Over Parijs
Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en met 2,2 miljoen inwoners ook de grootste stad van het land. In de agglomeratie rondom de stad wonen ook nog eens miljoenen mensen, zodat de totale bevolking van Parijs en omliggende gemeentes op rond de 10 miljoen uit komt. De stad wordt vaak gezien als het middelpunt van het land, en speelt dan ook cultureel en politiek gezien een grote rol in Frankrijk. Ieder jaar bezoeken ook nog eens miljoenen toeristen de Franse hoofdstad. Zij komen voor bezienswaardigheden als de iconische Eiffeltoren, het Louvre met al z’n kunstschatten en Montmartre, de gezellige volkswijk. Parijs leent zich goed voor een stedentrip, en je kunt er met gemak een week doorbrengen en zo de tijd nemen om alle bezienswaardigheden te bekijken.
Geschiedenis
Parijs heeft, net als veel andere Franse steden, oeroude wortels. Al rond het begin van de jaartelling ontstond er hier een stad, die de Romeinen Lutetia noemden. Gaandeweg groeide de stad, en na de Romeinse tijd kreeg het de naam van de stam die hier oorspronkelijk in de omgeving woonde, de Parisii. Van de Romeinse wortels zijn her en der in de stad nog wel wat tekenen te zien, maar in de loop der tijd werd er steeds grootscheeps verbouwd. Vooral de grootscheepse stadshervormingen van Napoleon II en architect Haussmann hebben het aanzien van Parijs in de negentiende eeuw veranderd. Veel middeleeuwse gebouwen verdwenen en maakten plaats voor brede boulevards en lange, hoge appartementengebouwen.
Cultuur
In Parijs is er veel te doen voor cultuurliefhebbers. Er zijn tal van expositieruimtes en studio’s, musea, voorstellingen, uitvoeringen en concerten. De bevolking is over het algemeen zeer open en tolerant. Bijzonder is dat ieder gedeelte van Parijs weer z’n eigen cultuur en identiteit lijkt te hebben. De wat hogere klasse werkt en woont grotendeels op de linkeroever, terwijl de rechteroever, het noordelijke deel, wat meer stads en volks is. Leuke culturele wijken zijn bijvoorbeeld het Quartier Latin, van oudsher bekend vanwege de studenten en universiteit die hier te vinden is, de wijk Montparnasse met z’n nauwe straatjes en prachtige kerk, en Le Marais, een multiculturele buurt met bijvoorbeeld een leuke straat met Joodse winkels.
Bezienswaardigheden en wat te doen
Eiffeltoren
Bij een bezoek aan Parijs mag een bezoek aan de Eiffeltoren niet ontbreken. Het is een hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. De toren staat er al ruim honderd jaar en werd gebouwd door ingenieur Gustave Eiffel. Je kunt met de lift helemaal omhoog naar de bovenste verdieping, op 276 meter. Ook is het mogelijk om met de trap te gaan, dan bereik je maximaal de tweede verdieping op 115 meter. Om minder last te hebben van lange wachtrijen raad ik je aan online alvast een ticket te kopen, je kunt dan in de rij voor mensen met ticket gaan staan, deze gaat een stukje sneller dan de rij voor bezoekers zonder ticket. Het kortst is de wachtrij voor de mensen die met de trap gaan, maar dan kom je dus maar tot de tweede verdieping. Het uitzicht op de tweede verdieping is overigens ook al spectaculair genoeg, dus de keus is aan jou.
Louvre
Het Louvre is een van ’s werelds grootste musea en ook de meest bezochte. Sommige topstukken uit de collectie zijn wereldberoemd, zoals de Mona Lisa en de Venus van Milo. Het museum is gehuisvest in een eeuwenoud gebouw. Al in de twaalfde eeuw stond er op deze plek een kasteel. In de zestiende eeuw werd dit kasteel met donjon afgebroken en maakte het plaats voor een groot deel van het huidige gebouw. Na de Franse Revolutie werd besloten dat er in het Louvre een museum moest komen. De collectie bestond uit kunstwerken die waren verworven door onder anderen Karel V, Maria de’ Medici, Kardinaal de Richelieu, koning Lodewijk XIV en Napoleon Bonaparte. Ook voor deze bezienswaardigheid geldt dat het slim is om, in elk geval in het hoogseizoen, vooraf een ticket te kopen. Je kunt dan sneller doorlopen in de rij op het plein voor het museum.
