Over Wallis
Rijd je vanaf het meer van Genève richting het oosten het Rhônedal in dan kan je niet anders dan onder de indruk raken. Hoe verder je komt, hoe ruiger en hoger de bergtoppen. Het brede dal wordt langzaam smaller, de steden en dorpen langzaam kleiner, de natuur steeds imposanter. In de zijdalen krijg je zicht op hogere bergtoppen, bedekt met een dikke laag sneeuw. Verspreid in het groene dal en op de berghellingen zie je de typische Zwitserse dorpjes met de pittoreske houten chalets. Naast de toeristische trekpleisters, met soms drommen vakantiegangers, zijn er tal van plekken waar je heerlijk tot rust kunt komen. Ideaal voor één of meerdere weken vakantie!
Geschiedenis
Al sinds de prehistorie is Wallis deels bewoond. In die tijd was het nog een onherbergzaam gebied, met name aan de westkant was het makkelijker toegankelijk, via het meer van Genève. Aan de westkant lag ook de strategisch belangrijke Sint-Bernhardpas, sinds lang een doorgangsroute naar Italië. Van oudsher was er ook een onderscheid tussen de westelijke, lage helft en Oberwallis, naar het oosten. Hier nam de Duitstalige invloed toe, terwijl in het westen het Frans en Frankrijk domineerde. In de veertiende eeuw raakte Wallis geallieerd met de overige kantons van Zwitserland. Wel bleef het, net als de andere kantons, een grote mate van zelfbestuur houden. Napoléon probeer het in te lijven, maar de inwoners waren eigenzinnig. Korte tijd was het een afzonderlijke Republiek, na de val van Napoléon ging het voorgoed bij Zwitserland horen.
Cultuur
Wallis heeft een rijke culturele traditie. Er is veel aandacht voor lokale ambachten, theatervoorstellingen, en er zijn bovendien veel typische Walliser gerechten. Ook het vieren van carnaval wordt op een aantal plekken groots aangepakt, bijvoorbeeld in het Lötschental. Hoger in de bergen tref je nog veel typische bergdorpjes, met houten huizen en traditionele beroepen, zoals het boerenbedrijf en bosbouw.
Weer en klimaat
In het algemeen is Wallis een droge en zonnige streek, zowel in de zomer als in de winter. Dat komt doordat het ingeklemd ligt tussen bergketens, en zo beschermd wordt tegen storingen in het weerbeeld. Het westen is ietwat natter dan het midden en oosten, maar de verschillen zijn minimaal.
Beste reistijd
De beste reistijd is afhankelijk van wat je precies wilt doen in de bergen. Kom je voor de wintersport, dan is de periode half december tot eind maart het meest geschikt. Daarbuiten zijn de maanden mei tot en met september ideaal, zeker als je de bergen wandelend wilt verkennen.
Bezienswaardigheden en wat te doen
Dorpjes en steden
Sion: Sion is een van de mooiste stadjes van Zwitserland. Van ver herken je al de twee ruïnes van burchten op twee heuveltjes die boven de stad uittorenen. In de ene, waar de kerk van resteert – Valeria – bevindt zich het oudste nog bespeelbare orgel ter wereld. In de omgeving zijn veel wijngaarden, waarlangs je mooie wandelingen kunt maken.
Brig: De hoofdstad van Oberwallis, zo zou je Brig kunnen zien. Dé bezienswaardigheid van de stad is het Stockalperschloss, een particulier paleis uit de zeventiende eeuw. Het stadje is de ideale uitvalsbasis om alle hoogtepunten van de streek te ontdekken en is een mooi vertrekpunt voor treinreizen naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Wallis, zoals Zermatt en Saas-Fee. Het heeft bovendien een leuk klein oud centrum met patriciërshuizen.
Martigny: Deze kleine stad ligt op een knooppunt van doorgaande routes naar Italië en de rest van Zwitserland en Frankrijk. Het is een oude stad, waar nog een aantal belangrijke Romeinse resten te bewonderen zijn, zoals een amfitheater en badhuis.
Grimentz: Het schilderachtige Grimentz ligt midden in het prachtige dal Val d’Anniviers. Je vindt er de typische donkeren houten huizen van de streek, en in de winter is het een leuk ski-oord.
Zermatt: Absoluut hoogtepunt in Wallis is een bezoek aan het dorp Zermatt. Hoewel het zeer toeristisch is, kom je hier niet voor niets: een vol uitzicht op de Matterhorn, een van de mooiste bergen van Zwitserland. Niet te missen is ook de treinrit naar de Gornergrat, waar het uitzicht op de witte en grijze bergwereld nog overweldigender is.
Ernen: Ernen wordt door veel Zwitsers beschouwd als het mooiste dorpje van het land. En daar is dan ook veel voor te zeggen. Het bevat talloze traditionele houten huisjes en heeft een kerk uit het begin van de zestiende eeuw. Deze St. Georg-kerk is gebouwd op de fundamenten van een nog ouder kerkje. Elke zomer vind hier, in augustus, een festival rond klassieke muziek plaats.
Saint-Pierre-de-Clages: Middenin het lagere deel van het Rhônedal ligt het kleine dorp Saint-Pierre-de-Clages. Het heeft een unieke Romaanse kerk uit de elfde eeuw, maar is vooral bekend als ‘boekendorp’, met een aantal leuke boekwinkeltjes.
