Zwarte Woud

Houd je van bossen, ruige heuvels en charmante Duitse dorpen? Ga dan een week op vakantie naar het Zwarte Woud! Deze streek in het zuidwesten van Duitsland biedt prachtige natuur en een rijke cultuur en geschiedenis.

Over het Zwarte Woud

De Duitse tegenhanger van de Vogezen, zo zou je het Zwarte Woud kunnen typeren. Het landschap heeft veel overeenkomsten met de Franse Vogezen: groen beboste hellingen, diepe dalen, en vooral ook heel veel leuke dorpjes. Niet te ver van Nederland, en mede daardoor een prima plek voor een week vakantie.

Geschiedenis

In de Romeinse tijd stond het Zwarte Woud bekend als ondoordringbaar en wild. Het vormde toen zo ongeveer de buitengrens van het Romeinse Rijk, er achter woonden diverse stammen die geregeld een aanval uitvoerden op de grenzen van het Romeinse Rijk. De Alemannen zijn hier een bekend voorbeeld van. Later zou voor de Romaanse talen het Duitse volk niet voor niets onder die naam bekend staan (Allemagne). In het midden van de Middeleeuwen werd het donkere woud langzamerhand gekoloniseerd. Daarna groeide het uit tot een streek waar vooral veel boeren en bosbouwers woonden. Die hadden een eigen cultuur en identiteit, en kwamen zelfs een keer in opstand tegen de overheersers. In de zeventiende en achttiende eeuw groeide het militaire belang van het Zwarte Woud. Uit die tijd dateren dan ook veel verdedigingswerken, vooral rond de pasovergangen. Tegen het einde van de negentiende eeuw was een groot deel van het gebied min of meer ontbost. In de loop der tijd zijn er weer nieuwe bossen aangeplant, en vandaag de dag kun je dan ook weer goed zien waarom deze streek in het verleden Zwarte Woud als naam kreeg.

Cultuur

Zoals gezegd was het gebied lange tijd ontoegankelijk. Daar stamt dan ook de eigen cultuur vandaan. De cultuur en naam van het Zwarte Woud is in binnen- en buitenland bekend, vooral door de gerechten van de streek. Zo kent iedereen de Schwarzwalder Kirsch, een taart die afkomstig is uit de streek, en is ook de Schwarzwalder Schinken (ham) op veel plekken geliefd. Wat minder mensen weten is dat ook de koekoeksklok in het Zwarte Woud zijn oorsprong heeft. Er zijn zelfs enkele musea die dit bijzondere erfgoed onder de aandacht brengen. Ook een opvallende uiting van de cultuur in het Zwarte Woud is de traditionele klederdracht, die op sommige plaatsen, vooral met bijzondere gelegenheden, nog steeds gedragen wordt. Karakteristiek zijn verder de boerderijen, met een eigen opvallende architectuur.

Weer en klimaat

Het klimaat in het Zwarte Woud staat onder invloed van veel windstreken. Door de ligging landinwaarts is de invloed van het Midden-Europese landklimaat het grootst. Aan de westkant zijn er echter ook invloeden van het Atlantische klimaat te merken. Over het algemeen geldt dat de westkant natter is dan de rest van de streek. Verder zijn de winters er vrij streng, door de hoge ligging en de invloed van het continentale klimaat. De zomers zijn dan weer redelijk warm.

Beste reistijd

De beste reistijd om het Zwarte Woud te bezoeken is afhankelijk van wat je er wilt doen. In de winter ligt er vaak sneeuw in het gebergte, wat ervoor zorgt dat het een prima bestemming is voor langlaufen en sneeuwschoenwandelingen. De met sneeuw bedekte hellingen en dorpjes zijn vormen een heel mooi gezicht! Vanaf grofweg eind maart tot eind oktober is het de beste periode voor meer zomerse activiteiten, zoals wandelen, fietsen en het bezoeken van leuke culturele hoogtepunten.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Dorpjes en steden

Freiburg: De stad Freiburg wordt ook wel gezien als de onofficiële hoofdstad van het Zwarte Woud. Het heeft een eeuwenoud stadscentrum, met als bekendste publiekstrekker de Freiburger Münster, de hoofdkerk.

Karlsruhe: Helemaal aan het noorden van het Zwarte Woud ligt de stad Karlsruhe, die als het ware de toegangspoort naar de streek vormt. Je vindt er onder andere een achttiende-eeuws kasteel, maar ook het stadscentrum en de bijzondere botanische tuin zijn een bezoek waard.

Freudenstadt: Behalve delen van de zeventiende-eeuwse kerk van dit stadje in het hart van het Zwarte Woud was nagenoeg het hele centrum in puin na de oorlog. Toch blijft het een leuk stadje om te bekijken, en dankzij de centrale ligging is het ook als uitvalsbasis te gebruiken om de rest van de streek te verkennen.

Baden-Baden: Tijdens het Romeinse Rijk was deze plek al bekend als kuuroord. Er is een warmwaterbron met temperaturen tot 68 graden. Het plaatsje is een echt mondain kuuroord, met fraaie gebouwen en natuurlijk een heerlijke spa.

Gengenbach: Gengenbach heeft een mooi historisch centrum met vele leuke vakwerkhuisjes. Het ligt bovendien in een prachtige omgeving met heuvels en wijngaarden.

Laufenburg: Dit plaatsje vind je aan de Rijn in het zuiden van Duitsland, tegen de grens met Zwitserland aan. Aan de overkant ligt het gelijknamige Zwitserse stadje, met onder meer de ruïnes van een oude burcht.

