Dordogne

De Dordogne, een prachtige bestemming voor een weekje weg. Ontdek de schilderachtige dorpjes en stadjes, geniet van de zon en het fijne zwemwater of huur een kano om de streek vanaf het water te verkennen.

Over de Dordogne

De Dordogne is een geliefde bestemming onder Nederlanders. Je kunt er tientallen leuke dorpjes bekijken, relaxen aan, in én op het water, of de prehistorische vindplaatsen en grotten bezoeken. En vergeet ook het heerlijke eten van de streek niet!

Geschiedenis

De Dordognestreek is een van de plekken waar in de prehistorie al mensen woonden. Het bewijs daarvan zijn de vele grotten met tekeningen en overblijfselen uit die tijd. Na de prehistorie waren het de Galliërs en vervolgens de Romeinen die naar de streek kwamen. Over de tijd die daarna kwam is niet zo veel bekend, tot aan halverwege de Middeleeuwen. Toen werd de streek het toneel van strijd tussen de Engelsen en de Fransen. Later drongen ook godsdienstoorlogen tot de streek door, en werden er meerdere kruistochten gehouden tegen de Albigenzen – een vorm van het Kathaarse geloof -, die zich in dit gebied ophielden. In de eeuwen daarna was de rust nog steeds niet van lange duur. De komst van het protestantisme naar de streek betekende opnieuw een periode van strijd. In de zestiende en zeventiende eeuw ontstonden er bovendien regelmatig opstanden van de boerenbevolking tegen de overheid. In de Tweede Wereldoorlog werd de Dordogne een van de streken waar het meeste weerstand was tegen de Duitse overheersing.

Cultuur

De cultuur van de Dordognestreek wordt getekend door de landbouw en oude ambachten. Je vindt er dan ook nog altijd veel leuke markten waar je streekproducten kunt aanschaffen, zoals noten, eendenvlees, paté’s, truffel, aardbeien, kaas, paddestoelen en wijn. Wat ambachten betreft springt vooral houtbewerking eruit. In veel dorpen zijn ateliers te bezoeken waar je mooie sculpturen en houten gebruiksvoorwerpen kunt vinden. De Dordogne is daarnaast een streek vol historie, wat zich uit in oude middeleeuwse dorpjes en kastelen die vaak in perfecte staat gerestaureerd zijn.

Weer en klimaat

De Dordogne heeft een zeeklimaat. Dat betekent dat de zomers er relatief gematigd en de winters mild zijn. In het voorjaar kan het er regelmatig regenen, verder is het er in de zomer zonnig en warm genoeg om bijvoorbeeld in de rivier te zwemmen.

Beste reistijd

De beste reistijd om de Dordognestreek te verkennen is van ongeveer eind maart tot eind oktober. Het weer is er dan vaak goed, met veel zonuren en zachte tot warme temperaturen.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Dorpjes en steden

Sarlat-la-Canéda: Sarlat is een van de bekendste stadjes van de Dordognestreek. De straatjes zijn gevuld met historie, er zijn veel eeuwenoude gebouwen te bekijken. Het is ook een leuk stadje om op een terrasje te genieten van de heerlijke specialiteiten uit de Dordogne.

Beynac-et-Cazenac: Beynac-et-Cazenac ligt tussen de rotsen en de rivier de Dordogne. Boven het dorp uit torent een kasteel uit de middeleeuwen. Je kunt dit bezoeken, maar ook gewoon naar boven lopen en even verderop het uitzicht over de Dordogne bewonderen.

La Roque-Gageac: Ook al zo’n bijzonder dorp is La Roque-Gageac. Het ligt op een smalle strook tussen de rivier en de rotsen ingeklemd, en veel huizen zijn letterlijk tegen de rotsen aangeplakt. Niet te missen is de tropische tuin die langs de smalle straatjes halverwege de rotskliffen is aangelegd.

Les Eyzies: Ben je fan van de prehistorie en archeologie dan kun je niet om Les Eyzies heen. Dit kan je ook wel beschouwen als de hoofdstad van de prehistorie in Frankrijk. Je kunt er diverse grotten bezoeken en ook is er een museum met tal van prehistorische vondsten.

Périgueux: Périgueux is een oude stad, die al in de Romeinse tijd bewoond was. Je vindt er nog een oude Romeinse toren, stadsmuren uit die tijd en de resten van een amfitheater. Bijzonder is ook het museum Vesunna, gebouwd rondomom en boven de overblijfselen van een Romeinse villa, ontworpen door architect Jean Nouvel.

