Ardèche

Geniet van de rivier, het lekkere weer, de leuke dorpjes... een vakantie in de Ardèche staat garant voor ultiem plezier, of dat nu lekker op de camping, aan het water of wandelend in de mooie natuur is!

Over de Ardèche

Bergachtig in het noordwesten, glooiende heuvels doorsneden met diepe rivierkloven in het zuiden, de Ardèche is een veelzijdige streek waar veel te beleven valt voor natuurliefhebbers. Bekend is de Gorges de l’Ardèche met de iconische Pont d’Arc, de rots die de rivier overspant. Ook geliefd zijn plekjes als Vogüé, Balazuc en Labeaume. Maar de streek heeft ook tal van minder bekende plekjes. Zowel voor vakantiegangers die komen voor gezelligheid, lekker weer en plezier in en op het water van de Ardèche als voor rustzoekers is het een ideaal gebied om een weekje naar toe te gaan.

Geschiedenis

Al sinds de prehistorie wonen er mensen in de streek. Dat blijkt uit de vele vondsten die gedaan zijn, voornamelijk in en rond grotten. De Romeinen kwamen naar de Ardèche en overheersten het hier woonachtige Gallische volk, de Helvii. Ze stichten er onder andere de stad Alba, waar nu nog sporen van te vinden zijn. Tijdens de Middeleeuwen staat de streek onder gezag van een graaf en bisschop, en valt het allereerst onder het koninkrijk van de Provence en vervolgens onder het Heilig Roomse Rijk, tot het in de veertiende eeuw bij Frankrijk aansluiting vindt. Een belangrijk deel van de streek wordt protestants, wat uitmondt in een godsdienststrijd. In de Moderne tijd ontwikkelde de streek zich dankzij de zijde- en papierindustrie. Ook werd het een vrij belangrijke wijnstreek, met name in het zuiden. Vroeger was er in de Ardèche een goed functionerend treinnetwerk, aan het eind van de twintigste eeuw werden de meeste lijnen geschrapt en tegenwoordig is de Ardèche het enige departement in Frankrijk zonder treinstation voor passagierstreinen.

Cultuur

De Ardèche is van oudsher een agrarische samenleving. Het boerenbedrijf, bosbouw en plaatselijke ambachten, zoals houtbewerking, zijn daarom nog altijd een belangrijk onderdeel van de samenleving. Echt grote steden vind je er niet, veel mensen hebben dan ook binding met het platteland. De cultuur van de Ardèche is ook nauw verbonden met de geschiedenis, of het nu om de rotstekeningen in de grotten gaat of om kunst en nijverheid van recentere datum.

Weer en klimaat

Het klimaat van de Ardèche wordt in tweeën gedeeld door de scheiding tussen het Atlantische klimaat meer in het noorden en het mediterrane klimaat in het zuiden. Het noordwestelijke deel ligt bovendien gemiddeld een stuk hoger. Op deze hoogvlakte is het in de winter bijvoorbeeld kouder dan in de lager gelegen delen, en daar kan dan ook nog geregeld sneeuw vallen.

Beste reistijd

Over het algemeen geldt dat de periode eind maart tot eind oktober de beste tijd is om de Ardèche te bezoeken. Midden in de zomer kan het er door het mediterrane klimaat in het zuiden behoorlijk warm zijn, dan biedt de rivier verkoeling.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Dorpjes en steden

Aubenas: Aubenas ligt op een verhoging en kijkt zo mooi uit over de streek. Het heeft een leuk centrum met enkele oude gebouwen, waaronder een kasteel. Ook zijn de stadsmuren nog te bewonderen. Tegenover het kasteel vind je nog een bijzonder vijftiende-eeuws gebouw, het Maison Delichères.

Balazuc: Balazuc is misschien wel het mooiste dorpje van de Ardèche. Het ligt tegen de kliffen aan en torent uit boven de rivier de Ardèche. Het heeft leuke oude straatjes waar je heerlijk door kunt dwalen. Vergeet ook niet om even naar boven, op het dak van het romaanse kerkje te kijken. Hier heb je een mooi uitzicht over de rivier en over het dorp.

