Toscane

Glooiende akkers, kaarsrechte cipressen, idyllische wijngaarden, verstilde boerderijen, eeuwenoude dorpen en steden... welkom in Toscane, een perfecte bestemming voor iedereen die van La dolce vita houdt!

Over Toscane

Toscane is een van de populairste toeristische regio’s in Italië. Dat heeft het te danken aan het aangename klimaat, maar vooral aan de vele culturele pareltjes die er te vinden zijn. Steden als Florence, Pisa en Siena spreken tot de verbeelding met hun eeuwenoude gebouwen. Daarnaast heeft de streek prachtige natuurgebieden en heerlijk eten. Ideaal voor een fantastische week vakantie dus.

Geschiedenis

In de oudheid ontstond hier een bloeiende beschaving, die uiteindelijk ook veel invloed zou uitoefenen op de opkomst van de zuidelijker gelegen stad Rome en het Romeinse Rijk. Al in 205 voor Christus steunden de Etrusken de Romeinen in hun oorlog tegen Carthago. In 90 voor Christus werden ze officieel bij het Romeinse Rijk ingelijfd. In de tijd na het Romeinse Rijk raakte heel Italië verdeeld, onder meer door de invallen van andere volken. Toen de rust was weergekeerd na de val van Rome verrijkte de streek zich onder meer door de stroom pelgrims richting Rome en de handel op de Middellandse Zee. Florence groeide uit tot het epicentrum van de Italiaanse Renaissance, die tot uiting kwam in de kunst, architectuur en cultuur. In de negentiende eeuw verloor Toscane de zelfstandigheid door het eenwordingsproces onder leiding van koning Victor Emanuel II.

Cultuur

Toscane heeft een immense culturele invloed gehad op de wereldgeschiedenis door de Renaissance. Nog altijd zijn daar de resten van te zien, in bijvoorbeeld de prachtige paleizen, kastelen en kerken in de Toscaanse steden en dorpen. Ook zitten de musea in de streek (en wereldwijd) vol met schilderijen en beeldhouwwerk uit grofweg de veertiende tot de zeventiende eeuw, die allemaal in of rond Toscane hun oorsprong hebben. Namen als Michelangelo en Leonardo da Vinci zijn wereldberoemd, en nog altijd zijn veel van hun kunstwerken te bewonderen in de streek waar ze vandaan kwamen.

Naast het Toscane van de indrukwekkende kunst en architectuur, is er ook het Toscane van het platteland. In de streek vind je veel kleine dorpen en nederzettingen en neemt de landbouw en veeteelt nog altijd een belangrijke plek in. De streek staat bekend om z’n wijnen, olijfolies, truffels en vlees.

Weer en klimaat

Toscane heeft deels een mediterraan zeeklimaat en deels een bergklimaat. De temperaturen in de streken aan de kust zijn zacht in de winter en gematigd tot warm in de zomer. Meer in het binnenland is het terrein ruiger en hoger, en is er veel invloed van het gebergte in het midden van Italië. Daar zijn de temperatuurschommelingen tussen winter en zomer dan ook groter, met lagere temperaturen in de winter en hogere in de zomer.

Beste reistijd

De beste tijd om Toscane te bezoeken is aan het eind van het voorjaar en begin van de zomer, of aan het eind van de zomer en het begin van de herfst. Midden in de zomer kan het er erg warm en druk zijn, terwijl juist in het na- en voorjaar er nog geregeld wat regen kan vallen. De winters zijn over het algemeen ook rustig qua weer, maar minder geschikt om van het weer te genieten. Wel zijn dan de wachtrijen in de belangrijke musea en attracties een stuk kleiner.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Dorpjes en steden

Florence: Florence is de hoofdstad van Toscane en absoluut een bezoek waard. Ontdek de beroemde paleizen uit de tijd en breng een bezoek aan een van de meer dan tien musea in de stad. Loop in de voetsporen van Michelangelo en de beroemde Medici-familie en ontdek de fascinerende geschiedenis van de streek. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de brug over de Arno, de Ponte Vecchio met de Vasaripassage en de winkeltjes op de brug.

Pisa: Alleen al om de beroemde scheve toren komen tienduizenden mensen jaarlijks naar Pisa toe. Maar de stad heeft nog zoveel meer te bieden, zoals leuke pleintjes en paleizen, gezellige straatjes en sfeervolle restaurantjes…

Siena: Ook Siena is zo’n prachtige Toscaanse stad. Het plein van Siena behoort tot een van de mooiste ter wereld, en de grote kerk is een schitterende bezienswaardigheid. Beklim ook de 102-meter hoge Torre del Mangia voor een weids uitzicht over de stad.

