Rome

Rome, de ideale stad voor een stedentrip! Ontdek de oude opgravingen uit de Romeinse tijd, duik onder in de gezellige straatjes vol leuke winkeltjes en restaurantjes, bekijk de statige kerken uit de Renaissancetijd!

Over Rome

Een week vakantie in Rome is amper genoeg om alle hoogtepunten te bekijken. De vele musea, waarvan het supergrote Vaticaanse er maar een is, de honderden kerken, de Romeinse overblijfselen. Houd je van cultuur en geschiedenis, mooi weer, lekker eten en een gezellige sfeer dan moet een bezoek aan Rome op je verlanglijstje staan.

Geschiedenis

Door archeologische opgravingen is men er achter gekomen dat Rome in een aantal stappen is ontstaan, grofweg tussen de tiende en de zevende eeuw voor Christus. Het begon met twee nederzettingen op twee heuvels dicht bij elkaar. In de loop der tijd groeide dat verder en kwamen er op de andere heuvels in de buurt ook nederzettingen. Uiteindelijk, in de vierde eeuw voor Christus, besloeg het grondgebied van de stad in totaal zeven heuvels. In de begintijd werden de stad en de directe omgeving geregeerd door koningen, later door consuls en vanaf 27 voor Christus door keizers. In de derde eeuw voor Christus breidde de invloed van Rome uit tot een groot deel van het Italiaanse schiereiland. Vervolgens ging het rap met de uitbreiding van het Romeinse Rijk. Op het hoogtepunt stond een groot deel van West-Europa onder heerschappij van Rome. In de derde en vierde eeuw na Christus ging het echter weer bergafwaarts, doordat de grenzen onverdedigbaar bleken, het rijk van allerlei kanten aangevallen werd en er intern strubbelingen waren. In 410 trokken de Visigothen de stad Rome binnen en plunderden ze drie dagen lang. In 455 gebeurde dat nogmaals, door de Vandalen. In de tijd daarna bleef de stad belangrijk omdat de Paus er zijn zetel had. In de praktijk had hij in de middeleeuwen grotendeels de macht over Rome in handen. Zo ontstond de Kerkelijke Staat, met de Paus als heerser. Pas in 1870 kwam er een eind aan deze invloed van de Paus, toen Italië onder leiding van Victor Emanuel II één land werd.

Cultuur

De cultuur van Rome is moeilijk samen te vatten. Sinds jaar en dag is het een smeltkroes waar diverse culturen samenkomen. Doordat Rome in de geschiedenis lange tijd beeldbepalend was, zijn er dan ook veel musea en evenementen die hun wortels in vroeger tijden hebben. Nog altijd is ook de invloed van de Paus goed te merken. Op de belangrijke dagen in het christelijke jaar zijn de pleinen en kerken in Rome gevuld met zowel lokale inwoners als pelgrims.

Weer en klimaat

Rome ligt midden in het Italiaanse schiereiland en heeft daardoor te maken met een mediterraan klimaat. Dat betekent warme zomers en zachte winters. In de winter ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 3 en 12 graden, in de zomer tussen de 18 en 30. Maar dit zijn gemiddelden, dus de werkelijke temperatuur kan op zomerse dagen zomaar ver boven de 30 oplopen.

Beste reistijd

De beste tijd voor een week vakantie naar Rome is in het voor- of najaar. In de zomer kan het er behoorlijk warm en druk zijn door de vele vakantiegangers. In het voorjaar en najaar is het niet te warm en niet te koud voor een stedentrip en zijn er bovendien minder toeristen waardoor je de hoogtepunten van de stad optimaal kunt bezichtigen.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Colosseum: Het Colosseum is het belangrijkste en bekendste bouwwerk van de Romeinen dat nog grotendeels overeind staat in Rome. Het is vrijwel het hele jaar door geopend en geeft een prachtig beeld van hoe amfitheaters er vroeger uitzagen.

Vaticaanse Musea: De Vaticaanse Musea zijn een groep aan elkaar verbonden musea die een overzicht geven van de kunstschatten die de pausen in de loop der tijd verzamelden. Bekende onderdelen zijn onder meer de Sixtijnse Kapel en de Kaartengalerij. Hoewel het er druk kan zijn, is het vanwege de vele schitterende schilderijen en andere kunst absoluut de moeite waard.

Sint-Pieter: De Sint-Pietersbasiliek stamt uit de zestiende en zeventiende eeuw en is gebouwd op de plek waar volgens de overlevering Petrus ter dood werd gebracht en begraven ligt. Het is een imposant bouwwerk met tal van pareltjes, zoals prachtige beelden en schilderingen.

