijk is qua oppervlakte een van de grootste landen van Europa en heeft dan ook veel te bieden. Het telt op het vasteland dertien regio’s, die allemaal hun eigen charme en karakter hebben. Aan de westkant en de zuidkant wordt het grootste deel van het land begrensd door de zee. Aan de oostkant en in het zuidwesten vind je bergachtige streken.

Geschiedenis

De wortels van het huidige Frankrijk liggen rond de Romeinse tijd, met de stichting van steden en de aanleg van wegen die vandaag de dag nog bestaan. Wel veranderden met name in de Middeleeuwen de grenzen van het land vaak. Zo heersten de Engelsen lange tijd over een deel van het land en ook aan de zuid- en oostkant was er veel strijd. Met de Franse Revolutie aan het eind van de achttiende eeuw kwam er een eind aan het koninkrijk en veranderde de staatsinrichting grondig. De Franse keizer Napoleon staat symbool voor de ambities van het nieuwe rijk. In de twintigste eeuw werd het land getekend door de twee wereldoorlogen. Deze hebben diepe sporen gelaten in zowel het landschap als de inwoners zelf.

Cultuur

De Franse cultuur is wereldwijd bekend en geliefd. Wie kent immers niet de Franse liedjes en films, de Franse keuken en de Franse landelijke stijl in bijvoorbeeld huisinrichting? De liefde voor muziek en eten zit dan ook in de Franse cultuur ingebakken.

Weer & klimaat

Het klimaat in Frankrijk is divers. Aan de west- en zuidkant van het land vind je vooral een zeeklimaat, aan de oostkant en in het midden een landklimaat. Het zuidwesten kent de meeste zonuren, en het noordoosten het meeste regen. In de winter is het gebergte bedekt onder een dikke laag sneeuw. Zowel in de Alpen als Pyreneeën kun je dan goed terecht voor wintersport. En ook dichter bij huis, bijvoorbeeld in de Vogezen of de Auvergne, ligt in hartje winter genoeg sneeuw voor een leuke wintersportvakantie.

‘s Winters is de Côte d’Azur een geliefde bestemming voor mensen die het koude weer willen ontvluchten. Maar ook in Bretagne is het dan vrij zacht, met dank aan de warme golfstroom.

Beste reistijd

Vanaf ongeveer april tot en met oktober is Frankrijk een perfecte bestemming. In die periode zijn de dorpjes en steden levendig en is vrijwel alles geopend voor het toerisme. Daarbuiten kan het nog wel eens gebeuren dat een museum kortere openingstijden heeft of dat er in een bestemming veel gesloten is. De berggebieden zijn vanaf ongeveer juni tot eind oktober goede bestemmingen voor wandelingen en fietstochten. Kom je juist om te wintersporten, dan kun je vanaf half december tot eind maart altijd wel een leuke bestemming vinden.

Streken

In vrijwel alle Franse streken is veel te beleven en te zien. Hieronder licht ik er enkele voor je uit!

Provence

De Provence is een van de meest geliefde bestemmingen. Bekend vanwege de lavendelvelden, de oude dorpjes en het glooiende landschap. Hoogtepunt in de streek is de Gorges du Verdon, een imposante rivierkloof met leuke dorpen eromheen.

Normandië

Aan de noordwestkust vind je de veelzijdige streek Normandië. Kom tot rust op brede zandstranden en geniet van het lekkere eten. Je kunt hier ook niet om de landingsstranden uit de Tweede Wereldoorlog heen. Bezoek een van de vele musea om hier meer over te weten te komen.

Bretagne

Bretagne is de meest westelijke regio van Frankrijk. Je vindt er rotsachtige kusten en leuke dorpjes en steden, vol met geschiedenis.

Franse Alpen

Misschien wel de indrukwekkendste streek van Frankrijk: de Alpen. De hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc, ligt grotendeels in Frankrijk. In de Franse Alpen kun je terecht voor uitdagende sporten en bergwandelingen met grootse uitzichten. Je vindt er drukkere gebieden waar veel te beleven is maar ook uitgestorven bergdalen waar je je alleen op de wereld waant.

Accommodaties en verblijf in Frankrijk

Campings

Frankrijk is het kampeerland bij uitstek. Of je nu op een grote camping met (Nederlandstalige) animatie wilt staan of juist een minicamping midden in de natuur zoekt, er is voor elk wat wils.

Op zoek naar een ingerichte accommodatie op een camping, zoals een bungalowtent, mobilhome of houten hutje? Vacanceselect heeft een groot aanbod. Of kijk eens bij Suncamp.

Wil je liever op een camping midden in de natuur, met weinig afleiding en veel rust? Dan is een camping van Huttopia iets voor jou!

Vakantiehuisjes

Als je op zoek bent naar een vakantiehuisje in Frankrijk dan kun je het beste beginnen bij Belvilla, Novasol of Interhome.

Wil je een comfortabel vakantiehuis op een (Nederlandstalig) vakantiepark? Boek dan een verblijf op een van de vakantieparken van FranceComfort.

Hotels en chambres d’hôtes

In Frankrijk heten b&b’s over het algemeen chambres d’hôtes, gastenkamers. Via Booking.com vind je zowel de meeste hotels als chambres d’hôtes van particulieren.

Bestemmingen in Frankrijk

Meer  

Informatie

Meer