Italië

Italië, het land van pasta, pizza en pesto. Maar ook het land van eeuwenoude cultuur, Romeinse overblijfselen, van indrukwekkende natuur, van de hoge alpentoppen tot de prachtigste baaien aan de kust. De leukste tips voor een week vakantie in Italië!

Over Italië

Bij Italië denk je naast het heerlijke eten al snel aan zonovergoten stranden, warme eeuwenoude steden, lieflijke heuvellandschappen en hoge bergtoppen. Voor iedere vakantieganger is er genoeg te beleven of je nu wilt relaxen of juist actief bezig wilt zijn, door te wandelen, fietsen of volop de culturele hoogtepunten te ontdekken. La vita è bella in Italia, dat merk je direct overal aan zodra je het land binnenkomt.

Geschiedenis

In de prehistorie was Italië al bewoond, maar de grote bloeiperiode begon met de stichting van enkele Griekse nederzettingen in het zuiden. In het noorden bevolkten Keltische stammen het grondgebied, en in het midden ontstond gaandeweg een machtscentrum rondom de stad Rome, die gesticht werd door de Latijnen. Zo rond de derde eeuw versloegen de Romeinen de volken in het zuiden en noorden en kregen ze zo langzamerhand greep op het gehele schiereiland. In de eerste en tweede eeuw was de gouden eeuw van het Romeinse Rijk. Maar door de grootte konden de grenzen op termijn niet goed bewaakt meer worden en kreeg het te maken met allerlei volken die invallen uitvoerden. Dit zou uiteindelijk de val van het rijk inluiden. Het schiereiland raakte in de daaropvolgende eeuw verdeeld in diverse stadsstaten, met elk hun eigen invloedssfeer. Aan het eind van de Middeleeuwen werd de Italiaanse cultuur opnieuw leidend in de Westerse wereld, zowel door ontdekkingsreizigers als door de Renaissance, die op kunst- en cultuurvlak overal in Europa aansloeg. In de negentiende eeuw kwam er, na de Franse Tijd, een eenwordingsproces op gang. Onder leiding van koning Victor Emanuel II groeiden de Italiaanse staten naar elkaar toe en werd Italië uiteindelijk één land. Aan het begin van de twintigste eeuw raakte het land in de greep van het fascisme. Na de oorlog werd Italië een republiek.

Cultuur

De Italiaanse cultuur is wereldwijd bekend, vooral dankzij de grote populariteit die de culinaire specialiteiten hebben. Wie kent immers niet de pasta, de pizza’s, de olijven en de wijnen. De Italiaanse cultuur is echter diverser dan alleen de keuken, en verschilt per regio en zelfs per stad. Op het platteland merk je nog een grote invloed van het boerenleven en zijn de mensen gemiddeld wat armer. In de steden heerst dan weer een stadse cultuur, met de bijbehorende uitdagingen. Over het algemeen geldt dat Italianen graag buiten leven, mede dankzij het aangename klimaat, en wat meer waarde hechten aan uiterlijk vertoon. Denk bijvoorbeeld aan de aandacht voor nette kledij, mooie auto’s en snelle scooters.

Weer en klimaat

Italië heeft grotendeels een mediterraan klimaat. Dat betekent dat de winters er zacht zijn en de zomers warm. In het noorden en midden is het door de aanwezigheid van de bergen over het algemeen iets koeler in de zomer en kouder in de winter. Over het algemeen geldt verder: hoe zuidelijker je komt, hoe warmer het is. Maar in heel Italië kan het ‘s zomers in juli en augustus snel boven de 30 graden worden.

Beste reistijd

Het hele jaar door is Italië een goede bestemming. Wel moet je rekening houden met regionale verschillen. In de bergen in het noorden kun je in de winter uitgebreid wintersporten, terwijl het in het diepe zuiden dan nog aangenaam genoeg kan zijn om lekker op een terrasje in de zon te zitten.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Dorpen en steden

Rome: Rome is een van die steden die je een keer gezien moet hebben in je leven. Ontdek de overblijfselen uit de Romeinse tijd, het Colosseum, de tempels op het Forum Romanum, geniet van de sfeer en het lekkere eten…

Venetië: Hoewel het er een drukte van belang kan zijn, is Venetië ook zo’n must-see. Het is een unieke stad in de wereld, met de talloze kanaaltjes die het centrum doorkruisen. Romantisch een boottochtje maken door de stad, wandelen over de pleinen en straatjes, genieten van de zon, een vakantie in Venetië zal je bij blijven!

Napels: Aan de voet van de Vesuvius ligt de grote stad Napels. Een leuke bestemming voor cultuurliefhebbers. En ben je in de buurt, dan mag ook een bezoek aan de eeuwen geleden bedolven stadjes Pompeï en Herculaneum niet ontbreken.

Florence: De hoofdstad van de streek Toscane. Je ontdekt er tal van culturele pareltjes, midden in het lieflijke landschap vol groene glooiende heuvels.

Genua: Ook Genua zit boordevol historie. Vroeger was dit een bloeiende stadstaat, tegenwoordig is het een mooie stad aan de kust waar het volop genieten is.

Cinque Terre: Tot de iconen van Italië behoren deze vijf kleurrijke dorpen die tegen de kust aangeplakt lijken. Maak er een wandeling over de rotsen, geniet van de sfeer en gezelligheid in de dorpen.