Natuur
Matterhorn: Wie in Wallis is, moet toch zeker een keer de Matterhorn gezien hebben. De iconische top herken je al van verre, en kun je op veel plekken in Wallis van een afstand bewonderen. Maar ook leuk is het om een keer met de trein naar Zermatt te gaan. Dit autovrije dorp ligt aan de voet van de berg en vormt het startpunt voor vele mooie wandelingen in indrukwekkende natuur.
Aletsgletsjer: De grootste gletsjer van de Alpen ligt volledig in Wallis. Hij is ondermeer zichtbaar vanaf de Eggishorn, waar je bijna tot de top met de kabelbaan kunt komen. Vanaf die top heb je ook uitzicht op andere bergen, zoals de Matterhorn, de Monte Rosa en zelfs de Mont Blanc.
Lötschental: Een bijzonder ongerept dal om te bezoeken is het Lötschental. Je vindt hier een aantal traditionele Zwitserse dorpen en bovenal prachtige natuur. Heel erg geschikt voor mooie wandelingen. Beklim bijvoorbeeld de Hockenhorn, met 3.293 meter een van de hoogste voor wandelaars begaanbare bergen in Zwitserland.
Val d’Anniviers: Het Val d’Anniviers is een pittoresk dal in het hooggebergte. Het splitst zich halverwege in twee dalen die worden afgesloten door vierduizenders. Bezienswaardige dorpen zijn Griments, Chandolin en Zinal.
Val d’Hérens: Het Val d’Hérens ligt er naast. In dit even zo mooie dal vind je naast enkele leuke dorpen zoals Évolène ook de aardpiramides van Euseigne, een bijzonder geologisch fenomeen. Én je kunt de Grande Dixence bezoeken, de hoogste stuwdam van Europa.
Gorges du Trient: In de buurt van Martigny, in het westen van Wallis, vind je de indrukwekkende rivierkloof van de Trient. Een houten wandelpad is tegen de rotsen aan bevestigd en leidt je diep de kloof in.
Binntal: Iets ten zuiden van Fiesch in het Rhônedal ligt de ingang naar het afgelegen en ongerepte Binntal. Een paradijs voor natuurliefhebbers én mineraalzoekers. In de rotsen en puinhellingen van dit dal worden namelijk veel bijzondere stenen gevonden.
Activiteiten en musea
Paragliding: Een leuke activiteit tijdens je vakantie in Wallis is paragliding. Dit kan onder andere in het Val d’Anniviers en rondom de Bettmeralp bij de Eggishorn.
Wintersport: Voor wintersporters is Wallis een mooie bestemming. Er zijn diverse grotere en kleinere skigebieden te vinden. Champéry is onderdeel van het verder grotendeels Franse Portes du Soleil, een supergroot skigebied. Bij Verbier vind je het grootste Walliser skigebied. En verder kun je ook bijvoorbeeld bij de Matterhorn en rondom Crans-Montana volop skiën.
Bergwandelen: In Wallis zijn meer dan 8.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Het is dan ook een perfecte bestemming voor iedereen die wandelend de bergen in wil, of dat nu om korte en eenvoudige tochten gaat of om lange huttentrektochten. Kijk op Bergwandelroutes.nl voor mooie wandelroutes in Wallis.
Zoo des Marécottes: De hoogste dierentuin van de wereld ligt in Wallis. Je kunt hier vele bergdieren in hun originele habitat bekijken, zoals beren, wolven, marmotten, vossen, steenbokken, gemzen en andere diersoorten.
Bergpassen bedwingen: Een leuke activiteit in de bergen is het maken van rondritten over hoge bergpassen, met de auto of op de fiets. In Wallis kun je onder meer de Simplonpas richting Italië bedwingen, of de Grimselpas en de Nufenenpas die je verder de bergen in voeren.
Abdij Saint-Maurice: De Abdij Saint-Maurice heeft een van de rijkste kerkschatten van Europa en was een bekend bedevaartsoord. Al in de zesde eeuw was hier een klooster, en nog altijd wordt hier door monniken de eredienst voortgezet. Je kunt hier als bezoeker onder andere de archeologische opgravingen, de kerkschatten en de basiliek bewonderen.
Accommodaties en verblijf in Wallis
Campings
In het hele Rhônedal en in een aantal zijdalen van het Rhônedal vind je diverse campings. In het lage Rhônedal zelf zijn die in de zomer perfect voor zonliefhebbers, wat hogerop in de zijdalen kan het ook in de zomer nog best koud zijn ’s nachts. Kijk voor alle campings in Wallis op de website van de ANWB.
Vakantiehuisjes
Wat dacht je van een verblijf in een traditionele Zwitserse houten chalet, met prachtig uitzicht over de berghellingen? Ontdek de mooiste vakantiehuisjes in Wallis via Novasol, Belvilla, Interhome en Happy Home.
Hotels en B&B’s
Geniet van de zuivere berglucht en de Zwitserse gastvrijheid in een van de honderden hotels in Wallis. Bekijk het aanbod op Booking.com.
Berghutten
Wil je meerdaagse wandeltochten in de bergen maken? Dan kun je voor overnachtingen terecht in een van de bemande én onbemande hutten in de streek. Kijk voor een overzicht van berghutten in Wallis op de website van het Zwitserse toerismebureau.