Corsica

Corsica is een prachtig eiland dat zich perfect leent voor een week vakantie. Het is een veelzijdige bestemming, of je nu van een strandvakantie houdt, door leuke dorpjes of stadjes wilt slenteren of gaat voor uitdagende bergwandelingen.

Over Corsica

Ruige bergketens, idyllische zandstranden, verstilde dorpjes op berghellingen, heerlijke locale gerechten, Corsica is een bijzondere bestemming in Europa. Een vakantie op Corsica staat garant voor avontuur en onvergetelijke ervaringen. Het eiland, dat 180 kilometer ten zuiden van Nice ligt, is officieel onderdeel van Frankrijk maar heeft een eigen cultuur en identiteit.

Geschiedenis

Na de prehistorie, waarin Corsica al bewoond was, stichtten de Grieken op het eiland een kolonie en zou het eeuwenlang een belangrijke rol in de handel gaan spelen. De Romeinen namen het aan het begin van hun overheersing in bezit, en het werd officieel hun derde provincie, na Italië en Sardinië. Halverwege de Middeleeuwen werd het eiland bedreigd door de Arabieren. Hun aanval werd afgewend door de Italiaanse republieken Pisa en Genua. Vervolgens voerde Pisa het bewind over het eiland. Hierna kwam een grote immigratie vanuit Toscane op gang, die de taal en cultuur van het eiland vergaand zou beïnvloeden en daardoor ook nu nog merkbaar is. Spoedig kwam het echter tot een botsing met Genua, dat overwon en de macht op Corsica overnam. In de achttiende eeuw kwam er een onafhankelijkheidsstrijd op gang. Genua riep na enkele decennia de hulp in van Frankrijk, en die stuurt een invasiemacht. In 1770 wordt uiteindelijk het hele eiland veroverd en onderdeel van Frankrijk.

Cultuur

De Corsicaanse cultuur heeft invloeden van onder meer Italië en Frankrijk, door het gedeelde verleden. De taal, het Corsicaans, is officieel een vorm van het Italiaans, met name het Toscaanse dialect. Maar doordat Frankrijk sinds de achttiende eeuw de dominante taal en cultuur levert, zijn er veel invloeden van het Frans. Overal kun je dus tegenwoordig wel met Frans (of Engels) terecht, maar in de dorpen wordt door de oude Corsicanen nog volop Corsicaans gesproken. De cultuur is ook getekend door de onafhankelijkheidsstroming die er op Corsica is, daardoor ziet men zich in identiteit nog graag als apart van Frankrijk. Qua kunst, architectuur en culinaire specialiteiten zijn er meer banden met Italie te bespeuren dan met Frankrijk. Zo vind je in veel restaurants met een lokale keuken gerechten terug als pasta’s en pizza’s.

Weer & klimaat

Corsica heeft een Middellandse Zeeklimaat, dat gekenmerkt wordt door droge, hete zomers en natte winters. Hoewel het een vrij klein eiland is qua oppervlakte, zijn er toch grote verschillen tussen de kust en het binnenland. Dit omdat het eiland enkele hoge bergketens heeft. Hierdoor valt er soms aan de ene kant van de berg veel regen, terwijl het aan de andere kant praktisch droog blijft.

Beste reistijd

De beste tijd om Corsica te verkennen is van grofweg begin april tot eind oktober. In de wintermaanden kunnen wegen in het binnenland afgesloten zijn door sneeuwval, en liggen sommige bergdalen er geïsoleerd bij. In de zomer zijn de maanden juli en augustus snikheet en daardoor ideaal voor zon- en strandvakanties. Kom je voor uitdagende wandelingen, dan is het zaak je voor te bereiden op de hitte, door genoeg water mee te nemen. In het hooggebergte zijn de temperaturen dan wel een stuk geschikter voor fysieke inspanningen dan aan de kust. In de maanden mei-juni en september-oktober is Corsica een stuk rustiger qua vakantiegangers, een goede tijd dus om het eiland te bezoeken als je houdt van een combinatie van cultuur-, natuur- en strandvakanties en niet teveel drukte om je heen.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Steden en dorpen

Ajaccio: Ajaccio is de hoofdstad van Corsica en ook de grootste stad van het eiland. Het heeft een oude binnenstad met onder meer een citadel en je kunt er het geboortehuis van Napoleon bezoeken.

Calvi: Calvi ligt aan de noordkant van het eiland en is de hoofdstad van de mooie streek Balagne. Ook hier is een citadel, en je vindt er verder een leuke haven en oude huizen en straatjes.

