Provence

Zeg je Provence, dan zeg je lavendel, schattige dorpjes, lekker eten en prachtige natuur. Geniet van het warme klimaat, het glooiende landschap en de schilderachtige dorpjes in de Provence.

Over de Provence

De Provence is een van de meest populaire streken in Frankrijk. Het is een veelzijdig gebied, dat tussen de Alpen en de Middellandse Zee in ligt. Dat merk je ook in het landschap. Meer naar het noorden van de streek is het nog bergachtig, verder naar het zuiden is het landschap glooiend. Met daartussenin de indrukwekkende Gorges du Verdon, de beroemde rivierkloof.

Geschiedenis

De Provence is al sinds de prehistorie bewoond. In de Antieke Oudheid waren het eerst de Grieken en later de Romeinen die de streek koloniseerden en onderworpen. Aan die laatste dankt het ook de huidige naam, het gebied werd Provincia Romana genoemd. Het was ook een van de eerste streken buiten het Midden-Oosten en Italië waar christelijke gemeenschappen ontstonden, in de derde eeuw. In de Middeleeuwen stond de Provence onder bewind van diverse machthebbers en veranderden de grenzen geregeld. In de vijftiende eeuw ging het over in handen van de Franse staat, en werd het een provincie van Frankrijk, met niettemin eigen rechten.

Cultuur

De Provence heeft een heel eigen cultuur die het onderscheidt van de rest van Frankrijk. De mensen leven er veelal in nauw contact met de natuur en hechten aan tradities uit het verleden. Hun eigen cultuur uiten ze bijvoorbeeld ook in de keuken, met bijzonder gerechten en ingrediënten, zoals de olijven, de kazen, het lamsvlees en de beroemde ‘Provençaalse’ kruiden die overal in het wild groeien en waarvan de geuren er als het ware in de lucht hangen. Ga er maar eens een wandeling door de heuvels maken, en je ruikt ze gegarandeerd. Bekend is verder de ‘Provençaalse lucht’, met de bijzondere kleuren bij zonsondergang die menig schilder naar de streek trok. Bij de cultuur hoort ook de populariteit van de lavendelplant. Van ongeveer eind juni tot half augustus zijn op heel veel plekken prachtig gekleurde lavendelvelden te bewonderen.

Weer & klimaat

Het klimaat in de Provence is over het algemeen mild in de winter en heet in de zomer. Maar wees beducht op de zogenaamde mistral, de stevige wind die vanuit het noorden richting het Middellandse zeegebied trekt, en die het sterkst voelbaar is in het Rhônedal. De mistral kan aan het einde van een warme dag voor heel wat ongemak in de regio zorgen.

Beste reistijd

De Provence is het hele jaar door een goede bestemming. Over het algemeen zijn de winters mild, alhoewel het een enkele keer kan sneeuwen tot aan de Middellandse zee. Maar onder invloed van het warme zeewater zal het hier nooit langere tijd koud zijn. Gemiddeld is het er in januari nog een graad of 5 tot 10. Met een flink zonnetje lopen de temperaturen dan echter ook al snel nog verder op. Omdat het in hartje zomer erg warm kan worden, kan het fijn zijn om bij het plannen van een vakantie ook rekening te houden met het warme weer en de verkoeling van een zwemplekje op te zoeken.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Gorges du Verdon

Een van de absolute hoogtepunten in de Provence is de Gorges du Verdon. Deze rivierkloof van ongeveer 25 kilometer lengte laat zich goed met de auto of lopend verkennen. Eromheen loopt een route van zo’n 120 kilometer die je langs vele leuke dorpen en uitzichtpunten voert.

Dorpjes en steden

Trekpleister van de Provence zijn de vele charmante dorpjes en steden. Vooral op de marktdagen is een bezoek aan zo’n dorp echt een belevenis. Houd je van rust, dan kun je juist beter buiten zo’n marktdag om de dorpjes bezoeken. In elk geval ligt de geschiedenis in veel van de Provençaalse dorpen voor het oprapen. Middeleeuwse huisjes, nauwe straatjes en steegjes, kasteeltjes en oude abdijen, de streek heeft het allemaal. Niet te missen zijn onder andere de dorpen Gordes, Moustiers-Sainte-Marie, Roussillon, Montbrun-les-Bains, Èze, Ménerbes en Oppède-le-Vieux. Ook stadjes als Sisteron, Valensole, Aix-en-Provence en Avignon zijn de moeite waard. En ga je verder naar de kust, dan kom je bij prachtige steden als Nice, Menton en Marseille uit.

Accommodaties en verblijf

Campings

De Provence is een prachtige streek om te kamperen. Er is voor elk wat wils, van kleine natuurcampings tot grote vakantieparken waar veel te beleven valt. Ben je op zoek naar een camping in de Provence? Kijk dan eens bij het aanbod van Suncamp of Vacanceselect. Voor een camping in de natuur heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om naar Camping Gorges du Verdon van Huttopia te gaan.

Vakantiehuisjes

Een ideale manier om te genieten van de Provence, is door in een vakantiehuisje te verblijven. Je vindt in de Provence veel verschillende soorten vakantiehuisjes, van luxe villa’s met zwembad tot charmante bungalows en pittoreske eeuwenoude boerderijen en landhuizen. Via Belvilla, Novasol en Interhome vind je snel vakantiehuisjes die helemaal aan je wensen voldoen.

Hotels en chambres d’hôtes

Ook voor een hotel of chambres d’hôtes zit je in de Provence goed. Ontdek het aanbod van Booking.com en ga op zoek naar jouw ideale verblijf.

Bestemmingen in Provence

Meer