België

Wil je genieten van het bourgondische leven, de heerlijkste bieren, mooie natuurgebieden en interessante cultuur? Ga dan eens op vakantie naar België. Het voordeel: je bent er binnen no-time en je vindt er alle ingrediënten voor een geslaagd weekje weg!

Over België

Voor velen is België een vrij onbekend land waar je doorheen komt als je naar Duitsland of Frankrijk rijdt. Maar België zelf heeft ook veel bezienswaardigheden die het de moeite waard maken als vakantiebestemming. Wat te denken van oude steden als Leuven, Antwerpen en Gent? Of zoek de natuur op in de Belgische Ardennen, uitgestrekte bosgebieden waar je heerlijk tot rust kunt komen!

Geschiedenis

De geschiedenis van België hangt nauw samen met de geschiedenis van Nederland en Frankrijk. Maar al in de Romeinse tijd had de streek België een eigen identiteit als aparte Romeinse provincie. De grenzen hiervan zijn iets ruimer dan het huidige België. Zo was Reims op een gegeven moment de hoofdstad van het westelijke deel en Trier de hoofdstad van het oostelijke deel. Aan het begin van de Middeleeuwen ontstonden er rond kloosters bloeiende gemeenschappen en nam de welvaart in de streek toe. Vanaf de elfde eeuw groeiden ook de steden, dankzij de grotere invloed van de handel. In de veertiende tot de zestiende eeuw was België een van de belangrijkste en welvarendste streken in Europa.

Later werden de grenzen van België vaak herschreven, en was de regio een speelbal tussen de Nederlanden in het noorden, Spanje, Oostenrijk en Frankrijk. Nadat het in 1814 bij Nederland was gevoegd verklaarde het zich in 1830 onafhankelijk. Daarna groeide de welvaart al snel verder, mede dankzij industrialisering. De spoorlijn Brussel-Mechelen was in 1835 de eerste spoorlijn van het vasteland. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlogen was België regelmatig het middelpunt van de strijd, vanwege de centrale en strategische positie van het land.

Cultuur

De Belgische cultuur staat bekend als bourgondisch. Het land, en daardoor ook de cultuur, wordt in tweeën gesplitst door de taalgrens tussen het Vlaams en Waals. De meeste van de belangrijkste steden liggen in het Vlaamse deel, terwijl het Waalse deel een afwisselender landschap heeft, met als hoogtepunt de Ardennen.

Weer & klimaat

België heeft een zeeklimaat, waardoor de winters mild en de zomers gematigd zijn. Wel is het zo dat in het oosten de invloed van een landklimaat én de hogere ligging merkbaar is, zodat de winters daar gemiddeld iets kouder en de zomers iets warmer en droger zijn.

Beste reistijd

De beste periode om op vakantie te gaan naar België is grofweg van eind maart tot eind oktober. Daarbuiten kan het weer wat kouder en natter zijn en is het dus vaak wat minder aangenaam.

Streken en steden

Antwerpen

Bij een vakantie in België mag een bezoek aan Antwerpen niet ontbreken. De stad herbergt tal van bezienswaardigheden, van eeuwenoude gebouwen zoals Het Steen en de kathedraal tot aan de Boerentoren, de eerste wolkenkrabber op het Europese vasteland. Een leuke winkelstad ook, met tal van winkelstraten met bekende merken en kleine boetiekjes.

Brussel

De Belgische hoofdstad, eveneens belangrijkste stad van de Europese Unie, heeft veel te bieden en is een prachtige bestemming voor een stedentrip. Ontdek het historische erfgoed, zoals bijvoorbeeld de markt met het stadhuis, de beurs, het Broodhuis en het koninklijk paleis. Of neem een kijkje in een van de vele musea, waaronder het Museum voor Oude Kunst of het Belgisch Stripmuseum.

Gent

Gent is een van de leukste steden van Vlaanderen. Het is een studentenstad waar volop wordt geleefd, met tegelijk tal van eeuwenoude bezienswaardigheden. Loop ook zeker even naar boven op het Belfort, voor een weergaloos uitzicht over de stad.

Brugge

Het kleine, meer toeristische broertje van Gent, met wereldberoemde stadsgezichten. De middeleeuwse stad Brugge behoort tot de meest bezochte steden van België. Ga naar het Historium voor een mooi overzicht van de geschiedenis van deze bijzondere stad.

Leuven

Vlaanderen blinkt uit in prachtige steden, en Leuven is er daar een van. De stad heeft schitterende oude gebouwen, waarvan het stadhuis uit de vijftiende eeuw misschien wel de meest bijzondere is. Neem ook een kijkje bij de twee historische begijnhoven, voor een blik op hoe men hier vroeger leefde in deze stad.

Vlaamse kust

Ben je een strandliefhebber, dan kun je niet om de badplaatsen aan de Belgische kust heen. Enkele van de leukste zijn Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan en Oostende.

Belgische Ardennen

Outdoorliefhebbers moeten naar de Belgische Ardennen.  Je kunt hier lange wandelingen en fietstochten (MTB en Toerfiets) maken door de mooiste landschappen. Niet te missen is het dal van de Semois, een lieflijk riviertje dat zich een weg door de Ardennen baant.

Namen/Namur

Namur, in het Vlaams ook wel Namen genoemd, heeft veel troeven in handen. Het ligt in een heuvelachtige streek en bevat mooie oude gebouwen, waaronder de resten van een citadel vanwaar je een prachtig uitzicht over de Maas en de stad hebt.

Bouillon

Bouillon is een prachtig gelegen stad in de Ardennen. De stad zelf ligt in een bocht van de rivier de Semois, en erbovenuit torenen de resten van het middeleeuwse kasteel van Godfried van Bouillon.

Aarlen/Arlon

Arlon is een van oudste steden van België. Het is de plek waar de bron van de rivier de Semois te vinden is. Daarnaast kom je er voor de leuke straatjes en oude gebouwen. En het ligt op een steenworp afstand van Luxemburg, ideaal voor een daguitstapje.

Accommodaties en verblijf in België

Campings

België is een ideaal kampeerland. Je vindt in elk deel van België wel een camping die bij jou past. Of je nu gaat voor kleine minicampings of grote familiecampings met animatie voor de kinderen. Neem een kijkje bij ANWB, Suncamp of Vacanceselect.

Vakantiehuisjes

Wil je meer comfort dan een tent of caravan op een camping, ga dan voor een van de duizenden vakantiehuizen die er in België te vinden zijn. Voor leuke tips kijk je op de website van Belvilla, Novasol of Interhome.

Hotels en B&B’s

Op zoek naar een leuk hotel, pittoresk en charmant of vijfsterren? Ga dan op zoek bij Booking.com, voor een volledig overzicht van hotels in België.

 

Bestemmingen in België

Meer