Groot-Brittannië

Een week vakantie op Groot-Brittannië, dat betekent genieten van schitterende natuur en mooie historische steden en dorpen.

Over Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is het grootste eiland van West-Europa en daarmee de ideale bestemming voor een week vakantie. Het eiland bestaat uit Engeland in het zuiden, Wales in het westen en Schotland in het noorden. Alledrie hebben ze ook een eigen cultuur en landschap. Tijdens een weekje weg kun je een rondreis maken over het hele eiland, maar het is ook leuk om een streek uit te kiezen en die te verkennen.

Geschiedenis

De naam Brittannië werd voor het eerst gebruikt door de Romeinen, die het eiland de naam Brittannia gaven. De naam werd officieel door de overheid pas voor het eerst gebruikt in de achttiende eeuw. De Romeinen veroverden het eiland tot ongeveer halverwege, waar ze de Muur van Hadrianus bouwden. Ook later in de geschiedenis bleef het noorden min of meer gescheiden van het zuiden, hoewel Schotland en Engeland deel uitmaken van hetzelfde koninkrijk, heersen er veel verschillen in cultuur en identiteit. Ook voor Wales geldt dit, maar wel in mindere mate.

Weer en klimaat

Het weer in Groot-Brittannië wordt gekenmerkt door een zeeklimaat. Dat betekent over het algemeen natte winters en najaren, en gematigde zomers en lentes. Het eiland staat bekend als regenachtig en vooral in het najaar kan dat met name in het westen flink wat overlast veroorzaken, in de vorm van overstromingen. In het zuiden en oosten is het klimaat droger en zijn de winters wat strenger en de zomers wat warmer. Ook van invloed op het klimaat is het reliëf, in de bergen ligt er in de winter meestal sneeuw vanaf bepaalde hoogtes.

Beste reistijd

Omdat Groot-Brittannië een nat klimaat heeft, is de beste reistijd de zomer en het voorjaar, vanaf ongeveer april tot en met half oktober. Daarbuiten moet je vaker rekening houden met slechter weer.

Streken

Engeland

Engeland maakt ongeveer tweederde uit van het eiland Groot-Brittannië. Het land is voornamelijk vlak of heuvelachtig en heeft enkele mooie natuurparken. Het hoogste punt is de Scafell Pike, met 977 meter, in het Lake District. Het telt zo’n 54 miljoen inwoners, waarvan een groot deel in of in de buurt van Londen woont.

Wales

Wales is een heuvelachtig en bergachtig land  aan de westkant van Groot-Brittannië. Er wonen ongeveer zes miljoen mensen, waarvan ongeveer een zesde deel Welsh spreekt. De Snowdon is met 1.085 meter het hoogste punt van Wales. Aan de kust is het wat vlakker en glooiender, met ook veel rotskusten en ruige baaien.

Schotland

In het noorden van Groot-Brittannië vind je het land Schotland, dat net als de overige twee deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Het landschap is divers, met als voornaamste onderdelen de Schotse Hooglanden en de Schotse Laaglanden. Tussen de hogere gedeeltes in de hooglanden vind je diepe meren, de zogenaamde Lochs.

Accommodaties en verblijf op Groot-Brittannië

Vakantiehuisjes

Het is ideaal om Groot-Brittannië te verkennen vanuit een comfortabel vakantiehuisje. Het aanbod huisjes is divers en verspreid over het hele eiland. Bekijk het aanbod bij Belvilla en Interhome.

Campings

Ook leuk is een verblijf op een van de campings die het eiland rijk is. Geniet van het buitenleven temidden van indrukwekkende en weidse natuurgebieden. Er is voor elk wat wils, of je nu van natuurcampings of grote parken houdt. Bekijk de campings in Groot-Brittannië via ANWB.

Hotels en B&B’s

In Groot-Brittannië vind je ook veel hotels en bed&breakfasts. In de meeste van die hotels kun je genieten van een heerlijk Brits ontbijt, met worstjes, aardappelen, ei en spek. Ga naar Booking.com voor alle hotels en b&b’s op het eiland.

Bestemmingen in Groot-Brittannië

Meer