Zwitserland

Indrukwekkende bergdalen, donkerblauwe meren, mooie steden, Zwitserland is een schitterende bestemming voor een vakantie. Of je er nu een week verblijft of langer, de hoogtepunten zullen je verbazen!

Over Zwitserland

Zeg je Zwitserland, dan zeg je bergen. Maar alleen dat noemen zou het land te kort doen. De noordelijke helft van Zwitserland is namelijk vooral vlak of heuvelachtig, en wordt vaak voorbij gereden. Je vindt hier echter ook veel leuke steden en dorpen die een bezoek waard zijn. In het zuiden is het hooggebergte, met tal van beroemde toppen zoals de Matterhorn en de Jungfrau, en imposante gletsjers als de Aletschgletsjer.

Geschiedenis

Ooit was een groot deel van het land bedekt met tientallen meters dikke gletsjers. Toen die langzamerhand smolten kwam er plek voor bevolking. In de Romeinse tijd boden de bergen eerst nog wat bescherming, maar rond het begin van de jaartelling onderworpen de Romeinen ook dit bergachtige gebied en stichtten ze allerlei steden. Onder meer Kaiseraugst, Nyon, Basel hebben Romeinse wortels. Vervolgens waren het de Habsburgers, Bourgondiërs, Alamannen en Franken die de dienst uitmaakten en delen van het huidige Zwitserland beheersten. Rond 1300 kreeg het moderne Zwitserland vorm, met het eerste Eedgenootschap. De Reformatie zorgde voor een tweedeling in de kantons, vooral de zuidelijke bleven katholiek, de noordelijke kantons werden protestants. Doordat het land vooral een los verband was van staten, kon dit echter goed samengaan. Wel waren er kantons die meer en minder macht hadden. Onder Napoleon werd het land bezet door de Fransen, maar die kregen er geen vaste grond onder de voeten. Wallis werd een tijdlang van Zwitserland afgesneden in een afzonderlijke Franse republiek. In 1848 ontstond de bondsstaat zoals we die ook vandaag nog kennen. Het land is van oorsprong neutraal, al sinds het einde van de Middeleeuwen. Aan die positie dankt het ook de vestiging van een groot aantal internationale organisaties.

Cultuur

Doordat Zwitserland uit diverse kantons bestaat met elk een tegen identiteit, is de cultuur in Zwitserland ook divers. In het zuiden spelen de bergen een grote rol in de cultuur, in het noorden is dat minder. Dat blijkt bijvoorbeeld in het zuiden in de rol van traditionele bergberoepen en ambachten, zoals landbouw, veeteelt en houtbewerking. In het noorden is de bevolking meer verstedelijkt. Ook zorgen de taalverschillen voor onderscheid, er zijn namelijk vier verschillende officiële talen, het Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans.

Weer en klimaat

Zwitserland heeft een divers klimaat. In het zuiden overheerst een hooggebergteklimaat, met veel sneeuw in de winters en ‘s zomers hoge temperaturen in de dalen. In het uiterste zuiden, richting Ticino, is er een mediterraan klimaat. En in het noorden en westen overheerst een landklimaat, met invloeden van het zeeklimaat dat je meer naar het westen in Europa vindt.

Beste reistijd

De beste reistijd om Zwitserland te bezoeken hangt af van de activiteiten die je er wilt doen. Het wintersportseizoen loopt van grofweg half december tot eind maart, het wandelseizoen in de bergen van ongeveer half juni tot eind september.

Streken en steden

Wallis: Een van de mooiste en meest populaire kantons onder vakantiegangers in Zwitserland is Wallis. Het wordt grotendeels gevormd door het Rhônedal. Deze rivier ontspringt in het oosten bij de Furkapas, en stroomt dan aan de westkant van het kanton het Meer van Genève in. Hoogtepunten in Wallis zijn onder andere de Aletsgletsjer, de grootste gletsjer van de Alpen. Verder zijn er leuke plaatsen als Sion en Brig te bezoeken. Het is een streek waar je als bergwandelaar uitgebreide wandelmogelijkheden hebt.

Zürich: De grootste stad van Zwitserland is Zürich. Het ligt aan een groot meer en heeft een fraaie binnenstad. Bovendien zijn er een aantal bezienswaardige musea te ontdekken.

