Bretagne

Houd je van grillige rotskusten, glooiende landschappen en schilderachtige dorpjes, dan zit je in Bretagne goed. Ontdek de bijzondere kusten en baaien, de oeroude stadjes en dorpen en de fraaie kastelen tijdens een week vakantie in Bretagne!

Over Bretagne

Bretagne is een diverse regio in Frankrijk met een heel eigen identiteit. Je vindt er heuvelachtige landschappen met bossen en rivieren, vlakke polders en rotsachtige hoogvlaktes. De streek heeft alles in zich voor een afwisselende vakantie, vol natuur, cultuur, zon, zee en strand.

Geschiedenis

Het schiereiland Bretagne is al sinds de prehistorie bewoond. Sporen daarvan zijn over al in het landschap nog zichtbaar, vooral in de vorm van megalithische bouwwerken en verzamelingen stenen. In de Romeinse tijd werd de regio al snel veroverd door Romeinse troepen. De Galliërs, of Kelten, die er toen woonden pasten zich vrij snel aan maar bleven deels hun eigen cultuur behouden. Zo’n drie eeuwen na de komst van de Romeinen kreeg het gebied te maken met invallen vanaf de zee door piraten, en werden kuststeden in snel tempo verlaten. In de tijd daarna kregen de Romeinen steeds meer moeite om de streek onder gezag te houden. Toen ze definitief vertrokken en het Romeinse Rijk ineenstortte ontstonden er losse Bretonse koninkrijkjes, mede door de komst van immigranten vanuit Engeland. In de achtste en negende eeuw probeerden de koningen van Frankrijk de streek te veroveren, wat echter niet volledig lukte. Bretagne bleef tot in de vijftiende en zestiende eeuw een min of meer onafhankelijk koninkrijk en later hertogdom. De grenzen hiervan waren wel constant aan verandering onderhevig, en ook deden zowel Engeland als Frankrijk hun best om invloed in de streek te winnen.  In de eeuwen daarop kreeg Bretagne last van de absolutistische vorst in Parijs en het feit dat veel van de macht centraal werd gehouden. In de negentiende en twintigste eeuw had de streek te maken met sterke tweedelingen tussen regio’s waar het economisch voor de wind ging, en regio’s waar er vooral krimp was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Bretagne een belangrijk strategisch gebied voor de Duitsers, die dan ook grote verdedigingswerken aanlegden. Vandaag de dag is Bretagne vooral een landbouw- en visserijregio en leven daarnaast veel mensen van het toerisme.

Cultuur

Bretagne is het laatste deel van Frankrijk waar nog resten van de traditionele Keltische cultuur levend zijn. Dat uit zich zowel in de taal als in sommige gebruiken, zoals muziek, kleding en de grote rol die legendes in de loop der tijd bleven spelen. Vraag je het de Bretonse bevolking zelf, dan zullen ze zich vooral verbonden voelen met tradities op het gebied van muziek, taal, dans, keuken en literatuur.

Weer en klimaat

Dankzij de warme golfstroom is Bretagne gezegend met een vrij mild zeeklimaat. De winters zijn zacht, het vriest er weinig. De zomers zijn zonnig en warm, maar zelden echt heet, door de aanwezigheid van de zee. Er zijn streek regionale verschillen. Zo is het zuiden van het schiereiland zonniger en warmer dan het noorden. Meer landinwaarts is het weer wat constanter en minder wisselvallig dan aan de kust, waar lokaal regelmatig wat buien kunnen ontstaan, die echter dankzij de zeewind ook wel snel weer wegtrekken.

Beste reistijd

De beste tijd om Bretagne te verkennen is van ongeveer begin april tot eind oktober. Het weer is dan relatief stabiel, er is veel kans op zonnige periodes en veel toeristische trekpleisters openen dan hun deuren weer.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Dorpen en steden

Rennes: Rennes is de hoofdstad en grootste stad van Bretagne. In de achttiende eeuw werd een deel van het stadscentrum door een brand verwoest. Gelukkig zijn er nog heel wat oude gebouwen gespaard gebleven, en verrezen er in de achttiende eeuw al snel weer prachtige gebouwen op de plek waar de brand woedde. Zo heeft de stad een aantal fraaie vakwerkhuizen, een bijzonder zwembad uit de eerste helft van de twintigste eeuw, en bijvoorbeeld nog diverse overblijfselen van de verdedigingswerken vanaf de derde eeuw tot aan de middeleeuwen.

Dinan: Dinan, aan de noordkust van Bretagne, is een van de meest schilderachtige plaatsen van de streek. Het centrum wordt omringd door bijna drie kilometer aan stadswallen, er zijn ruïnes van een oud kasteel, je kunt oude vakwerkhuisjes bewonderen, gezellig winkelen, genieten van de streekproducten, zoals bier en crêpes…

Fougères: Fougères is een bezoek waard vanwege het prachtige grote kasteel dat midden in de stad staat. Het gaat zelfs om een van de grootste kastelen van Frankrijk! Het is een veelzijdige stad, met zowel moderne winkels als smalle historische straatjes. Leuk voor een uitgebreide stadswandeling, waarbij je het kasteel van alle kanten kunt bekijken.

Saint-Malo: Zeg je Saint-Malo, dan zeg je Vauban en piraten. Van de zestiende eeuw tot in de negentiende eeuw was dit de thuishaven van vele kapers, die voornamelijk de scheepvaart richting Engeland in het vizier hadden. Onder Vauban werd de stad grotendeels herbouwd na een brand, inclusief de aanleg van diverse verdedigingswerken.