Bonifacio: Bonifacio is misschien wel het meest iconische plaatsje van Corsica. Het ligt bovenop een plateau van krijtrotsen, direct aan de zee. In de omgeving zijn ook vele leuke stranden te vinden.

Bastia: Ook Bastia is een oude havenstad, en valt op door z’n stijlvolle bebouwing, in vergelijking met de overige Corsicaanse steden. Het bestaat uit een oud gedeelte en een nieuw gedeelte, een paar kilometer verderop. In de oude stad vind je de meeste culturele pareltjes.

Corte: Dit bergstadje in het hart van het eiland was korte tijd de officiële hoofdstad, na het uitroepen van de onafhankelijkheid. Het stadje en de omgeving is een goede uitvalsbasis om het berggebied van Corsica te verkennen.

Saint-Florent: In de baai rechtsonder Cap Corse ligt het toeristische havenstadje Saint-Florent. Je vindt er gezellige straatjes en pleintjes en een leuk haventje. Ten westen van het plaatsje vind je het natuurgebied Désert des Agriates.

Sant’Antonino: Misschien wel het mooiste dorp van het eiland, Sant’Antonino, gelegen op een verhoging in het landschap. Het is geklasseerd onder het label ‘Plus beau villages de France’, en dat is niet voor niks. Het is de moeite waard om door de nauwe straatjes omhoog te lopen en bovenaan het dorp te genieten van het uitzicht over de zee en de bergen.

Natuur

Calanches de Piana: Een van de indrukwekkendste natuurgebieden van Corsica is de Calanches de Piana. Deze liggen bij het leuke dorp Piana, boven Porto. Bekend zijn de grillig gevormde rotsen en de fraaie baaien.

Scandola: Het natuurgebied Scandola is een pareltje waar de Corsicanen erg zuinig op zijn. Het natuurgebied is alleen toegankelijk per boot of met een lange wandeling. In Scandola is ook een afgelegen plaatsje waar je alleen over het water of te voet kunt komen, Girolata.

Gorges: Corsica heeft enkele prachtige ruige rivierkloven. De bekendste en mooiste zijn de Gorges de la Restonica, de Gorges de Spelunca en de Gorges du Tavignano.

Désert des Agriates: Vroeger was dit een uiterst vruchtbaar gebied met fruit- en olijfbomen. Tegenwoordig is het een verwilderd natuurreservaat, dat je grotendeels alleen te voet kunt verkennen.

Stranden

Corsica heeft enkele van de mooiste stranden van Europa en het is dan ook uitermate geschikt voor een heerlijke strandvakantie. Voorbeelden van mooie stranden zijn het Palmbaggia-strand ten zuiden van Porto-Vecchio en het strand van Saleccia bij Saint-Florent. Maar overal op het eiland vind je verborgen pareltjes, zodat er op elke plek waar je aan de kust met vakantie bent wel een leuk strand te vinden is, je hoeft er nooit ver voor te zoeken.

Bergwandelingen

Houd je van uitdagende bergwandelingen, dan zit je op Corsica ook goed. Het binnenland heeft enkele prachtige bergketens. De hoogste berg is de Monte Cinto, met 2.706 meter. De beklimming van deze berg is misschien wel de moeilijkste bergwandeling van Corsica. Maar ook voor minder uitdagende bergwandelingen kun je op Corsica terecht. Je kunt er wandelen door indrukwekkende kloven, naar idyllische meertjes of langs charmante dorpjes. De bekendste wandelroute is de GR20, die het eiland doorkruist langs en over de hoogste bergketens.

Accommodaties en verblijf op Corsica

Campings

Op Corsica vind je verschillende campings, zowel grote vakantieparken als minicampings. De grootste zijn te vinden in het zuiden, in de kuststreken, terwijl de kleinere vooral in het binnenland en in de bergachtige gebieden liggen. Ga naar ANWB of Vacanceselect om jouw ideale camping op Corsica te vinden.

Vakantiehuisjes

Een goede manier om Corsica te verkennen, ook buiten het zomerseizoen, is door een vakantiehuisje te boeken. Aan de kust, om te genieten van de zee en de schitterende baaien, of in het binnenland, om de ruige natuur te verkennen. Huisjes op Corsica vind je onder meer via Belvilla, Novasol en Interhome.

Hotels

Hotels vind je ook veel op Corsica. De grootste hotels zijn met name in de kustgebieden te vinden. In het binnenland vind je daarentegen weer meer kleine hotelletjes en chambres d’hôtes (gastenkamers). Kijk bij Booking.com voor een compleet overzicht.

Informatie

Meer