Positano: Positano wordt gerekend tot een van de mooiste dorpjes van Italië. Een droomplekje aan de Amalfikust.

Scilla: Aan het puntje van de Italiaanse laars vind je het leuke plaatsje Scilla. Dit ligt tegen de rotsen opgebouwd, met de voetjes in het water.

Portofino: De streek rondom Genua wordt ook wel de Italiaanse Rivièra genoemd. Een van de hoogtepunten hieraan is het haventje Portofino. Een leuk dorpje, te vergelijken met Cassis in Frankrijk.

Siena: Na Florence is Siena dé bezienswaardigheid van Toscane. Ontdek de stadspaleizen, de prachtige kathedraal en de vele honderden andere monumentale gebouwen.

Turijn: Turijn is een mooie ruim opgezette stad aan de voet van de Italiaanse Alpen. Je vindt er vele pareltjes, en de streek eromheen is een mooie uitvalsbasis om zowel de bergen in de omgeving als de stad te verkennen.

Natuur

Dolomieten: Een van de mooiste en meest unieke bergstreken ter wereld is de Dolomieten. Rotswanden van tientallen en soms honderden meters hoogte duiken op in een groen glooiend landschap van alpenweiden en bossen. Je kunt er prachtige wandelingen maken, volop aan bergsport doen en de mooiste rondritten maken.

Valle d’Aosta: Een ander hoogtepunt van de Italiaanse Alpen is het Aostadal. Dit vind je aan de westkant van het land, tegen de Franse grens aan. Het bevat de hoogste toppen van Italië, waarvan de Gran Paradiso en de Italiaanse kant van de Mont Blanc de bekendste zijn. Een heerlijke omgeving voor wandelingen in de bergen.

Sicilië: Een mooie bestemming voor een week vakantie is Sicilië. Je vindt er naast bijzondere natuur, zoals de vulkaan Etna, ook leuke dorpjes en eeuwenoude tempels en archeologische opgravingen.

Apennijnen: Minder bekend als toeristische bestemming is het berggebied in het midden van de laars van Italië. In de Apenijnen vind je ruige berghellingen en kleine uitgestorven dorpjes.

Alta Murgia: Ten noordwesten van de hiel van de laars ligt het natuurgebied Alta Murgia. Dit is een kale hoogvlakte met een interessante mix van natuur, geologische processen en archeologie.

Toscaanse Archipel: Voor de kust van Toscane liggen een groot aantal eilanden, die samen een natuurgebied vormen. Het grootste eiland is Elba, onder meer bekend omdat Napoleon daar in ballingschap heeft gezeten. Daarnaast zijn veel eilanden nog ongerept en onbewoond.

Sardinië: Onder Corsica ligt Sardinië, een eiland vol cultuur, historie en natuur. Zowat iedere tijdperk heeft er zijn sporen nagelaten, beginnend met de prehistorie. De hoogste top van het eiland ligt rond de 1800 meter hoogte.

Vesuvius: Een van de bekendste vulkanen ter wereld ligt in Italië. Je kunt hem beklimmen om zo een blik te werpen in de immense krater.

Attracties en musea

Pompeï en Herculaneum: Na een uitbarsting van de Vesuvius werden enkele dorpen bedolven onder het puin. In Pompeï en Herculaneum kun je een idee krijgen van wat de mensen er doorgemaakt moeten hebben. Dankzij opgravingen is nog goed te zien hoe een Romeins dorp er uit gezien moet hebben.

Canevaworld: Canevaworld is een prachtig pretpark aan het Gardameer. Je vindt er onder andere waterattracties, een deel dat geïnspireerd is door bekende films, en een middeleeuws gedeelte.

Grotta Gigante, Sgonico: Een van de grootste grotten ter wereld die opengesteld is voor het publiek is de Grote Gigante. Je vindt er prachtige vormen in het gesteente. Een bezoek vindt plaats onder leiding van een gids.

Vaticaanse Musea: Wie Rome bezoekt, moet ook de Vaticaanse Musea bezoeken. Talloze meesterwerken uit de geschiedenis worden hier tentoongesteld. De Sixtijnse kapel is een van de bekendste bezienswaardigheden van het museumcomplex.

Galleria degli Uffizi: Ook in Florence zijn veel kunstschatten te bewonderen. Het bekendste museum van de Toscaanse stad is de Uffizi. Ontdek meesterwerken van onder anderen Caravaggio in een prachtig zestiende-eeuws paleis.

Accommodaties en verblijf in Italië

Campings

Een goede manier om de hoogtepunten van een streek in Italië te ontdekken is door een camping te boeken. Je kunt dan volop genieten van het lekkere weer en het buitenleven. In alle streken vind je wel campings. Bekijk het aanbod op ANWBcamping.nl, Suncamp en Vacanceselect.

Vakantiehuisjes

Een villa met uitzicht op zee of een wijnboerderij in Toscane? Of een chaletje in de alpen of een appartementje aan het strand, wat spreekt meer tot jouw verbeelding? In Italië vind je het allemaal! Ga op zoek naar jou ideale verblijf voor een weekje weg bij Belvilla, Novasol, Interhome of HappyHome!

Hotels en B&B’s

Geniet optimaal van het gezellige en smaakvolle Italiaanse leven in een comfortabel hotel of rustieke Bed&Breakfast! Ga naar Booking.com voor de mooiste onderkomens.

 

 

Bestemmingen in Italië

Meer