Brest: In een mooie baai aan de westkust ligt de grote havenstad Brest. Er zijn nog diverse gebouwen uit de middeleeuwen te zien, zoals de iconische Tour Tanguy en het kasteel van Brest. Niet te missen zijn ook de leuke musea, zee-aquarium Océanopolis en de jachthavens.

Quimper: Tot de hoogtepunten van het stadje Quimper behoren onder andere de middeleeuwse kerk, met enkele glas-in-loodramen uit de vijftiende eeuw. En verder de gezellige straatjes met leuke vakwerkhuisjes, het Musée Départemental Breton over de Bretonse cultuur, en de bruggetjes over de rivier de Odet.

Locronan: Locronan wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van Bretagne. In het dorp zie je veel terug van de vroegere rijkdom van het dorp, dankzij de teelt van hennep. Loop door de oude straatjes en geniet ook van het uitzicht over de omgeving en de zee, die op een steenworp afstand ligt.

Pontrieux: Een van de Petites cités de caractère, een label dat wordt toegekend aan leuke Bretonse dorpjes. Ook hier zijn oude huisjes en straatjes, met als bijzonderheid ook de aanwezigheid van enkele oude lavoirs, wasgelegenheden uit vroeger tijden.

Camaret-sur-Mer: Een rustige badplaats aan de westkust, met tal van leuke bezienswaardigheden. Niet alleen de prachtige baaien en stranden in de omgeving, maar ook op het gebied van cultuur, zoals bijvoorbeeld de Tour Vauban uit de zeventiende eeuw.

Natuur

Parc d’Armorique: Heide, veen, duingebieden, kliffen en bossen, dit natuurpark is een bezienswaardigheid op zich. Maak lange wandelingen om de rust en de ruimte ten volle in je op te nemen. Of neem de fiets en ontdek de streek op een iets sneller tempo. Een oplettende bezoeker ontdekt er met gemak diverse zeldzame vogels en planten.

Parc de Brière: Boven Saint-Nazaire vind je het op een na grootste moerasgebied van Frankrijk. Dit regionale natuurpark biedt naast natuur, met tal van bijzondere dier- en plantensoorten, ook leuke traditionele dorpjes. Je ontdekt het natuurgebied het beste te voet of met kleine bootjes.

Golfe du Morbihan: Mor’bihan betekent ‘kleine zee’ in het Bretons. Het natuurgebied strekt zich uit over een baai, met bewoonde en onbewoonde eilandjes. Ideaal voor watersporters en rustzoekers!

Côte d’Émeraude: De Côte d’Émeraude is een leuke kuststreek tussen Cancale en Cap Fréhel. Je vindt er leuke stadjes en dorpjes, maar vooral ook indrukwekkende baaien en rotskusten. Maak bijvoorbeeld eens een wandeling over de heidevelden op Cap Fréhel, naar een bijzonder kasteel dat bijna in het water ligt!

Côte de Granit Rose: In Bretagne vind je veel verschillende kusten. Een heel opvallende streek aan de zee is de roze granietkust. Dit vind je grofweg tussen Saint-Brieuc en Morlaix. Vooral met ondergaande zon vormen de licht roze gekleurde granieten rotsen een bijzonder gezicht!

Attracties en musea

Menhirs: Wie naar Bretagne gaat, kan niet om de prehistorische overblijfselen heen. Op heel veel plekken in de streek vind je menhirs en andere bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde ‘alignements’, rijen met stenen die in een bepaalde richting zijn opgesteld. De precieze bedoeling hiervan is men nog steeds niet op het spoor!

Océanopolis: Wanneer je in de westelijke helft van Bretagne zit, is het leuk om even naar Océanopolis te gaan. Dit zee-aquarium en onderzoekscentrum in Brest is leuk voor jong en oud. Ontdek honderden verschillende diersoorten die in de oceanen leven en verdiep je in alle facetten van het zeeleven!

Vuurtorens: De vuurtorens van Bretagne zijn bekend in binnen- en buitenland. Op heel veel plekken langs de kust tref je ze aan, sommigen al lang buiten dienst, anderen nog van groot belang voor de scheepvaart.

Musée de Bretagne, Rennes: Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en cultuur van Bretagne, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Musée de Bretagne in de hoofdstad van de regio. Je komt er alles te weten over de geschiedenis en ontdekt pareltjes in de collectie, zoals opgegraven voorwerpen, maar ook kunst van recenter datum.

Accommodaties en verblijf in Bretagne

Campings

Bretagne is een ideale streek om te kamperen. Je vindt er dan ook veel campings, zowel aan de kust als in het binnenland. Of je nu komt om van de zee en het strand te genieten of om de cultuur en tradities van Bretagne te ontdekken, ook voor jou zit er een leuke camping bij. Ga naar ANWBcamping, Suncamp of Vacanceselect voor een overzicht van mooie campings.

Vakantiehuisjes

Verblijven in een traditioneel stenen huisje met uitzicht op zee, lijkt dat je wat? In Bretagne zijn veel vakantiehuisjes te huur. Kijk bij Belvilla, HappyHome, Interhome of Novasol voor een compleet overzicht van mooie huisjes.

Hotels en chambres d’hôtes

Op zoek naar een hotel of chambres d’hôtes in het prachtige Bretagne? Ga een weekje op vakantie in een mooi hotel met zeezicht, of zoek de gezelligheid op bij een charmante B&B op het Bretonse platteland! Via Booking.com vind je een divers aanbod van accommodaties.