Montenegro

Qua oppervlakte is Montenegro misschien klein, maar dat zegt niets over de veelzijdigheid van dit land! In een week kun je hier zowel een strandvakantie beleven, de bergen ontdekken en cultuur opsnuiven. Perfect voor een weekje weg!

Over Montenegro

Montenegro ligt op de Balkan, en grenst aan de Middellandse Zee, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië. Qua oppervlakte is het land ongeveer een derde van Nederland. De naam Montenegro betekent ‘zwarte berg’ in het Venetiaans, en verwijst naar de donkere uitstraling van de pinuswouden op de berg Lovćen. In het Montenegrijns heet het land Crna Gora, wat hetzelfde betekent. Montenegro is kandidaat-lid van de Europese Unie. Omdat ze geen eigen munteenheid hebben, wordt de euro als officieel betaalmiddel gebruikt.

Geschiedenis

In de eeuwen voor Christus werd het gebied dat bekendstaat als het huidige Montenegro onder andere bewoond door de Grieken, Kelten en Illyriërs. Daarna werd het gebied veroverd door de Romeinen. Vanaf de veertiende eeuw maakte het deel uit van de Republiek Venetië, dat drieënhalve eeuw de kusten van het huidige Montenegro domineerde. In de kuststeden werd in die tijd Venetiaans gesproken. Na de Middeleeuwen was Montenegro een tijd lang een theocratische staat, tot het in 1851 werd omgevormd naar een vorstendom met Danilo II van Montenegro als eerste vorst. In 1878 werd Montenegro onafhankelijk, maar dertig jaar later werden zij als gevolg van de Eerste Wereldoorlog in 1918 opgenomen in het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, later bekend als Joegoslavië. Tussen de twee wereldoorlogen was er sprake van grote interne geschillen, etnisch geweld en rebellie. Er was discussie of Montenegro onafhankelijk moest worden of in het grotere geheel van Joegoslavië moest blijven. Uiteindelijk werd Montenegro één van de zes republieken van Joegoslavië, tot dat land uiteenviel en Montenegro met Servië verder ging als Federale Republiek Joegoslavië. In 2003 kwam er een einde aan deze republiek en in 2006 werd het Montenegro, na bijna 130 jaar, weer onafhankelijk.

Cultuur

Door de diverse geschiedenis zijn er in de Montenegrijnse cultuur invloeden te zien van onder andere het oude Griekenland, de Romeinen, het christendom, het Ottomaanse Rijk, Venetië en Joegoslavië. Familie en goede vertrouwensrelaties zijn erg belangrijk in Montenegro. Daarnaast is folklore een wezenlijk onderdeel van hun cultuur, bijvoorbeeld de traditionele volksdansen Oro en shota. De Montegrijnse keuken bevat elementen uit onder andere de Italiaanse en Turkse keuken. Verse vis en groenten staan veel op het menu, net als traditionele gerechten zoals inktvis-risotto, kacamak (een soort pap) en lamsvlees gekookt in melk.

Weer & klimaat

Qua klimaat is Montenegro in grofweg twee stukken op te delen. Langs de kust heerst een mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters. In de zomer ligt de temperatuur rond de 25-30 graden Celsius. In de berggebieden van Montenegro ligt de temperatuur ‘s winters rond het vriespunt. Het kan dan ook flink sneeuwen. In de zomers ligt de temperatuur tussen de 20-25 graden Celsius. In de berggebieden van Montenegro valt veel regen, ook zomers. Aan de kust is de zomer over het algemeen droog.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Montenegro is mei tot en met oktober. In juni tot en met augustus valt de minste regen. Augustus is ook een goede tijd om het noorden van Montenegro te bezoeken, het nationaal park Durmitor. Vind je de zomertemperaturen te hoog, dan kun je het land ook in de lente bezoeken. De herfst is vaak regenachtig. In de winter is het mogelijk om in de berggebieden te skiën.

Steden en bezienswaardigheden

Podgorica

De hoofdstad van Montenegro is zeker niet de mooiste stad van het land en heeft niet heel veel bekende bezienswaardigheden. Daarom wordt de stad niet vaak bezocht door toeristen. Als dat geen probleem voor je is, loop dan bijvoorbeeld een rondje door de wijk Stara Varoš, waar je nog iets kunt terugzien van de vroegere Turkse wijk. Of bezoek de indrukwekkende Servisch Orthodoxe kathedraal Hristovog Vaskrsenja, die in 2014 werd geopend.