Labeaume: Nog zo’n leuk dorp is Labeaume. Ook hier nauwe straatjes met eeuwenoude huisjes. Dit dorp ligt niet aan de Ardèche maar aan de Labeaume, een andere rivier die uitkomt in de Ardèche. Je hebt hier onder andere een leuk strandje én een gezellig restaurant, midden in het dorp.

Antraigues-sur-Volane: Klein maar fijn, dat is het dorpje Antraigues. Het ligt in een streek met veel vulkanische overblijfselen. Het dorp heeft een gezellig pleintje met een leuke kerk en enkele nauwe straatjes.

Désaignes: Ontdek de sfeervolle straatjes van het middeleeuwse Désaignes, in het noorden van het departement. Er is verder onder meer een kasteel uit de veertiende eeuw te bewonderen, naast een romaanse kerk en resten van de verdedigingswerken.

Jaujac: Ook dit dorp heeft door de eeuwen heen het authentieke karakter weten te behouden. Je vindt er tal van leuke oude huisjes, gezellige straatjes en bijzonder is dat het gebouwd is op de helling van een oude uitgedoofde vulkaan.

Saint-Montan: Tot ongeveer 1970 was er van Saint-Montan niet veel over dan wat bouwvallige ruïnes. Inmiddels is een groot deel echter gerestaureerd, waaronder delen van het imposante kasteel. Onder dat kasteel liggen kronkelige straatjes met oude natuurstenen huisjes. Je kunt er onder meer via een rondleiding meer te weten komen over de historie van dit bijzondere plekje.

Thueyts: Thueyts is een charmant plaatsje in een bergdal in de Monts d’Ardèche. Je vindt er enkele bijzonder fraaie huizen, onder andere uit de renaissancetijd. Bezienswaardigheid is ook de met legendes omgeven Pont du Diable.

Vogüé: Vogüé heeft naast een schitterende ligging in een bocht van de rivier de Ardèche nog een troef in handen: het kasteel dat dateert uit de twaalfde eeuw. In de loop der tijd ontstond er een dorp rondom het kasteel. Vandaag de dag is er in het kasteel een museum gevestigd over het plaatsje en de omgeving. Het kasteel is nog steeds in handen van de nazaten van de heren van Vogüé.

Natuur

Gorges de l’Ardèche en Pont d’Arc: Het hoogtepunt van de streek wordt gevormd door de Gorges de l’Ardèche. Meest iconische deel van deze rivierkloof is de natuurlijke brug die over de rivier heengaat. Een ideale plek om te zwemmen of met een kano over de rivier te varen. Ook leuk is het om de weg langs de kloof te rijden.

Watervallen: De Ardèche heeft enkele zeer mooie watervallen die een bezoekje waard zijn. Een van de mooiste is de Cascade du Ray-Pic. Deze ligt in een vulkanisch gebied, en stort van 50 meter hoogte in een transparant meertje. Ook de waterval van Rochecolombe is spectaculair, zowel van ver af gezien als van dichtbij. Nog een tip: de Cascade de Baumicou, die alleen na regenachtig weer stroomt. Je kunt hier zelfs achterlangs lopen. Mooie foto’s gegarandeerd dus!

Monts d’Ardèche: Het meest ruige, onherbergzame én rustigste deel van de Ardèche vind je in het noordwesten. Het gebergte dat hier ligt wordt deels gevormd door vulkanisch gesteente, een overblijfsel uit de tijd dat hier nog actieve vulkanen waren. Meer naar het zuiden in dit gebergte vind je enkele prachtige bergdalen waar indrukwekkende wandelingen te maken zijn.

Bois de Païolive: Een sprookjesbos, waar aan de rotsen en bomen legendes en verhalen verbonden zijn. De rotsen hebben hier de meest opvallende vormen, waaronder die van een beer en een leeuw. Er lopen diverse wandelroutes door het bos. De leukste is de langste aan het eind, waarmee je ook langs de Gorges du Chassezac komt.