Bergerac: Wijnliefhebbers moeten ook een kijkje nemen in Bergerac, de onofficiële hoofdstad van de wijn in de Dordognestreek. Het wijngebied van Bergerac grenst aan het bekende Bordeaux-wijngebied Saint-Émilion. Daar vind je vooral stevige rode wijnen, terwijl het zuiden van de Dordognestreek bekend staat om z’n zoete witte wijnen. Het stadje aan de Dordogne heeft ook een mooi historisch centrum.

Domme: Bovenop de rotskliffen langs de Dordogne vind je het mooie bastidedorp Domme. Naast de oude gebouwen en het fenomenale uitzicht over de Dordognestreek, is er ook midden in het dorp een druipsteengrot, leuk voor een uitje.

Castelnaud: Castelnaud is een mooi voorbeeld van een kasteeldorp. Aan de rivier de Dordogne is een leuk strandje, en in het kasteel dat boven het dorp uitsteekt is een interessant museum over oorlogsvoering in de Middeleeuwen.

Natuur

Dordogne: Dwars door het departement Dordogne stroomt de gelijknamige rivier, die in het Centraal Massief ontspringt. Het dal is groen en glooiend, met afwisselend bossen en weilanden. Aan weerskanten zijn er op veel plekken steile rotsen. Een leuke manier om de Dordognevallei te verkennen is met een bootje of door een roadtrip door het dal te maken.

Parc Naturel Régional Périgord Limousin: In het noorden van het departement Dordogne vind je het regionale natuurpark Périgord Limousin. Ongeveer de helft van dit park ligt op het grondgebied van het departement Dordogne, het andere deel in de Limousin. Het park heeft een gevarieerde flora en fauna, waarbij vooral de vele orchideeënsoorten in het oog springen. Het park leent zich goed voor lange wandelingen en fietstochten.

Activiteiten en musea

Prehistorie: Ga je naar de Dordognestreek met vakantie, dan is het leuk om minstens een van de vele prehistorische vindplaatsen, musea of grotten te bezoeken. Een goede uitvalsbasis is het dorp Les Eyzies. Ten noorden hiervan vind je ook de bekende grot Lascaux IV, een getrouwe nabootsing van de originele Lascaux-grot met tal van prachtige schilderingen en tekeningen.

Gouffre de Proumeyssac: De Gouffre de Proumeyssac is een grote grot met prachtige stalactieten, stalagmieten en andere druipsteenvormen. In de grot, die ook wel de naam kristallen kathedraal heeft gekregen, worden dagelijks rondleidingen gegeven. Er zijn diverse zalen waar je schitterende rotsafzettingen kunt bewonderen.

Tuinen van Marqueyssac en Via ferrata: Een van de vele hoogtepunten in de Dordogne zijn de tuinen van Marqueyssac. Bovenop de rotsen aan de rand van de Dordognevallei kun je door prachtig gevormde heggen wandelen en bijzondere bomen- en plantensoorten ontdekken. Ook het uitzicht over het rivierdal is de moeite waard.

Kastelen: De Dordogne zit vol met kastelen uit de Middeleeuwen. Een weekje naar de Dordogne is dan ook niet compleet zonder minstens een kasteel van binnen te hebben bekeken. Onder de mooiste kastelen zijn bijvoorbeeld die van Castelnaud, Beynac, Jumilhac en Milandes.

Bastidedorpen: Een bijzonderheid in de streek zijn de zogenaamde bastidedorpen. Die stammen uit de tweede helft van de Middeleeuwen, toen op diverse plekken nieuwe steden werden gebouwd, allemaal volgens een vast patroon. De mooiste dorpjes hebben zo elk een centraal plein met daaromheen woningen met gewelfde arcaden eronder en schuin ernaast een kerkje.

Accommodaties en verblijf in Dordogne

Campings

In de Dordogne vind je heel veel campings. Grote, kleine, aan een rivier, aan een meer, midden in de bossen, voor elk wat wils. Ontdek de campings in de Dordognestreek via ANWB, Suncamp of Vacanceselect.

Vakantiehuisjes

Wil je meer comfort dan op een camping, boek dan een leuk vakantiehuis in de Dordognestreek! Bekijk het aanbod via Novasol, Interhome of Belvilla.

Hotels en chambres d’hôtes

Van alle gemakken voorzien vakantie vieren, in een comfortabel hotel of gastenkamer? Dat kan ook in de Dordogne! Ga naar Booking.com voor leuke chambres d’hôtes en hotels.