Hongarije

Als je zin hebt in een veelzijdige vakantie, ga dan eens een weekje naar Hongarije. Je vindt hier prachtige architectuur en bezienswaardigheden in steden als Boedapest en Eger. Het Balatonmeer is de ideale plek voor een zonvakantie en activiteiten op het water. Vervolgens sluit je je dag af met één van de heerlijke Hongaarse wijnen, bijvoorbeeld uit de streek Tokaj.

Over Hongarije

Hongarije (Hongaars: Magyarország) is een land in Centraal-Europa, dat grenst aan Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Het land heeft een hele rijke cultuur, prachtige steden en uitgestrekte natuur. Hongarije wordt doorkruist door de Donau-rivier.

Geschiedenis

Hongarije is in de loop der tijd door diverse volkeren bewoond. Sporen van de Romeinen zijn nog op diverse plekken te vinden. De heidense Magyaren (Hongaren) kwamen rond de 9e eeuw het gebied binnen. In 1000 werd István, de zoon de Hongaarse hoofdman Géza, gekroond tot Hongaarse absolute vorst. In het parlement in Boedapest is zijn kroon nog te zien. Vanaf 1526 bestond Hongarije 150 jaar uit drie gedeelten: het Ottomaanse Rijk, het rijk van de de Habsburgers en Transsylvanië. Daarna viel het land geheel in Habsburgse handen. Pas in de WOI viel de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie in stukken uiteen en ontstond er een onafhankelijk Hongarije. In de periode rondom de twee wereldoorlogen veranderde het land diverse malen van landsgrenzen. Tot aan de val van de Muur in 1989 was Hongarije communistisch. Nu is het land onderdeel van de Europese Unie.

Weer en klimaat

Het klimaat in Hongarije komt nog het dichtst in de buurt van een landklimaat, met warme zomers en koude winters. In de zomer liggen de temperaturen rond de 25 graden, maar dagen met meer dan 30 graden zijn geen uitzondering. In mei en juni valt de meeste regen. De winters zijn koud, met maxima rond 0 graden. Er ligt bijna iedere winter sneeuw in Hongarije en de temperaturen kunnen dalen tot ver onder het vriespunt.

Beste reistijd

In de zomer kan het erg warm worden in Hongarije, en het kan ook behoorlijk druk zijn qua toeristen. Zeker populaire bestemmingen als Boedapest en het Balatonmeer bezoek je het liefst buiten het hoogseizoen. Tijdens de kerstdagen is Boedapest echter een aanrader, met sfeervolle kerstmarkten. In de winter is het ook heerlijk om de badhuizen in Boedapest te bezoeken.

Streken en steden

Boedapest

Op zoek naar een leuke citytrip? In Boedapest is voor iedereen genoeg te doen, en bovendien zijn tickets goedkoop. Pak de tram langs de Donau, bezoek de heuvels van Buda, en steek de beroemde Kettingbrug over naar Pest, het gedeelte van de stad waar je het beste kunt uitgaan. Beroemd zijn de ruin bars: lege gebouwen die zijn omgetoverd tot café, restaurant of hippe club. Zoek ook naar de verborgen theehuizen in Boedapest: sommigen zijn amper te vinden, maar achter kleine deurtjes kom je de meest bijzondere plekjes tegen!

Rondom Boedapest

Ook buiten Boedapest zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden. Bezoek bijvoorbeeld de basiliek van Esztergom, de grootste katholieke kerk in Hongarije. Of slenter door het sfeervolle dorp Szentendre, dat gemakkelijk per tram te bereiken is vanuit Boedapest. Liefhebbers van keizerlijke paleizen halen hun hart op in Gödöllő, waar keizerin Elisabeth (beter bekend als Sissi) graag verbleef.

Transdanubië

In het westen van Hongarije vind je de streek Transdanubië. Hier vind je diverse steden die de moeite van een bezoekje waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld de gemoedelijke studentenstad Győr, met haar prachtige stadhuis, bruggen over de drie rivieren die door de stad stromen en barokke huizen. Sla ook Pécs niet over, in 2010 culturele hoofdstad van Europa en met een mediterraans aandoende sfeer.

Balatonmeer

Naast Boedapest is het Balatonmeer één van de populairste bestemmingen voor een vakantie in Hongarije. Het meer is het grootste in West- en Midden-Europa. Doordat het meer ondiep is, heeft het water een heerlijk aangename temperatuur. Aan de langzaam aflopende zuidoever vind je bruisende toeristendorpen zoals Siófok, met luxe resorts, restaurants en discotheken. Ben je op zoek naar een rustiger vakantie, dan kun je beter de noordoever bezoeken.

Noord-Hongarije

Op zoek naar watervallen, grotten, kastelen en heerlijke wijnen kom je terecht in Noord-Hongarije. Wandel door het Mátra- en Bückgebergte, of ga juist ondergronds in het 26 kilometer lange grottenstelsel van Aggtelek. In de stad Eger bezoek je de burcht of termaalbaden en drink je één van de bekendste rode wijnen van Hongarije, de egri bikavér (“Stierenbloed van Eger”). Andere bekende wijn komt uit de Tokaj-wijnregio en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer werelderfgoed vind je in het schattige dorp Hollókő, waar je het traditionele dorpsleven nog kunt ervaren. De stad Miskolc is een industriestad en niet bijzonder sfeervol, maar middels een smalspoorbaan bezoek je het stadsdeel Lillafüred, waar je grotten en de grootste waterval van Hongarije kunt vinden. Ga voor de waterval niet in de winter, dan is hij namelijk niet zo indrukwekkend.

Grote Laagvlakte

De Grote Hongaarse Laagvlakte vind je in het zuid-oosten van Hongarije. De vlakte bestaat tegenwoordig voornamelijk uit akkerbouwgebied. Het is een vrij monotoon en vlak gebied, qua landschap is het dus niet uitgesproken spectaculair. Je vindt in het gebied wel veel folklore en cultuur, zoals in het Hortobágy Nationaal Park.

Accommodaties en verblijf in Hongarije

Vakantiehuisjes

Een ontspannen vakantie in een mooi vakantiehuis? Novasol heeft vooral in de regio Transdanubië veel vakantiehuizen. Wil je dicht bij het Balatonmeer vakantie vieren, dan heeft Interhome een royaal aanbod.

Campings

Verspreid door heel Hongarije vind je campings, maar de meeste campings liggen aan het Balatonmeer. Zoek op ANWB Camping naar jouw perfecte kampeerplaats.

Hotels en B&B’s

Booking.com heeft een uitgebreid aanbod aan hotels, onder andere in Boedapest, Siófok, Győr en bij het Balatonmeer. Zoek je een hotel dat niet tot een hotelketen behoort, kies dan eens voor een boetiekhotel. Deze zijn vaak kleiner en sfeervol of bijzonder ingericht. Ook B&B’s zijn via Booking.com te vinden.