Todtnau: Todtnau is een oud dorp met een bijzondere omgeving. Even verderop liggen onder andere twee watervallen van bijna 100 meter en 40 meter hoogte. Ook is het een van de plekken in het Zwarte Woud waar je in de winter kan skiën en snowboarden.

Schopfheim: Tussen de glooiende heuvels van het Zwarte Woud vind je het leuke plaatsje Schopfheim. Het heeft onder andere een bijzonder vijftiende-eeuwse kerk, op de plek waar in de negende eeuw ook al een kerk stond.

Alpirsbach: Een pittoresk plekje in het Zwarte Woud dat zeker de moeite van het bezoeken waard is, is Alpirsbach. Hier is een beroemd voormalig Benedictijnenklooster te bezichtigen, naast een reeks kleurrijke vakwerkhuizen. Hoogtepunten van dit gebouw zijn onder andere een fraaie kloostergang en bijzondere fresco’s.

Natuur

Murgtal: Het Murgtal is een idyllisch dal, dat ook wel eens het Badische Zwitserland wordt genoemd. Tal val leuke dorpjes, een rotsachtige rivierbedding waar het water op sommige stukken erg snel doorheen stroomt. Je kunt hier mooie wandelingen door ongerepte natuur maken.

Kinzigtal: Een van de vele fijne vakantiebestemmingen in het Zwarte Woud is het Kinzigtal. Hier vind je typische Duitse dorpjes, afgewisseld met groene weiden en bossen. Het dal wordt als een van de mooiste van het Zwarte Woud beschouwd.

Triberger Wasserfälle: Een bijzonder natuurverschijnsel vind je nabij het plaatsje Triberg. het gaat om de hoogste watervallen van Duitsland. Het water van de rivier Gutach stort zich hier ruim 160 meter de diepte in. De waterval is vanuit het centrum van Triberg goed te voet bereikbaar. Vanaf tien uur ‘s avonds wordt een del van de waterval verlicht, wat een fascinerend schouwspel oplevert.

Feldberg: De Feldberg is het hoogste punt van het Zwarte Woud, met 1493 meter. Bij helder weer kun je vanaf hier heel goed de nog hogere alpentoppen in het zuiden zien liggen. In de zomer is het een wandelgebied met enkele berghutten waar je kunt overnachten. In de winter vind je hier het op een na grootste skigebied van Duitsland, met zo’n 50 kilometer aan pistes.

Titisee: In het Zwarte Woud liggen veel meren, kleine en grotere. Een van de bekendste en populairste om te bezoeken is de Titisee. Je kunt er een wandeling omheen maken. Ook is het mogelijk om boottochten over het meer te maken.

Kaiserstuhl: De Kaiserstuhl is een gebergte aan de rand van het Zwarte Woud, nabij de stad Freiburg. Het is van vulkanische oorsprong en biedt bijzondere natuur, door de relatief warme ligging ten opzichte van andere Duitse natuurgebieden. Dat zorgt ervoor dat er voor Duitsland unieke planten- en diersoorten te zien zijn.

Attracties en musea

Badische Weinstrasse: Een van de mooiste autoroutes van Duitsland is de Badische Weinstrasse. Over zo’n 500 kilometer voert de toeristische route je langs allerlei leuke wijndorpjes en wijngaarden in het Zwarte Woud. Langs de route zijn geregeld prachtige uitzichtpunten over dorpjes en lieflijke dalen.

Deutsches Uhrenmuseum: Zeg je Zwarte Woud, dan zeg je koekoeksklok. Maar in het Zwarte Woud werden nog meer soorten klokken en horloges gemaakt. Die zijn te zien in het Duitse klokkenmuseum in Furtwangen im Schwarzwald. Naast Duitse klokken zijn er ook allerlei klokken uit andere plekken op de wereld te zien.

Schwarzwaldmuseum, Triberg: Wil je meer te weten komen over het leven en de cultuur van de inwoners van het Zwarte Woud door de jaren heen, dan moet je naar het Schwarzwaldmuseum in Triberg. De collectie is zeer divers, met naast culturele schatten ook aandacht voor de bodemschatten.

Sommerrodelbahn Gutach: Hou die van spanning en avontuur? Ga dan eens rodelen! Over een traject van 1150 meter gaat het op en neer, door tunnels en via scherpe bochten. Leuk uitje voor het hele gezin!

Accommodaties en verblijf in het Zwarte Woud

Campings

Wil je optimaal genieten van de natuur zin het Zwarte Woud? Ga dan een weekje kamperen! Op een van de tientallen leuke campings in de streek heb je gegarandeerd een leuke vakantie. Of je nu een camping aan een meer, aan een rivier of midden tussen de weilanden zoekt. En van hele kleine minicampings tot grote glamping-locaties, het aanbod is divers. Bekijk de campings in het Zwarte Woud via ANWBcamping.nl.

Vakantiehuisjes

Ook wanneer je vakantie wilt vieren in een comfortabel vakantiehuisje zit je in het Zwarte Woud goed. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verblijf in een traditionele houten boerderij, of een romantisch vakwerkhuisje? Zoek jouw perfecte vakantieverblijf via Novasol, Belvilla, Interhome of HappyHome.

Hotels en B&B’s

Heb je zin in een weekje vakantie van alle gemakken voorzien, dan is het een leuk idee om vanuit een hotel of B&B het Zwarte Woud te gaan verkennen. Bekijk de mooiste accommodaties via Booking.com.