Vogezen

Tussen heuvels en bergen in: het middelgebergte van de Vogezen verrast je met schitterende vergezichten, pittoreske dorpjes en rustige valleien!

Over de Vogezen

Een lange strook grillige bergen en heuvels, vol uitgestrekte bossen, mooie meren, charmante dorpjes… de Vogezen is een perfecte bestemming voor een week vakantie. Of je nu van wandelen in de natuur houdt of van ritjes met de auto of motor. Of misschien kom je het liefst tot rust ver weg van de drukte? Alles is mogelijk in de Vogezen. De streek ligt bovendien pal naast de Elzas, een gebied met leuke wijndorpjes.

Geschiedenis

De Vogezen was lange tijd een verwilderd en ondoordringbare streek. De mensen woonden vooral aan de randen van het gebergte. Dat bleef zo tot lang na de Romeinse tijd. Eeuwenlang was het met name een strategisch gebied. Er liepen enkele wegen doorheen en rondom de belangrijkste bergpassen zijn er sporen gevonden van menselijke bewoning en bebouwing uit vroeger tijden. Halverwege de middeleeuwen werd het gebied verdeeld tussen diverse graafschappen. Die leverden geregeld strijd, en er verrezen dan ook op diverse plekken kastelen, vooral in de Noordelijke Vogezen. Na de Franse revolutie kwam er een einde aan de macht van de adel en werd de Vogezen volledig onderdeel van het Franse rijk. Daarna waren de periodes van onrust nog lang niet voorbij. Het gebied ligt namelijk strategisch op de grens met Duitsland. Vooral tijdens de Frans-Duitse oorlog in 1870-1871 en in de Eerste Wereldoorlog werden er bloedige veldslagen uitgevochten. Daarom zijn er op diverse plekken nog overblijfselen te zien van verdedigingswerken en monumenten die herinneren aan de oorlogen.

Cultuur

Omdat de streek bergachtig is, heeft er zich een heel eigen cultuur kunnen ontwikkelen. Lange tijd was de Vogezen vooral een gebied van houthakkers en mijnwerkers. In de dalen vormde de landbouw en veeteelt de belangrijkste bronnen van inkomsten. De bekendste onderdelen van de cultuur uit de Vogezen die in binnen- en buitenland bekend zijn, hebben vooral te maken met de regionale keuken. Typische gerechten uit de streek zijn onder meer de quiches, bosbessentaarten en kersentaarten. De oorlogen hebben ook hun sporen nagelaten in de cultuur. Vele musea en monumenten tonen dat de wonden die de oorlog sloeg diep waren.

Weer en klimaat

Het klimaat van de Vogezen wordt beïnvloed door diverse stromingen. Zo vind je aan de westkant een zeeklimaat, richting Duitsland meer een landklimaat, en in het gebergte is er sprake van een bergklimaat. Al met al kun je zeggen dat de winters er aan de koude kant zijn door de aanwezigheid van het gebergte. Het voorjaar en najaar kenmerkt zich door regelmatige regenbuien, en de zomer is gematigd warm.

Beste reistijd

De beste tijd om de Vogezen te ontdekken is aan het eind van het voorjaar, in de zomer of in de herfst. Tijdens de herfst kun je als extraatje ook nog genieten van de prachtige kleuren van de uitgestrekte bossen en is het een stukje rustiger dan in de zomer. In de winter is er op kleine schaal wintersport mogelijk en kun je sneeuwschoenwandelingen maken.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Dorpjes en steden

Épinal: Épinal is een vrij kleine, gezellige stad in de Vogezen met tal van culturele pareltjes. Zo vind je er naast vele kerken en monumenten ook de Imagerie d’Épinal: een fabriek waar affiches en platen worden gedrukt. Aan het eind van de achttiende eeuw begon deze fabriek met het drukken van afbeeldingen, die populair werden als wanddecoratie onder de wat armere klasse.

Gérardmer: Midden tussen de bossen en heuvels van het zuidelijke deel van de Vogezen vind je Gérardmer. Een leuke uitvalsbasis voor zowel in de zomer als in de winter. Alle hoogtepunten van de Vogezen liggen hier onder handbereik. Het stadje zelf is ook interessant, en bovendien prachtig gelegen aan een meer.

Vittel: Houd je van warmwaterbaden, dan kun je niet om Vittel en Contrexéville heen. Deze kuuroorden hebben met hun thermale baden alles voor heerlijk rustgevende vakanties. Uit Vittel komt ook het beroemde water dat wereldwijd onder het gelijknamige merk verkocht wordt.

Neufchâteau: Neufchâteau heeft een bijzonder oud centrum met een aantal fraaie gebouwen uit onder andere de renaissancetijd.

Domrémy-la-Pucelle: De Vogezen is ook de geboortestreek van de bekende Franse strijdster Jeanne d’Arc. Je kunt haar geboortehuis bezoeken en de basiliek bekijken die staat op de plek waar Jeanne volgens de overlevering geroepen werd om voor Frankrijk te strijden.

