Nederland

Wil je een week op vakantie in Nederland? Voor een weekje weg hoef je helemaal niet ver te gaan. Ook in ons eigen land is er veel te beleven, of je nu van natuur, cultuur of sportieve activiteiten houdt.

Over Nederland

Nederland is een klein land, maar er is genoeg te doen tijdens een week vakantie. Ga wandelen, fietsen, zwemmen, genieten van leuke steden en dorpjes, of bezoek een interessant museum.

Geschiedenis

Nederland heeft een lange geschiedenis. Een groot deel van die geschiedenis is beïnvloed door het vele water dat in ons land te vinden is. Er moest vaak tegen gestreden worden. Het was echter niet alleen een vijand maar ook vaak een vriend. Dankzij het water kon de Nederlandse handel tot grote bloei komen en kreeg het land ook militaire macht en invloed over heel de wereld. De grote en kleinere Nederlandse steden konden groeien dankzij de handel. Niet verwonderlijk is het dan ook dat veel van de historische binnensteden in Nederland grotendeels uit de zestiende en vooral de zeventiende eeuw dateren, de Gouden Eeuw. Met de rijkdom van de handel werden indrukwekkende stenen huizen gebouwd en kwam ook de kunst en architectuur tot grote bloei.

Cultuur

De Nederlandse cultuur wordt gekenmerkt door de afwisseling die er in het land te vinden is. Op het platteland is de mentaliteit anders dan in de stad, en dat uit zich ook in diverse gebruiken en gewoontes. Ook de religie heeft een grote stempel gedrukt op de Nederlandse cultuur. Het bekendste uitvloeisel van de cultuur is misschien wel zichtbaar in de schilderkunst. De Hollandse meesters zijn wereldberoemd. Maar Nederland staat ook bekend om de moderne cultuur en maatschappij, die gezien wordt als tolerant en open.

Weer & klimaat

Het grootste deel van Nederland heeft een zeeklimaat. Dat betekent dat het weer er gematigd is: mild in de zomer en zacht in de winter. Alleen in het oosten van het land en in Limburg is de invloed van de zee minder en heerst er meer een landklimaat. Daar zijn de temperaturen in de winter dan ook wat lager en in de zomer wat hoger dan gemiddeld voor het hele land.

Beste reistijd

De beste tijd voor een vakantie in eigen land is buiten de wintermaanden, alhoewel het ook tijdens de winter nog goed uit te houden is. Wil je juist genieten van winterweer, dan kun je beter naar een koudere bestemming gaan. En wil je een echt zachte winter beleven, dan kun je tijdens de wintermaanden beter een warmer land opzoeken. Vanaf ongeveer half maart stijgen de gemiddelde temperaturen flink, en tot begin oktober is het vaak nog lekker weer. De ideale periode voor een weekje vakantie dus.

Streken

Zeeland

Een van de mooiste streken in Nederland voor een week vakantie is Zeeland. Geniet van de brede stranden bij Vrouwenpolder of op Schouwen-Duiveland, of proef de geschiedenis in oude stadjes als Zierikzee, Middelburg en Hulst. Ook kun je in Zeeland natuurlijk niet om het water heen: bekijk de Deltawerken bij Neeltje Jans of ga naar het Watersnoodrampmuseum voor een indrukwekkend beeld van een donkere bladzijde uit de Zeeuwse geschiedenis.

Limburg

Een populaire bestemming in Nederland is Limburg. Dankzij het landschap, dat zo anders is dan in de rest van Nederland, heb je bijna het idee even op vakantie in het buitenland te zijn. Maak lange wandelingen door het Limburgse heuvelland, wentel je in de Bourgondische cultuur van Maastricht, bezoek het drielandenpunt, maak uitstapjes naar België of Duitsland…

Friesland

Houd je van water en oude stadjes, dan is een vakantie in Friesland de moeite waard. Je kunt er zeilen over de meren of genieten van de rust en ruimte tijdens lange wandelingen en fietstochten. Een bezoek aan de leuke steden Leeuwarden, Franeker, Harlingen, Dokkum en Sneek mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van het land en heeft natuur- en cultuurliefhebbers veel te bieden. Het bekendste natuurgebied van het land, de Veluwe, ligt binnen de grenzen van de provincie. Maar ook streken als de Betuwe, de Achterhoek en de Gelderse Vallei zijn populair bestemmingen. En met steden als Nijmegen, Arnhem, Zutphen en Harderwijk komen ook cultuurliefhebbers aan hun trekken.

Waddeneilanden

Een bijzondere bestemming in Nederland zijn de Waddeneilanden. De eilanden zijn een perfecte plek voor een week vakantie. Elk van de vijf bewoonde eilanden heeft z’n eigen charme. Het grootste eiland is Texel, dit eiland heeft dan ook de meeste diversiteit in landschap: zandstranden, duinen en graslanden, heide, bos en kwelders. Vooral in de zomer zijn de waddeneilanden in trek bij vakantiegangers, dankzij de aanwezigheid van veel campings en hotels aan het strand.

Accommodaties en verblijf in Nederland

Campings

In Nederland vind je veel campings, van grote parken tot hele kleine natuurcampings. Kijk voor een overzicht bijvoorbeeld eens bij Suncamp of Roompot.

Vakantiehuisjes

Een vakantiehuisje is een prima verblijfsplek tijdens een week vakantie in eigen land. Veel privacy, comfort en gemak, dat is gegarandeerd als je een vakantiehuisje in Nederland boekt. Kijk bijvoorbeeld eens bij het aanbod van Belvilla, Novasol of Interhome.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een vakantiepark? Neem dan eens een kijkje bij Roompot of Vacanceselect.

Hotels en bed&breakfasts

Houd je van comfort? Dan is een verblijf in een hotel of b&b ideaal. Nederland telt veel hotels en gastenkamers, in alle streken van het land. Of je nu in de stad of op het platteland wilt zitten. Ga naar Booking.com voor een compleet overzicht van de accommodaties.

Bestemmingen in Nederland

Meer