Sicilië

Zon, zee, strand én natuur en cultuur combineren? Ga dan een weekje weg naar Sicilië! Geniet van het heerlijke Italiaanse leven en kom tot rust op een terrasje, na een dagje cultuur proeven of een uitdagende wandeling in de natuur.

Over Sicilië

Het grootste eiland in de Middellandse Zee is Sicilië. Aan de oostkant torent de nog altijd actieve vulkaan de Etna boven het landschap uit, en op de rest van het eiland vind je tal van leuke dorpen en steden. Dankzij de centrale ligging hebben veel culturen hun sporen nagelaten op het eiland. Dat levert in combinatie met de overheersende Italiaanse cultuur een interessante mengelmoes aan invloeden op. Het eiland is dan ook een leuke bestemming voor zowel natuur- als cultuurliefhebbers. En voor een zonvakantie is Sicilië ook heel geschikt!

Geschiedenis

Al in de prehistorie woonden er mensen op Sicilië. Tot grote bloei kwam het eiland en de omliggende streken door de vestiging van de Grieken. Met name Syracuse aan de oostkust was een belangrijke kolonie voor de Grieken. Van daaruit verspreidde zich ook de cultuur verder landinwaarts. De streek, die ook wel Groot-Griekenland genoemd werd, heeft ook invloed gehad op de opkomst van het Romeinse Rijk. Na de Romeinen kregen de Arabieren voet aan wal op het eiland, en in de tiende eeuw stond het gehele eiland onder heerschappij van de Arabieren. In de elfde eeuw veroverden de Normandiërs het eiland en werd er een koninkrijk gesticht. In de daaropvolgende tijd wisselde het eiland geregeld weer van eigenaren. Achtereenvolgens de Fransen, Spanjaarden, het huis van Savoye en Oostenrijk voerden het bewind over het eiland, vanaf de dertiende tot zeventiende eeuw. Vervolgens werd het weer een zelfstandig koninkrijk, bezetten de Engelsen het in de tijd van Napoleon en tegen het eind van de negentiende eeuw sloot het zich aan bij het koninkrijk Italië.

Cultuur

Hoewel Sicilië tegenwoordig toch vooral een onderdeel van Italië is en daardoor ook de Italiaanse cultuur er sterk aanwezig is, kun je op veel plekken nog de invloed van andere culturen herkennen. Bijvoorbeeld in de architectuur uit vervlogen tijden, uit de culinaire specialiteiten, de taal, maar ook in de bevolking zelf. Er heerst een sterk onafhankelijkheidsdenken, ook gevoed door de voortdurende aanwezigheid van de maffia.

Weer en klimaat

Het eiland Sicilië ligt midden in de Middellandse Zee en heeft daardoor vooral te maken met een mediterraan klimaat. Dat betekent hete, droge zomers en zachte winters. Wel zijn er grote regionale verschillen op het eiland, met name door de geografie. In de bergachtige streken is het in de zomer wat koeler en in de winter wat kouder. Zo ligt er op de ruim 3.300 meter hoge Etna in de winter sneeuw en zijn er op de flanken van deze berg zelfs twee kleine skigebieden.

Beste reistijd

De beste tijd om volop van alle culturele parels die Sicilie te bieden heeft te kunnen genieten is in het voorjaar en najaar. Ook de zomers zijn uiteraard goede tijden om het eiland te bezoeken, alleen kan het er dan geregeld te warm zijn om veel activiteiten te ondernemen. Met name in de hogere berggebieden is het in de zomer nog aangenaam en kun je er mooie wandelingen maken. Elders op het eiland vormt de warmte vooral een perfecte gelegenheid om van de zee en het strandleven te genieten.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Dorpen en steden

Taormina: Taormina is een leuk gezellig stadje aan de oostkant van het eiland. Grootste bezienswaardigheid van deze plaats is de oude Griekse tempel, die nog in vrij goede staat is. Vroeger werden hier voorstellingen gegeven in een grandioos decor, met op de achtergrond de zee en de Etna.

