Noorwegen

Als je Noorwegen bezoekt, begrijp je direct waarom de Noren in zoveel sprookjes en legenden geloven. Het groene noorderlicht danst door de lucht, tijdens de middernachtzon staat het landschap staat in vuur en vlam en je vindt in Noorwegen sprookjesachtige bossen en indrukwekkende fjorden, watervallen en bergen. Een week op vakantie is eigenlijk niet genoeg!

Over Noorwegen

Noorwegen ligt in Scandinavië. Volgens een oude legende is de naam Noorwegen afgeleid van Norðrvegr, wat ‘de weg naar het noorden’ betekent. Het land is vooral bekend om zijn indrukwekkende natuur: grote delen van het land worden gedomineerd door bossen, fjorden, gletsjers en meren. Qua inwoneraantal is Noorwegen na IJsland en Kazachstan het dunstbevolkte land van Europa.

Geschiedenis

Al in de prehistorie woonden er mensen in Noorwegen. In het westen lag in die periode geen ijs en dus was het gebied geschikt voor bewoning. Archeologische vondsten tonen aan dat er rendierjagers in het land woonden en dat er tijdens het Romeinse keizerrijk handel werd gedreven met de Romeinen. De periode van 800-1066 wordt aangeduid als de Vikingtijd, toen de Vikingen rondtrokken om de wereld te verkennen, handel te drijven en te plunderen. In deze periode ontstond ook de Noorse monarchie. In de elfde eeuw werd het christendom in Noorwegen geïntroduceerd en ontstonden ook steden als Oslo, Trondheim, Bergen en Tønsberg. Van de veertiende tot begin zestiende eeuw was Noorwegen onderdeel van de Unie van Kalmar en later provincie van Denemarken en Zweden, tot ze in 1905 weer onafhankelijk werd. De Noorse bevolking heeft door middel van een referendum tot twee keer toe tegen een lidmaatschap van de Europese Unie gestemd.

Cultuur

Veel mensen zullen Noorwegen bezoeken om de spectaculaire natuur, maar vergeet je ook vooral niet in de Noorse cultuur te verdiepen. De Noren houden vast aan veel culturele tradities en kennen veel volksdansen, traditionele liederen en volksverhalen, bijvoorbeeld over trollen en het Vikingtijdperk. Ook typisch voor Noorwegen zijn de staafkerken (stavkirke), kerken die volledig van hout zijn gebouwd in een typisch Scandinavische bouwstijl. In het noorden van Noorwegen vind je nog Sami, de oorspronkelijke bewoners van Noorwegen.

Weer & klimaat

In het westen van Noorwegen heerst een ander klimaat dan in het oosten. Aan de westkust en in het fjordengebied heerst een gematigd zeeklimaat. De temperaturen zijn milder dan in het oosten en het regent veel. In de zomer ligt de temperatuur rond de 19 graden, in de winter wordt het niet veel kouder dan 3 graden. In het oosten, bijvoorbeeld in Oslo, heerst een toendraklimaat. Hier kunnen de temperaturen tot -2 dalen, maar in de zomer is het veel warmer en er valt veel minder neerslag. Naar het noorden dalen de temperaturen soms tot -40 graden.

Beste reistijd

Bedenk voordat je naar Noorwegen gaat eerst wat je wil doen. Het hele jaar door is het land prachtig! In de zomermaanden is het lekker warm en zijn de dagen lang. Tussen mei en augustus heb je op de meeste plekken geen sneeuw meer, handig als je op rondreis wil. Bovendien kun je in de zomermaanden ook walvissen en dolfijnen spotten! In de maanden oktober, februari en maart maak je de meeste kans om het noorderlicht te zien, en in de tussenliggende maanden is dat in de noordelijker gelegen gebieden ook mogelijk. Ga je liever wintersporten? Het wintersportseizoen loopt van november tot april. December tot en met februari zijn ook de maanden dat orka’s naar de wateren rondom Noorwegen trekken.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Oslo

De Noorse hoofdstad Oslo is met 658.000 inwoners ook direct de grootste stad van het land. Je vindt in deze stad indrukwekkende architectuur, musea, restaurants en leuke winkels. Daarnaast is Oslo ook druk bezig om een groene en duurzame stad te worden. Daarom is de stad zowel te voet, als op de fiets en met het openbaar vervoer prima te verkennen! Bezoek bijvoorbeeld het Operahuis, het Astrup Fearnley Museum en Barcode Project.

Bergen

De studentenstad Bergen is de tweede stad van Noorwegen, maar ademt nog steeds de gemoedelijke sfeer van een provinciestad. De kleurrijke huizen van de hanzewerf Bryggen zijn een populaire toeristentrekker, en je vindt hier leuke restaurantjes en kroegen. Daarnaast is Bergen de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de kust of zeven bergen die rond de stad liggen. Neem wel je paraplu mee: Bergen staat bekend om de hoeveelheid regen die er valt.