Sacré-Coeur
De basilique du Sacré-Cœur is een grote kerk op de heuvel Montmartre in Parijs. De plannen voor de kerk dateren uit de negentiende eeuw, pas in 1919 werd het bouwwerk ingezegend. Het is gemaakt van een bijzondere steensoort die wit blijft, waardoor de vervuiling en regen geen vat krijgt op het monument. Van binnen is de kerk rijk versierd, en er is een crypte waarin een groot mozaïek van Jezus Christus te zien is. De kerk is gratis toegankelijk. Tegen betaling kan je ook de koepel beklimmen, via een trap met 300 treden.
Notre-Dame
Een van de oudste gebouwen in de stad is de Notre-Dame. Deze werd in de twaalfde eeuw gebouwd op de fundamenten van een eerdere kerk uit de vierde eeuw, die hiervoor afgebroken werd. Op de voorgevel van het gebouw staan 28 beelden, dit moeten de koningen van Juda voorstellen, als verbinding tussen de Bijbelse koningen en de koningen van Frankrijk. De huidige beelden dateren echter uit de negentiende eeuw, omdat ze tijdens de Franse Revolutie zwaar beschadigd raakten.
Seine
De rivier de Seine doorkruist Parijs en is als het ware de levensader van de Franse hoofdstad. De rivier is dan ook een belangrijke publiekstrekker in de stad. s’ Zomers zijn de kades gevuld met mensen die van het mooie weer genieten, en op tal van plekken vind je boekenstalletjes aan de kades. Bijzonder is ook het Île de la Cité, een eiland met daarop onder andere de Notre-Dame. Om de stad eens van een andere kant te zien kun je bijvoorbeeld een tocht met een rondvaartboot maken.
Stadsparken
Bijzonder in Parijs zijn ook de vele stadsparken. De stad heeft meer dan 400 parken, van hele grote tot hele kleine. Bekend zijn onder andere het Bois de Boulogne en het Bois de Vincennes. Maar ook het fraaie Parc des Buttes-Chaumont (met rotsen en heuveltjes) is de moeite van een bezoek waard. Natuurlijk heeft de stad ook een dierentuin: deze vind je in het stadspark Jardin des plantes.
Accommodaties en verblijf
Hotels
De beste manier om Parijs te verkennen is vanuit een hotel. De stad telt er duizenden, in alle prijsklassen. Vooral midden in het centrum zijn de hotels over het algemeen vrij klein, een standaard kamer meet gemiddeld ongeveer 14m2. Maar over het algemeen zul je bij een stedentrip naar Parijs niet lang in het hotel te vinden zijn, je gebruikt het vooral om te overnachten en te ontbijten. Let bij het uitkiezen van een hotel vooral op hoe ver je van een metrostation af zit, de hele stad en alle bezienswaardigheden zijn namelijk goed bereikbaar met het metrostelsel. Kijk bij Booking.com voor een overzicht van hotels in Parijs. Of bekijk dit lijstje met goedkope hotels in het centrum.
Appartementen
Bij een langer verblijf in de Franse hoofdstad, bijvoorbeeld van een week, kan het voordelig zijn om een appartement te huren. Je hoeft dan niet elke avond uit eten en dat scheelt al gauw in de kosten. Ook appartementen kun je eenvoudig via Booking.com vinden.
Campings
Het klinkt misschien wat vreemd om in Parijs te gaan kamperen, maar het is zeker een leuke optie. In het Bois de Boulogne vind je Camping de Paris, met bijvoorbeeld ingerichte mobilhomes en stacaravans. Via ANWB kun je makkelijk een verblijf op deze camping boeken.
Disneyland Parijs
Ook leuk voor een week vakantie, is een verblijf op Disneyland Parijs. Wissel je verblijf op misschien wel het leukste pretpark van Europa af met een dagje Parijs.