Nice

Genieten van de zon, de zee, het strand, de bergen én een gezellige stad? Ga dan op vakantie naar Nice aan de Côte d'Azur! De sfeer, het landschap en de azuurblauwe zee zullen een onuitwisbare indruk op je achterlaten.

Over Nice

Een prachtige bestemming aan de Côte d’Azur, vol historie, gezelligheid en lekker weer. Nice is een toeristische stad waar het het hele jaar goed toeven is. De kustplaats is dan ook heel geschikt om een weekje naar toe te gaan. Ontdek de oude monumentale gebouwen die de geschiedenis van de stad vertellen, bezoek de bijzondere musea, geniet van het strand en verken het bergachtige achterland van Nice. Genoeg mogelijkheden voor een lange stedentrip dus!

Geschiedenis

Nice is een van de oudste steden van Frankrijk. Al enkele eeuwen voor Christus vestigden de Grieken zich hier. Ze bouwden er de stad Nikaia en het tegenovergelegen Antipolis, het huidige Antibes. Al snel werden het de belangrijkste handelsplekken aan de zuidkust. Enkele eeuwen daarna namen de Romeinen de heerschappij over. Zij bouwden pal naast Nice een nieuwe stad, Cemenelum, op de plek van de huidige wijk Cimiez. In de middeleeuwen werd deze stad opgegeven ten gunst van de oorspronkelijke Griekse nederzetting. Daarna bevond Nice zich in het middelpunt van strijd tussen diverse graafschappen en landen. Zo maakte het deel uit van de Provence en het hertogdom Savoie, maar maakten ook de Franse koning en de Italiaanse regio Genua en Pisa aanspraak op de stad en het omliggende land. Pas in 1860 werd Nice definitief onderdeel van Frankrijk.

Cultuur

De cultuur van Nice is een bijzondere mengeling tussen onder meer Frans en Italiaans, door de gedeelde geschiedenis. Zo vind je er veel Italianen die er gesetteld zijn, en er bijvoorbeeld een winkeltje of Italiaans restaurant zijn begonnen. Ook de typische gerechten van Nice laten die invloed van Italië zien, zoals de Socca, een pannenkoek van kikkererwtenmeel en de Pissaladière, een soort uienpizza. Maar ook de Provençaalse cultuur heeft zijn sporen nagelaten in Nice. Bovendien tref je in Nice door heel het jaar heen veel vakantiegangers en expats aan, van oorsprong met name uit Engeland en Rusland maar ook uit steeds meer andere landen.

Beste reistijd en klimaat

Heel het jaar door is Nice een leuke bestemming. Er heerst een mediterraan klimaat, wat betekent dat het in de zomermaanden warm is en in de winters gematigd. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 10 graden en kan het er met een zonnetje nog zeer aangenaam zijn. Wel zijn de winters vrij nat, door de nabijheid van de zee. In de winter zijn veel strandtenten gesloten, waardoor het leven zich wat meer naar de binnenstad verplaatst. In de zomer zijn juist de stranden en boulevards het centrale punt in de stad, met veel festivals, optredens en flanerende toeristen en locals.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Vieille Ville: Een van de hoogtepunten van Nice is het oude stadscentrum. Je vindt er veel leuke oude straatjes met winkeltjes en boetiekjes. Je krijgt er bovendien een mooi beeld van hoe de stad er vroeger uitzag.

Cours Saleya: Op de Cours Saleya vind je iedere morgen een bloemenmarkt, waarbij echter ook kraampjes met andere producten aanhaken. Heel gezellig en absoluut de moeite waard om even een rondje te lopen.

La Cathédrale Sainte-Réparate: De kathedraal van Nice staat aan een gezellig plein, de Place Rossetti. De kerk werd gebouwd in de zeventiende eeuw, de toren dateert van iets latere datum.

Colline du Château: Een must om te bezoeken is de heuvel die aan het oosten van het oude stadscentrum ligt. Je hebt hier een fantastisch uitzicht over de stad, de zee en de omliggende heuvels. Vroeger stond hier een kasteel, waarvan nog enkele resten te zien zijn.

Promenade des Anglais: Een bezoek aan Nice kan niet zonder even over de wereldberoemde Promenade des Anglais te hebben gelopen. Met de palmbomen en het azuurblauwe water waan je je haast op een tropische bestemming, maar je bent hier gewoon in Europa.

Musea: Leuk aan Nice is ook het feit dat er veel verschillende musea te bezoeken zijn. Houd je van archeologie, dan kun je niet om het Musée Archéologique Nice Cimiez, waar de overblijfselen van de Romeinse stad en resultaten van opgravingen te zien zijn. Maar je hebt bijvoorbeeld ook het Matisse-museum over de bekende kunstschilder, het Chagall-museum of het  Musée Massena over de Belle Époque.

Russische kathedraal: Heel bijzonder, deze Russische kathedraal in Nice. Het gebouw stamt uit de negentiende eeuw en is het grootste en oudste Russische bouwwerk in West-Europa.

Èze: Iets buiten Nice ligt het pittoreske dorp Èze, op een heuveltop met uitzicht op zee. Je kunt er eenvoudig met de trein of bus heen. Leuk voor een middagje! Ontdek ook de wandeling over het Nietzsche-pad.

Train des Merveilles: Het leuke van Nice is dat het ook een perfecte uitvalsbasis is om het achterland te ontdekken. Vanaf het centraal station loopt een spoorlijn richting de bergen in het noordoosten, tot aan de Italiaanse grens. Je komt met de Train des Merveilles, zoals deze lijn heet, door afgelegen bergdalletjes en ziet onderweg allerlei schilderachtige dorpjes die tegen de berghellingen aangeplakt lijken.

Accommodaties en verblijf

Hotels en chambres d’hôtes

De ideale accommodatie tijdens een stedentrip in Nice is een hotel. Je bent dan van alle gemakken voorzien en kunt ‘s ochtends aanschuiven bij het ontbijt, waarna je de stad in kunt duiken. Ontdek het aanbod hotels in Nice via Booking.com.

Vakantiehuisjes en appartementen

Ga je langer dan enkele dagen naar Nice, dan kan het voordelig en handig zijn om een appartement of vakantiehuisje te boeken. Je bent dan vaak wat goedkoper uit en kunt je eigen gang gaan. Via onder andere Belvilla, Novasol, Interhome en Booking.com vind je eenvoudig appartementen en vakantiehuisjes in Nice.

Campings

In Nice zelf zijn geen goede campings te vinden, maar aan de kust van de Côte d’Azur is het aanbod erg groot. Bijvoorbeeld in Antibes of het achterland, richting Sospel. Helemaal perfect als je behalve een bezoek aan Nice ook nog andere dingen wilt doen, zoals relaxen aan het strand of wandelen door de bergen. Ga naar ANWB, Suncamp of Vacanceselect voor leuke campings aan de Côte d’Azur.