Cefalù: Een van de mooiste dorpjes van Italië, temidden van prachtige stranden. Het plaatsje heeft een mooi oud centrum en was vroeger vooral een vissershaven. Nog steeds vind je er de bijbehorende gezelligheid, met leuke restaurantjes waar je van de heerlijke Siciliaanse keuken kunt genieten.

Agrigento: Wie geïnteresseerd is in de Oudheid kan niet om Agrigento heen. De stad heeft een oud middeleeuws centrum, maar dat is niet de grootste publiekstrekker. Even verderop ligt namelijk de Valle dei Templi, waar je de overblijfselen van maar liefst tien Griekse tempels kunt bewonderen.

Palermo: Palermo is een eeuwenoude stad die op het oog wat vervallen en soms zelfs armoedig lijkt. Maar het is een bijzondere mengelmoes van culturen, er zijn prachtige onbekende gebouwen van honderden jaren oud te zien, en het is de moeite dan ook waard om voorbij de façade te kijken en onder te duiken in de oude straatjes en het gezellige stadsleven.

Erice: Een heel sfeervol stadje is Erice. Het ligt op een 750 meter hoge heuvel en biedt zo een weids uitzicht over de omgeving. Je vindt er tientallen kerken, de resten van verdedigingswerken, een Spaanse wijk en idyllische straatjes.

Catania: Aan de voet van de Etna vind je de grote stad Catania. Een groot deel van de stad werd in de zeventiende eeuw verwoest door een vulkaanuitbarsting en aardbeving. Desondanks heeft de havenstad nog veel te bieden, waaronder een gezellig klein stadscentrum en diverse mooie gebouwen uit de baroktijd.

Syracuse: Ooit was Syracuse de belangrijkste stad van het eiland, en dat kun je nog steeds aan diverse dingen merken. Er is een archeologisch park te bewonderen met overblijfselen van de Grieken en de Romeinen. Daarnaast zijn er diverse kerken die een bezoek waard zijn. Het hart van de stad wordt gevormd door Ortygia, een eiland dat met bruggen verbonden is met het vasteland.

Caltabellotta: Ben je op zoek naar leuke kleine dorpjes dan zit je op Sicilië ook goed. Een voorbeeld van zo’n dorpje is Caltabellotta, tegen de rotsen aangebouwd. Er zijn wat ruïnes van vergane tijden te bekijken, echt grote bezienswaardigheden heeft het dorp niet. Maar alleen de ligging is al prachtig en uiterst fotogeniek.

Noto: Ook Noto werd in de zeventiende eeuw getroffen door een aardbeving. Direct daarop werd besloten de stad grotendeels van de grond af weer op te bouwen, wat resulteerde in een prachtige barokke stad met pareltjes van gebouwen. Niet voor niets wordt het wel eens de ‘hoofdstad van de barok’ genoemd.

Levanzo: Voor de kust van Sicilië liggen ook enkele eilanden. Een daarvan is Levanzo, de kleinste van de drie Egadische aan de westkant. Er is een schilderachtig haventje, met daaromheen het azuurblauwe water van de Middellandse Zee.

Ragusa: Nog zo’n leuk stadje is Ragusa, aan de zuidkant in de binnenlanden van Sicilië. Ook hier werd de binnenstad in barokke stijl herbouwd na een grote aardbeving.

Trapani: Trapani is een charmante stad aan de westkust van het eiland. Aan de zuidkant van de stad liggen eeuwenoude zoutpannen. Het stadje heeft een klein maar gezellig centrum met enkele leuke bezienswaardigheden. Vergeet niet om Erice te bezoeken, dat met een kabelbaan bereikbaar is en een mooi uitzicht over de stad geeft.

Natuur

Etna: De Etna is een van de actiefste vulkanen van Europa. Nog steeds is de top van de vulkaan constant in beweging en verschijnen er geregeld nieuw kraters door kleine en grotere uitbarstingen. Op en om de vulkaan kan je onder meer wandelen. Ook loopt er een spoorlijntje omheen en in de winter kan je er skiën en snowboarden.