Lucca: Kleiner en overzichtelijker dan Florence is het nabijgelegen Lucca. Hier kun je optimaal genieten van de Toscaanse sfeer. Het kleine centrum met z’n gezellige straatjes nodigt uit tot lekker slenteren, en de stad zit vol met leuke adresjes voor een heerlijke Italiaanse maaltijd. Bijzonder is het Piazza dell’Anfiteatro, dat op de plek van een oud Romeins amfitheater ligt. De vorm daarvan herken je nog aan de vorm van het plein. Diverse huizen zijn met de oude stenen van het theater gebouwd.

Pitigliano: Een van de mooiste dorpen van Toscane is Pitigliano. Van ver zie je al de indrukwekkende muren, het dorp lijkt dan ook meer op een grote burcht die boven het landschap uittorent. Het historische centrum van het dorp is autovrij.

San Gimignano: San Gimignano is bekend vanwege de veertien torens die de skyline van het dorp domineren. Deze torens stammen uit de twaalfde tot veertiende eeuw en waren voornamelijk gebouwd uit prestige. Ooit schijnen er zelfs 72 torens in het dorp geweest te zijn!

Cortona: Het stadje Cortona ligt op een berghelling aan de oostkant van Toscane. Het stadje vormt de inspiratiebron voor de Amerikaanse schrijfster Frances Mayes voor haar (verfilmde) boek Under the Tuscan Sun.

Volterra: Volterra is een van de mooiste kleinere steden van Toscane. Het ligt op een verhoging in het landschap en biedt een schitterend uitzicht over de typische heuvels van Toscane. Je vindt er naast middeleeuwse huisjes ook een aantal interessante resten van de Romeinse tijd, waaronder een amfitheater en een oude waterkelder.

Montepulciano: Toscane is ook een bekende winstreek. Dat blijkt onder meer als je het stadje Montepulciano bezoekt. Het is de naamgever van de bekende wijn die uit deze streek afkomstig is. Je vindt in het stadje prachtige oude gebouwen, waaronder enkele kerken en palazzo’s.

Pienza: Pienza is een kleine plaats die zijn naam dankt aan paus Pius II, die er geboren werd. Toen hij paus werd in de vijftiende eeuw, liet hij de stad ombouwen en er verrezen een aantal gebouwen die zijn grootheid moesten uitstralen. Vandaag de dag is het een rustig stadje, die nog niet door toeristen onder de voet wordt gelopen.

Natuur

Maremma: Het nationale park Maremma is een veelzijdig natuurgebied aan de zuidkust van Toscane. Het bestaat onder meer uit een pijnbomenbos, duinen en de monding van een rivier.  Ook is er een ruig, heuvelachtig deel met toppen tot boven de vierhonderd meter.

Val d’Orcia: De meest typische uitzichten van Toscane vind je in het Val d’Orcia. Het ligt ten zuiden van Siena en heeft naast glooiende velden ook leuke dorpjes en stadjes. Een mooi tijdstip om deze streek te bezoeken is met zonsondergang, als de ondergaande zon het landschap in prachtige kleuren zet.

Val di Cornia: Relatief onbekend is de streek Val di Cornia. Vroeger was dit een uitgestrekt moerasgebied, tegenwoordig wordt het ook wel de tuin van Toscane genoemd. Je vindt er een divers landschap van gecultiveerde laagvlaktes met leuke dorpen, kuststroken vol flora en fauna, en schilderachtige heuvellandschappen.

Terme di Saturnia: Een bijzonder natuurverschijnsel in Toscane: de warmwaterbronnen. Ten oosten van Grosseto zijn vrij toegankelijke warmwaterbronnen, waar je in een soort natuurlijk gevormde poeltjes die in terrassen liggen heerlijk kunt baden en relaxen.

Foreste Casentinesi: In het noordoosten van de streek Toscane liggen uitgestrekte bosgebieden. De bronnen van de Tiber en de Arno bevinden zich aan de Toscaanse kant van het natuurgebied Foreste Casentinesi.