Bern: Hoewel Zwitserland officieel geen hoofdstad heeft, wordt Bern beschouwd als de hoofdstad van het land. De regering zetelt er en het heeft tal van culturele pareltjes. De binnenstad is een hoogtepunt op zich en is zelfs opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Basel: Houd je van musea, dan kun je niet om Basel heen. De stad heeft eeuwenoude wortels, en er zijn maar liefst meer dan 40 musea te bezoeken. Een belangrijke daarvan is het Historisch Museum, met vier vestigingen.

Genève: Genève ligt tegen de Franse grens aan, en is dan ook een belangrijke internationale stad. Het heeft een vliegveld en goede trein- en busverbindingen met het achterland in zowel Frankrijk als Zwitserland. De stad zelf is ook de moeite waard. Loop een rondje langs het meer, bekijk de beroemde fontein die tientallen meters de lucht ingaat, ontdek de kerk waar Calvijn ooit preekte.

Lausanne: Lausanne is een mooie stad met veel bezienswaardigheden. Hoogtepunt is de gotische kathedraal van de stad, die gebouwd is naar het voorbeeld van de Noord-Franse kathedralen. Bijzonder is de aanwezigheid van de resten van de oorspronkelijke kleurschilderingen op het grote portaal. Bij de meeste andere kathedralen zijn die inmiddels verdwenen.

Luzern: Luzern is een goede uitvalsbasis om Centraal-Zwitserland te ontdekken. De oude binnenstad is een bezoek waard, maar vergeet ook niet even naar een van de bergtoppen in de omgeving te gaan, de Rigi of de Pilatus, voor een magisch uitzicht over het laagland naar het noorden en de hoogste alpentoppen in het zuiden.

Graubünden: De meest bergachtige streek van Zwitserland is Graubünden. Je komt hier vooral om te bergsporten, of dat nu in de zomer of in de winter is. Tot de verbeelding spreken bergdalen als Engadin, Bernina en Bergell. Het is een veelzijdige streek, waar diverse talen worden gesproken. Hoewel het ook veel toeristische hotspots heeft, zoals St. Moritz en Davos, zijn er ook veel rustige plekken te vinden waar je optimaal van de indrukwekkende natuur in Zwitserland kunt genieten.

Berner Oberland: Het Berner Oberland is het meest noordelijke deel van het Zwitserse hooggebergte. Hoogtepunten zijn de bergtoppen Eiger, Mönch en Jungfrau. Het gebied staat ook bekend vanwege de vele leuke bergbaantjes met grootse uitzichten.

Jura: Wil je wel het Zwitserse berggevoel, maar hoef je niet naar het hooggebergte of wil je niet zo ver rijden? Dan is de Zwitserse Jura misschien een leuke bestemming. Het ligt aan de noordkant van het Meer van Genève en valt vooral op door de vele uitgestrekte bosgebieden. Er zijn mooie meertjes en pittoreske dorpjes, en in de verte lonken de hogere alpentoppen aan de horizon.

Ticino: Ticino, of Tessin, is het meest Italiaanse deel van Zwitserland. Aan de rand ervan vind je de twee meren, Lago Maggiore en Lago di Lugano, waar het in de zomer én in de winter dankzij het mediterrane klimaat goed toeven is. In het noorden van het kanton vind je rustige bergdalen waar je heerlijk kunt wandelen.

Accommodaties en verblijf in Zwitserland

Vakantiehuisjes

Een fijne manier om van Zwitserland te genieten is door een vakantiehuisje te boeken. Er zijn veel vakantiehuisjes waar je heerlijk tot rust kunt komen. Vooral in de berggebieden vind je nog van die traditionele houten chalets die het ultieme berggevoel geven. Kijk bij Novasol, Interhome en Belvilla voor leuke huisjes in Zwitserland.

Campings

Ben je een buitenmens, dan is een camping in Zwitserland wat voor jou. Begin vanaf de camping aan een uitdagende wandeling door heuvels of bergen en geniet ‘s avonds van de ondergaande zon die de hellingen verlicht. Je vindt vooral veel campings in de toeristische bergdalen. Ga naar ANWB voor een overzicht van mooie campings.

Hotels en B&B’s

Zwitserland staat bekend om z’n comfort, luxe en aandacht voor details. Dat kun je optimaal beleven in een van de gezellige hotels, die er zijn in alle prijsklassen. Via Booking.com boek je eenvoudig jouw ideale verblijf in Zwitserland!

Bestemmingen in Zwitserland

Meer