Plemmirio: Plemmirio is een beschermd natuurgebied aan de kust. Je vindt hier prachtige baaien en ruige kliffen. Je kunt er onder meer boottochtjes maken, snorkelen of wandelingen door schitterende natuur.

Zingaro: Het natuurreservaat Zingaro biedt eveneens prachtige baaitjes, leuke strandjes, bijzondere flora en fauna én supermooie wandelroutes langs de kust.

Ficuzza: Het Bosco della Ficuzza is een uitgestrekt natuurgebied met bossen en rotsachtige heuvels. Je vindt er enkele van de mooiste landschappen van Sicilië, en het is nog relatief onontdekt.

Madonie: Een bekende bergachtige streek met toppen tot bijna 2.000 meter. In het natuurreservaat, waar je mooie wandelingen kunt maken, liggen ook een aantal schitterende dorpjes.

Nebrodi: Het Nebrodipark is het grootste beschermde natuurgebied van Sicilië. Er zijn leuke dorpjes te bezoeken, maar koe kot hier vooral voor de natuur. Die ontdek je door middle van uitgebreide wandelingen. Daarbij heb je grote kans bijzondere dieren tegen te komen, zoals wilde paarden of wilde varkens.

Stranden: Naast actief bezig zijn door te hiken of fietsen, kun je op Sicilië ook perfect genieten van de vele prachtige stranden. In alle kustgebieden van het eiland vind je wel mooie baaien en goudgele stranden. Extra bijzonder zijn bijvoorbeeld de stranden bij Agrigento, waar je de zogenaamde Scala dei Turchi hebt, spierwitte rotskusten.

Attracties en musea

Marionettenmuseum: Meer dan drieduizend marionetten zijn er in dit museum te zien, allemaal gemaakt op Sicilië. Je leert er alles over de geschiedenis van de poppenspelers en kunt er met een beetje geluk ook een voorstelling bijwonen.

Maffiamuseum: Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de georganiseerde misdaad op Sicilië, breng dan een bezoek aan het veelbesproken Museo della Mafia.

Etnaland: Voor een leuk uitje tijdens je vakantie op Sicilië kun je terecht in het waterpretpark Etnaland. Er zijn diverse attracties, waaronder achtbanen en een 4d-filmzaal.

Boottochten: Wil je de natuur van Sicilië op een andere manier ontdekken, maak dan eens een boottocht langs de kust of naar een van de eilanden. Er zijn ook een aantal plekken langs de kust waar je dolfijnen kunt spotten, bijvoorbeeld bij het natuurpark Zingaro.

Accommodaties en verblijf op Sicilië

Campings

Omdat Sicilië een lekker warm klimaat heeft is het een ideale bestemming om te kamperen. Zowel langs de kust, aan het strand als in de binnenlanden vind je diverse campings, kleine en grote. Bij ANWBcamping.nl vind je een overzicht van de belangrijkste campings. Ook via Suncamp en Vacanceselect kun je op zoek naar campings op Sicilië.

Hotels en bed&breakfasts

Ga je voor een korte trip naar Sicilië? Boek dan een onderkomen in een van de vele hotels of gastenkamers op het eiland! Zowel luxe accommodaties als eenvoudige kamers zijn er te vinden. Ga naar Booking.com voor een overzicht.

Vakantiehuizen

Vind je comfort en vrijheid belangrijk tijdens een vakantie op Sicilië? Er zijn veel vakantiehuisjes op het eiland waar je op je eigen tempo een ongestoorde vakantie kunt vieren. Bij Belvilla, Interhome, HappyHome of Novasol vind je jouw perfecte vakantiehuisje.

Agriturismo

Net zoals in andere streken in Italië zijn er op Sicilië ook onderkomens bij de boer te boeken. Deze variëren van simpele gastenkamers tot luxe accommodaties met zwembad. Ga naar Booking.com voor een overzicht van vakantieboerderijen.