Wissembourg: Helemaal aan de noordkant van de Vogezen ligt het pittoreske plaatsje Wissembourg. Het heeft een oud centrum met vakwerkhuisjes en veel bijzondere monumentale gebouwen, waarvan het ‘maison du Sel’ met z’n opmerkelijke dak de bekendste is.

Bitche: Dat de Vogezen een belangrijk strategisch gebied was, blijkt onder meer uit de rechthoekige op een verhoging gelegen citadel in het plaatsje Bitche, in het noorden van de Vogezen.

Saint-Dié-des-Vosges: Een rustige stad centraal gelegen in de Vogezen. Je vindt er onder andere een eeuwenoude kathedraal. Ook leuk is het feit dat deze plek verbonden is met de onstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten. Hier werd een boek gedrukt waarin voor het eerst stond beschreven dat Columbus een nieuw continent ontdekt had.

Natuur

Noordelijke Vogezen: De Vogezen bestaat uit twee gedeeltes. Het noorden is een apart natuurgebied, waar de heuvels iets glooiender en lager zijn dan in het zuiden. Het is aangesloten op het Duitse Paltserwoud. Je vindt er veel bossen, leuke dorpen en interessante cultuur.

Route des Crêtes: Wie naar de Vogezen gaat, moet ook zeker een keer de Route des Crêtes rijden, met de auto, motor of fiets. Deze weg loopt over en langs de hoogste toppen van de Vogezen. Vanaf hier heb je uitzicht over de omgeving, en met helder weer zelfs tot aan de Zwitserse Alpen toe. Een groot deel van de weg werd in de oorlog aangelegd door de geallieerden, om hun troepen te bevoorraden.

Ballons: In het zuidelijke deel van de Vogezen tref je de zogenaamde ‘ballons’, de naam die hier aan bergtopjes wordt gegeven. Le Grand Ballon is de hoogste, de Ballon d’Alsace de bekendste.

Meren: De Vogezen heeft een aantal mooie meren waar je omheen kunt wandelen, op kunt varen of in kunt zwemmen. Enkele van de mooiste meren van de Vogezen zijn het Lac des Corbeaux, Lac de Lispach en Lac de Blanchemer.

Attracties en musea

Kasteel Fleckenstein: In de Vogezen, vooral aan de noordkant, vind je veel kastelen en kasteelruïnes. Die van Fleckenstein is een van de bekendere. Dit twaalfde-eeuwse kasteel staat bovenop een uitstekende rots.

Haut-Koenigsbourg: Meest gefotografeerde kasteel in de Vogezen is waarschijnlijk die van Haut-Koenigsbourg. Het is ook een van de meest bezochte plekjes in Frankrijk, met meer dan een half miljoen bezoekers per jaar. Het werd tegen het eind van de negentiende eeuw herbouwd door de Duitse keizer Wilhelm II, maar de fundamenten van het kasteel dateren uit de twaalfde eeuw.

Museum Lalique: De Vogezen staat ook bekend om het ambachtelijke werk van de glasblazers. Een bekende kunstenaar was René Lalique. Het Laliquemuseum is gevestigd in het dorp waar de kunstenaar zijn fabriek vestigde. Je vindt er voorbeelden van zijn glazen sieraden, tekeningen, parfumflesjes en drinkglazen.

Maginot-linie: In het interbellum werd in Frankrijk aan de oostgrens een grote verdedigingslinie opgebouwd. Deze liep van België tot aan Italië. In de Vogezen zijn nog een aantal originele bunkers en andere verdedigingswerken te bezoeken. Het grootste van de bunkers was Fort Hackenberg bij het plaatsje Vackering. Absoluut een bezoek waard!

Accommodaties en verblijf in de Vogezen

Campings

De Vogezen is een ideale streek om te kamperen. Je vindt er veel campings die midden in de natuur liggen, in de bossen, aan een meer of met uitzicht op de hellingen van de Vogezen. Je kunt kiezen uit diverse grote campings met animatie maar er zijn ook heel veel minicampings te vinden. Ga naar ANWBcamping.nl, Suncamp of Vacanceselect voor een overzicht van campings in de Vogezen.

Vakantiehuizen

Wil je de Vogezen verkennen vanuit je eigen huisje, met het comfort van thuis? Dan kun je terecht in een van de vele vakantiehuisjes in de Vogezen. Er zijn enkele vakantieparken maar ook talloze individuele huisjes. Daarbij heb je de keuze uit huisjes midden in de natuur en huisjes in dorpen en steden. Kijk bij Belvilla, Novasol, Interhome en HappyHome voor een overzicht van leuke vakantiehuisjes.

Hotels en chambres d’hôtes

Als je een week vakantie wilt vieren in de Vogezen kun je tot slot ook nog kiezen voor een comfortabel hotel of sfeervolle chambres d’hôtes (Bed&Breakfast). Op Booking.com vind je veel prachtig gelegen hotels en andere accommodaties.