Duitsland

Op zoek naar een sfeervolle vakantie met veel natuur om je heen, of wil je juist een culturele vakantie met leuke dorpjes en steden? Duitsland is een veelzijdige bestemming voor een weekje weg.

Over Duitsland

Duitsland is een van de grootste landen van Europa en heeft het grootste inwoneraantal van de landen in de Europese Unie. Het is qua oppervlakte net wat kleiner dan Frankrijk. Het landschap is er divers, van kustgebieden, laagvlaktes en middelgebergte tot hooggebergte in het uiterste zuiden. Een vakantie in Duitsland zal je dan ook verrassen in de veelzijdigheid van dingen die er te zien en te doen zijn.

Geschiedenis

De geschiedenis van het huidige Duitsland begint rond de Romeinse tijd, toen het grondgebied het domein was van allerlei Germaanse stammen, die daarvoor vanuit het noorden richting Duitsland waren getrokken. Ze boden weerstand tegen de oprukkende Romeinen. De Rijn in het westen vormde een tamelijk stevige grens tussen beide partijen, die overigens wel handel dreven. Na de Romeinse tijd ontstond er allereerst een groot rijk, dat vervolgens weer opgesplitst werd in grofweg het latere Frankrijk en Duitsland. Dat laatste gebied groeide uit tot het Heilig Roomse Rijk, een verzameling van losse vorstendommen geleid door een keizer. In de negentiende eeuw vormde de Duitse Bond de eerste echte voorloper van hoe Duitsland er in de moderne tijd uit zou komen te zien. Na de Tweede Wereldoorlog was het land verdeeld in twee landen, die pas in 1990 weer verenigd werden.

Cultuur

Omdat Duitsland lange tijd zo’n verdeeld land is geweest, is erg ook sprake van een veelzijdige cultuur. Vooral in het zuiden staat de spreekwoordelijke Duitse gemütlichkeit hoog in het vaandel. In het noorden is men over het algemeen zakelijker en rechttoe rechtaan. De verdeling tussen noord en zuid komt ook tot uiting in het dialect. Verder speelt ook het landschap een rol, het zuiden en oosten is wat dunner bevolkt en ruiger dan het vlakkere noorden en westen. In het buitenland staat de Duitse cultuur ook bekend om de culinaire specialiteiten, zoals bratwurst, schnitzel en vooral ook bier.

Weer & klimaat

Duitsland bevindt zich op de grens van een maritiem klimaat en het centraal-Europese landklimaat. In het noorden en westen is het daardoor over het algemeen natter en milder dan in het oosten en zuiden. Koudere temperaturen en sneeuw zijn er in de winter ook meer te verwachten in de middelgebergtes en zuidelijke delen.

Beste reistijd

Omdat Duitsland zo’n veelzijdig gebied is, kun je er het hele jaar terecht voor een leuke week vakantie. Houd je van sneeuw en wintersporten, dan zijn plekken als Winterberg in het midden van het land of Beieren in het zuiden ideale bestemmingen. Wil je in de zomer genieten van de zee en het strand, dan kun je aan de noordkant van het land je hart ophalen. En het Zwarte Woud is bijvoorbeeld het hele jaar door een leuke bestemming: schilderachtige plaatsjes en mooie natuur.

Streken

Beieren

Beieren is de grootste deelstaat van Duitsland en biedt een uiterst gevarieerd landschap. Je vindt er uitgestrekte bosgebieden, romantische rivieren, hoge bergtoppen en leuke dorpen en steden. De cultuur is er een van gezelligheid en gemoedelijkheid, met in elk dorp wel een bierstübe waar je na een inspannende wandeling of fietstocht kunt neerploffen. Hoogtepunten zijn onder andere de hoofdstad München, Slot Neuschwanstein, het berggebied Berchtesgaden en de Zugspitze, met 2.962 meter hoogte de hoogste berg van Duitsland.

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud in Zuidwest-Duitsland is een populaire bestemming voor een weekje weg. Ontdek de eeuwenoude stad Freiburg, de uitgestrekte bosgebieden met honderden kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden, de watervallen bij het plaatsje Triberg of kom tot rust in een van de thermale baden die de streek rijk is.

Eifel

Het gebied grofweg tussen Bonn en Trier is een veelzijdig gebied met enkele bijzondere kenmerken. Wist je bijvoorbeeld dat je hier uitgedoofde vulkanen kunt vinden? De laatste uitbarsting vond zo’n 10.000 jaar geleden plaats. Een aantal van de kraters zijn nu gevuld met water, en worden Maare genoemd. Het is een heuvelachtig gebied, waarvan het hoogste punt 747 meter bedraagt.

Moezel

Ga je iets naar het zuiden, dan kom je in de Moezelstreek. De oevers van deze rivier zijn begroeid met wijnranken, en langs de rivier liggen tal van leuke en karakteristieke dorpjes. Het gebeid leent zich verder prima voor het maken van lange fietstochten en wandelingen.

Sauerland

Ten oosten van het Roergebied vind je de heuvelachtige streek Sauerland. Er zijn veel wandelpaden, je kunt er in de winter skiën bij Winterberg, er liggen stuwmeren, en temidden van het natuurschoon kun je mooie dorpen en steden bezoeken. Het hoogste punt bevindt zich op 843,2 meter, het topje van de Langenberg.

Thüringen

In het hart van Duitsland ligt de streek Thüringen. De streek is onder Andree bekend vanwege de stad Eisenach, waar de wortels van de Reformatie en de barokmuziek liggen. Bezoek het geboortehuis van Johann Sebastian Bach of de Wartburg boven de stad, waar Luther het Nieuwe Testament in de volkstaal vertaalde. Of reis af naar Erfurt, de stad met de vele bruggen en torens. In Thüringen vind je bovendien veel natuurschoon waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Oostzee

Het Duitse Oostzeegebied is een vrij onbekende streek waar je onbezorgd vakantie kunt vieren. Bezoek eeuwenoude plaatsen als Lübeck en Ostseebad, ontdek de stranden aan de kust, of vaar naar een van de eilanden in de Oostzee. De streek telt tal van havens en badplaatsen, zoals het mondaine Kiel en het burgerlijke Heringsdorf.

Accommodaties en verblijf in Duitsland

Campings

Duitsland is een kampeerland bij uitstek. Of je nu komt voor natuur of cultuur, in elke mooie streek zijn wel campings te vinden, variërend in grootte. Een goed vertrekpunt voor het vinden van een leuke camping is de site van de ANWB. Of kijk bij Suncamp of Vacanceselect.

Vakantiehuisjes

Het land laat zich ook goed verkennen vanuit een vakantiehuisje. Van een luxe chalet in de bergen tot een schattig vissershuisje aan de kust, er is voor elk wat wils. Ontdek de mooiste vakantiehuisjes via Belvilla, Interhome en Novasol. Ook leuk, de vakantieparken van Center Parcs.

Hotels en B&B’s

Voor een weekje vakantie in een hotel of bed&breakfast zit je in Duitsland ook goed. Er is veel aanbod, van kamers en appartementen in een stad tot een hotelkamer in een rustig dorpje op het platteland. Ga naar Booking.com voor een compleet aanbod van hotels en B&B’s.

Bestemmingen in Duitsland

Meer