Noordkaap

De Noordkaap wordt traditioneel beschouwd als het noordelijkste puntje van het Europese vasteland. Feitelijk gezien zijn er nog een aantal andere plekken in Europa die noordelijker liggen. Maar dat doet niet af aan dit spectaculaire reisdoel. Ga op noordpoolavonturen zoals hondensleeën, sneeuwscooter- of sneeuwschoentochten, bezoek de kleurrijke vissersdorpjes, wandel naar de natuurlijke rotsboog Kirkeporten of wacht op het noorderlicht of de middernachtzon.

Lofoten

Lonely Planet schreef eens over de Lofoten: ‘De schoonheid van deze eilanden is simpelweg niet te bevatten’. Of het nu gaat om de bijzondere afwisseling tussen rotsen en water, karakteristieke rode vissershuizen, grote zeearenden of wilde zandstranden: je begrijpt direct wat er wordt bedoeld. Tijdens je bezoek aan de Lofoten kun je gaan bergwandelen, klimmen, skiën, vissen, duiken, raften of zelfs surfen. Voor een actieve vakantie middenin de natuur ben je hier dus op de perfecte plek.

Nationaal Park Hardangervidda

Op het grootste bergplateau van Noord-Europa vind je het Nationaal Park Hardangervidda. Tussen kabbelende beekjes, grote watervallen, uitgesleten ravijnen en wijdse uitzichten kun je wandelen, wildkamperen, paardrijden, fietsen of vissen.

Noorderlicht

Het prachtige kleurenpalet van het noorderlicht staat op de bucketlist van veel mensen die naar Noorwegen reizen. In oktober, februari en maart maak je de meeste kans om het noorderlicht te zien. En waar moet je dan naartoe? Bijvoorbeeld naar Tromsø, Spitsbergen, Finnmark of de Lofoten.

Middernachtzon

Het ‘land van de middernachtzon’, zo wordt Noorwegen ook wel genoemd. De naam is afgeleid van het natuurfenomeen waarbij de zon ‘s nachts niet onder de horizon verdwijnt. Reis tussen mei en juli naar een gebied boven de poolcirkel om dit met eigen ogen te zien.

Wandelen

Geen beter manier om je helemaal onder te dompelen in de Noorse natuur dan met een stevige wandeling. In Noorwegen heb je vrije toegang tot de natuur, maar dat betekent natuurlijk niet dat alles is toegestaan. Zorg daarom dat je je van tevoren verdiept in de Noorse bergcode, in de regels rondom wildkamperen en dat je voorzichtig omgaat met de natuur. Er zijn honderden wandelingen te vinden, van boswandelingen tot hiken in de bergen, pelgrimstochten en tochten door de fjorden.

Wintersporten

Verwacht geen taferelen zoals in de Alpen, als je gaat wintersporten in Noorwegen. Hier geen hossende menigten bij de après-ski en honderden kilometers skigebied. De wintersportgebieden in Noorwegen hebben tussen de 75-10 kilometer pistes, maar deze zijn wel perfect onderhouden. Populaire gebieden liggen rond Voss, Hemsedal, Geilo en Trysil. Hoewel de bergen minder hoog zijn, is Noorwegen door haar noordelijke ligging in de winter vrijwel altijd sneeuwzeker. Wintersport in Noorwegen betekent tot rust komen, genieten van de sprookjesachtige natuur, sfeervolle skidorpen en gastvrije Noren. Naast skiën en snowboarden is vooral langlaufen erg populair, maar je kunt ook sneeuwwandelen of een huskytocht maken.

Accommodaties en verblijf in Noorwegen

Campings en wildkamperen

Noorwegen telt ongeveer 1.000 kampeerterreinen. Op de websites van de ANWB en Booking.com vind je een overzicht van campings. Wildkamperen is ook toegestaan in Noorwegen, zolang je je binnen 150 meter van een bewoonde woning of hut bevindt.

Glamping

Liever iets meer luxe? Kies van voor glamping, luxueus kamperen. In Noorwegen vind je ook vijfsterrenblokhutten, die van alle luxe zijn voorzien. Op Booking.com staan plekken waar je kunt glampen.

Vakantiehuisjes en blokhutten

Er zijn duizenden blokhutten en vakantiehuisjes in Noorwegen. Vakantiehuizen boek je via de website van Novasol of Booking.com.

Jeugd- en gezinsherbergen

Als je liever iets goedkoper uit wil zijn, kun je ook kiezen voor één van de honderden jeugd- en familieherbergen, die in de meeste steden wel te vinden zijn.

Hotels, appartementen en B&B’s

Voor iedere wens en elk budget is er wel een hotel, appartement of Bed & Breakfast te vinden in Noorwegen. Kijk op Booking.com voor een uitgebreid overzicht.