Chiantistreek: Ten zuiden van Florence vind je een prachtige wijnstreek waar heerlijke wijnen vandaan komen. De wijnen uit de Chiantistreek stonden enkele decennia geleden nog niet zo goed bekend, maar tegenwoordig hebben veel ervan een prima kwaliteit. Door de streek lopen diverse routes (wandel- en autoroutes) die je alle hoogtepunten van het wijngebied laten zien.

Attracties en musea

Vinci: Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis dan mag een bezoek aan de geboorteplaats van Leonardo da Vinci niet ontbreken. Begin met het bezichtigen van zijn geboortehuis, loop een rondje door de groene omgeving en zie met eigen ogen waar hij zijn inspiratie vandaan haalde. Ga ook naar de twee musea die er in Vinci zijn. Een over Leonardo de uitvinder (Museo Leonardiano) en het andere, Museo Ideale Leonardo da Vinci, gaat vooral over de wetenschappelijke kanten van zijn leven, de kunst die hij maakte en de invloed die hij op anderen had en anderen op hem.

Uffizi: Het belangrijkste museum van Florence (en van Toscane) is Galleria degli Uffizi, gevestigd in het gelijknamige stadspaleis in Florence. Het gebouw werd in de zestiende eeuw ontworpen en gebouwd door Giorgio Vasari. Tegenwoordig huisvest het duizenden kunstwerken uit de Renaissancetijd.

Cavallino Matto: Wil je even wat anders dan natuur en cultuur, dan is Cavallino Matto een goede afleiding. Dit pretpark is het grootste van Toscane en heeft veel attracties voor jong en oud. Het ligt aan de kust, aan de rand van een bos.

Grotten: Op hete zomerdagen is het een leuk idee om Toscane onder de grond te ontdekken. Er zijn in de streek honderden grotten waarvan vele opengesteld zijn voor het publiek. Vergaap je aan bijzonder gevormde stalactieten en stalagmieten en schitterende kristallen. Een van de opvallendste grotten is de Antro Del Corchia, die met 1200 meter hoogteverschil, voor zover men weet, de diepst grot van Italië is.

Parco di Pinocchio: De bedenker van Pinocchio, Collodi, is afkomstig uit Toscane. Hij woonde in het stadje dat dezelfde naam draagt als hijzelf. Leuk is het om het Parco di Pinocchio te bezoeken, een soort beeldentuin met figuren uit het beroemde sprookje, een klimpark en diverse andere speeltoestellen.

Accommodaties en verblijf in Toscane

Campings

Wil je optimaal genieten van het lekkere weer, de natuur en het buitenleven, dan is een vakantie op een Toscaanse camping aan te raden. Er zijn zeer veel campings bevinden, met name in de toeristische streken in het binnenland en aan de kust. Je vindt er hele grote vakantieparken maar kunt er ook terecht voor een vakantie op een minicamping. Ga naar ANWBcamping.nl voor een compleet overzicht. Een selectie grote campings en vakantieparken vind je ook via Suncamp en Vacanceselect.

Vakantiehuizen

Droom je van een heerlijke vakantie in een authentiek huis op het platteland? Huur dan een van de vele vakantiewoningen in de streek! Van luxe en moderne huisjes tot typische boerenwoningen, er is voor iedereen wel een geschikt vakantiehuis te vinden. Doe inspiratie op voor jouw perfecte verblijfsplek bij Belvilla, Interhome, HappyHome en Novasol.

Hotels en B&B’s

Een week vakantie in Toscane wordt nog leuker in een comfortabel hotel waar alles voor je geregeld wordt. Geniet ‘s ochtends van een heerlijk ontbijt met lokale producten en stap vervolgens je auto in om de streek te gaan ontdekken! Vind jouw ideale hotel of Bed&Breakfast in Toscane via Booking.com.

Agriturismo

Typisch voor Italië is de zogenaamde agriturismo. Vooral in Toscane vind je heel veel van dit soort accommodaties. Een agriturismo is een boerenbedrijf waar ook onderkomens worden aangeboden, vaak in de vorm van een kleine camping of gastenkamers. In veel gevallen zijn er bij een agriturismo ook allerlei activiteiten te doen, op en rond de de boerderij, zoals wijnproeverijen en workshops. De ene agriturismo is luxer dan de ander, sommigen hebben bijvoorbeeld een zwembad, anderen richten zich op glamping en weer anderen houden het juist primitief en kleinschalig. Kijk bij Booking.com voor een overzicht van agriturismi in Toscane.