Attracties en musea

Via ferrata Thueyts: Houd je van spanning en avontuur? Dan mag een bezoekje aan de via ferrata bij Thueyts niet missen tijdens je vakantie in de Ardèche! Gezekerd aan een kabel klim je over de rotswanden langs de Ardèche, en met een zipline schiet je zo de rivier over.

Caverne du Pont d’Arc: Prehistorische rotstekeningen vind je niet alleen in de Dordogne. In de jaren ’90 werd er hier in de Ardèche een supergrote grot met prehistorische tekeningen en schilderingen gevonden. Om deze te kunnen beschermen werd ervoor gekozen een levensechte replica van de grot te maken en die open te stellen voor publiek. De grot is niet van echt te onderscheiden, je duikt aan de hand van een gids onder in een bijzondere wereld van prehistorische beelden en verhalen.

Forêt de l’Aventure van Jaujac: Een avontuurlijk klimbos midden in de Ardèche. Leuk voor een middagje sportief bezig zijn, voor jong en oud!

Safaripark van Peaugres: Een bijzondere dierentuin helemaal in het noorden van het departement Ardèche. In dit safaripark vind je ongeveer 140 dieren van 20 verschillende soorten, waaronder zebra’s, olifanten, wolven en bizons. Je kunt er zowel wandelend als met je eigen auto doorheen.

MuseAl / Alba la Romaine: Houd je van de Romeinse geschiedenis, dan is een bezoek aan Alba-la-Romaine aan te raden. Je vindt hier een museum over de Romeinse tijd, en opgravingen van de stad Alba. Je loopt er tussen de resten van een amfitheater, een badhuis en diverse andere gebouwen door.

Grotte de la Madeleine: Een van de mooiste grotten van Frankrijk ligt in de Ardèche. De Madeleine-grot werd in de negentiende eeuw ontdekt en bevat diverse ‘zalen’ met allerlei mooie vormen in het gesteente. Bij de grot is ook een bezoekerscentrum met een expositie over de grot.

Aven Grotte Forestière: Deze grot mag je tegen betaling op eigen gelegenheid verkennen, uitgerust met een zaklamp. Dit in tegenstelling tot veel andere grotten, waar je een rondleiding krijgt. Je vindt hier onder andere allerlei bijzondere kristallen, naast de welbekende stalactieten en stalagmieten.

Aven d’Orgnac: Ook een bijzondere grot is de Aven d’Orgnac. Hier vind je eveneens meerdere ‘zalen’, die je steeds verder in de grottenwereld doen afdalen. Een liftje brengt je uiteindelijk weer terug naar het oppervlakte. De grot werd in 2000 erkend als een van de Grand sites de France, een label waar meerdere grote bezienswaardigheden in Frankrijk onder vallen.

Met een kano de Ardèche op: Tijdens een weekje in de Ardèche is het ook heel leuk om de rivier op te trekken. Zeker in de zomer, als het weer ideaal is voor avonturen op het water. Vanaf diverse plekken aan de Ardèche kun je bootjes huren. Vaak vaar je dan stroomafwaarts, waarna je de boot verderop weer kunt inleveren of laten ophalen.

Accommodaties en verblijf in de Ardèche

Campings

Verreweg de populairste manier om vakantie te vieren in de Ardèche is vanaf een camping. Er zijn dan ook veel campingplekken te vinden in de streek Ardèche. De campings variëren van groot tot klein, en van natuurlijk gelegen tot naast een stad of dorp. Bekijk het aanbod aan campings en vakantieparken op de campingwebsite van de ANWB, bij Suncamp en via Vacanceselect.

Vakantiehuisjes

Heb je graag iets meer comfort, dan is het een leuk idee om een week vakantie te vieren in een huisje in de Ardèche. Er zijn comfortabele vakantiehuizen te vinden in elke prijsklasse. Ga naar Belvilla, Novasol, Interhome of Happy Home voor een compleet aanbod.

Hotels

Nog meer comfort vind je in een van de vele hotels die er in de streek zijn. Boek een hotelkamer of chambre d’hôtes en geniet van de sfeer en gezelligheid, het heerlijke eten en een comfortabel bed. Bekijk het aanbod via Booking.com.