Frankrijk

Veel van de snelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. Dit betekent dat je moet betalen om over deze wegen te rijden. Hoe gaat dat in zijn werk?

Ter plekke betalen

Wanneer je een tolweg oprijdt zie je dat aangekondigd staan met de tekst ‘Péage’. Over het algemeen staan er bij het begin van de tolweg tolpoortjes waar je een ticket uit het kastje moet trekken. Aan het eind van de tolweg voer je het ticket in de machine en krijg je te zien hoeveel je moet betalen. Dit kun je met creditcard, bankpas of contact geld voldoen. Bij grote tolpleinen zijn bepaalde rijlanen alleen bestemd voor betaling met creditcard, dit staat boven de tolpoorten aangegeven. De meest linker baan en soms nog enkele andere banen zijn gereserveerd voor de zogenaamde Télépéage.

Tolbadge/Télépéage

Wanneer je vaak naar Frankrijk reist kan het handig en voordelig zijn om een tolbadge aan te schaffen. Deze plak je onder je voorruit, en daarmee wordt automatisch via je bank het tolbedrag afgehandeld. Je kunt daardoor gebruik maken van de rijbaan die voor télépéage is gereserveerd. Hierbij kun je met een rustig gangetje van rond de 30 door de tolpoort rijden zonder dat je hoeft te stoppen. Vooral in drukke periodes op de weg kan dit wat tijd schelen. Zo’n tolbadge kun je in Nederland onder andere bij de ANWB aanschaffen.