Bar

Als je de havenstad Bar wil bezoeken, ga dan vooral ook naar Stari Bar, het oude gedeelte van de stad. Na een aardbeving in 1979 werd dit gedeelte van de stad volledig verlaten, maar inmiddels zijn er weer restaurantjes te vinden en kun je de ruïnes van de oude stad bekijken. In Bar zijn verder het paleis van Koning Nikola, de St. Jovan Vladimir-kerk en een 2.000 jaar oude olijfboom (ook wel ‘de oudste olijfboom van Europa’ genoemd) een bezoekje waard.

Mooiste treinrit van Europa

Vanuit Bar vertrekt ook een trein voor, volgens sommigen, de mooiste treinrit van Europa. De rit voert je naar het Servische Belgrado via 476 kilometer spoorlijn, en rijdt over honderden bruggen. De hoogste hiervan is ongeveer 700 meter, dus pas op als je hoogtevrees hebt!

Budva

De kustplaats Budva staat bekend als hét centrum voor feestjes en uitgaan in Montenegro en is bovendien de meest populaire kustplaats van het land. Is dit niet aan jou besteed, loop dan alleen even richting het historische centrum. Je vindt hier overal kleine straatjes met allerlei winkels en leuke terrasjes. Het schiereiland Sveti Stefan, dat je op veel foto’s van Montenegro ziet, is helaas alleen te bezoeken als je in het luxe resort op het eiland verblijft.

Ulcinj

Ulcinj is de meest zuidelijke badplaats van Montenegro. Er zijn in de stad diverse culturen zichtbaar: zo is het meerendeel van de inwoners van Ulcinj Albanees en zie je in het straatbeeld nog veel Turkse patriciërshuizen en moskeeën. Ulcinj staat bekend om haar stranden, maar vergeet ook vooral de oude stad (Stari Grad) niet te bezoeken.

Baai van Kotor

Spectaculaire natuur en leuke dorpjes vind je in de baai van Kotor. Een rondrit om deze fjord heen is echt een must-do als je in Montenegro bent! Stop bij de leukste strandjes om in prachtig heldere water te zwemmen, breng een bezoek aan het schattige dorpje Perast of vaar naar de twee kleine eilandjes in de baai.

Nationale parken

Liever de natuur in? Montenegro heeft vijf nationale parken. Eén van de meest spectaculaire is het Durmitor National Park, met prachtige bergpieken, beken en gletsjermeren. Het park wordt doorsnelden door de Tara Canyon, die tot de mooiste kloven ter wereld wordt gerekend. Meer naar het oosten vind je Biogradska National Park, het kleinste nationale park van Montenegro. Eveneens in het oosten ligt nationaal park Prokletije, ook wel de Albanese Alpen genoemd. Als je geïnteresseerd bent in flora en fauna mag je Lovcén National Park niet overslaan, in de buurt van Kotor en Cetinje. Ook het mausoleum, op de top van de Jezerski vrh is een bezoek waard. Nationaal Park Skadar is vernoemd naar het Skadarmeer, het grootste meer van de Balkan. Hier kun je heerlijk varen, zwemmen of vogels kijken.

Accommodaties en verblijf in Montenegro

Campings

Kamperen is over het algemeen erg goedkoop in Montenegro. Er zijn in het land voldoende campings te vinden, waarvan een groot deel aan de kust. Reserveren is over het algemeen niet nodig, al kan het in augustus enorm druk zijn. Op Booking.com vind je een overzicht van campings.

Vakantiehuisjes

Wil je meer comfort dan een tent of caravan op een camping, ga dan voor een van de vakantiehuizen die er in Montenegro te vinden zijn. Voor leuke tips kijk je op de website van Novasol.

Hotels en B&B’s

Montenegro heeft een groot aanbod aan hotels en B&B’s. Grote resorts zijn voornamelijk aan de kust te vinden, rondom Budva en Bar. Aan de kust kun je verder natuurlijk ook terecht in diverse hotels of B&B’s. Hostels zijn te vinden in de grotere steden. Kijk op Booking.com voor een compleet overzicht.