Forum Romanum: Op het Forum Romanum wordt de Romeinse geschiedenis nog het meest tastbaar. Het is een verzameling gebouwen, onder meer tempels, triomfbogen en openbare gebouwen, die vroeger het hart van de stad Rome vormden.

Engelenburcht: Het Castel Sant’ Angelo is een burcht in Rome die tegenwoordig voornamelijk gebruikt wordt als museum. Het indrukwekkende gebouw was oorspronkelijk een mausoleum voor Hadrianus, dat gaandeweg in de verdedigingswerken van de stad werd opgenomen.

Piazza Navona: Een van de bekendste pleinen in de stad is het Piazza Navona. Het bevindt zich op de plek van een Romeins stadion voor atletiekwedstrijden. In de loop der tijd werden er op de voormalige tribunes huizen gebouwd, de baan zelf bleef leeg en vormt nu het plein. Het plein is beroemd vanwege de drie fonteinen die er te vinden zijn.

Pantheon: Het Pantheon is een van de best bewaarde Romeinse gebouwen ter wereld. De vroeger tempel werd in de zevende eeuw gewijd als kerk en is nog steeds als zodanig in gebruik. De kerk is vooral bekend vanwege het ronde gat in het dak.

Via Appia Antica: De Via Appia is een van de oudste wegen ter wereld. Hij werd in de vierde eeuw voor Christus aangelegd door Appius en vormde de belangrijkste verbinding naar het zuiden. Het mooiste stuk van de weg, waar je nog over de originele straatstenen kunt lopen, bevindt zich enkele kilometers ten zuidoosten van het centrum van Rome. Het beginpunt van de weg ligt in de buurt van de catacomben.

Kerken: Rome is nog altijd een belangrijke stad in de Katholieke kerk. Dat zie je onder andere aan de grote hoeveelheid kerken die er zijn, waarvan vele nog steeds in gebruik zijn. Mooie kerken zijn bijvoorbeeld de Sint-Jan van Lateranen, officieel de belangrijkste en hoogste kerk ter wereld voor de Rooms-Katholieken. Ook mooi is de Santa Maria Maggiore.

Villa Borghese: Villa Borghese is een stadspark in Rome waar meerder musea en bezienswaardigheden te vinden zijn. Naast de musea is er zelfs een dierentuin van zeventien hectare.

Trevi Fontein: De grootste en bekendste fontein van Rome is de Trevifontein. Volgens de legendes brengt het geluk om over je schouder een muntje in de fontein te werpen.

Piazza del Popolo: Dit imposante plein werd in de negentiende eeuw ontworpen en heeft naast twee bijzondere identieke kerken ook een eeuwenoude Egyptische obelisk als bezienswaardigheid. Deze stond oorspronkelijk op het Circus Maximus, het stadion dat voornamelijk voor wagenrennen werd gebruikt.

Ostia Antica: Een leuk uitje tijdens een stedentrip naar Rome is een bezoek aan de oude havenstad Ostia Antica. Je krijgt hier een mooi beeld van hoe de Romeinen leefden. Veel van de huizen staan nog deels overeind, tot zelfs de tweede verdieping van een aantal appartementengebouwen.

Catacomben: Toen het christendom zich aan het eind van de eerste eeuw en in de tweede eeuw verspreidde begon met begraafplaatsen aan te leggen omdat christenen de doden liever begraven dan cremeren. Deze begraafplaatsen moesten van het gezag buiten de stadsmuren liggen. Vanwege het feit dat er onder de christenen aanvankelijk veel arme mensen waren die zich geen stuk land konden veroorloven begon men tunnels in de grond te graven voor het begraven van de overledenen later werden de ondergrondse gangen en kamers ook plekken waar diensten werden gehouden. Je kunt aan sommige gangen en kamers een bezoek brengen, onder leiding van een gids. Een interessante kijk in de vroege geschiedenis van het christendom!

Accommodaties en verblijf

Hotels en B&B’s

Om optimaal van Rome te kunnen genieten is het handig om tijdens je stedentrip in een hotel of Bed & Breakfast te verblijven. Er zijn veel hotels en accommodaties in of dicht bij het centrum te vinden. Via Booking.com ontdek je makkelijk jouw ideale verblijf. Leuke wijken om te verblijven zijn Trastevere, Monti en Testaccio.

Campings

Misschien niet direct iets waar je aan denkt bij een vakantie in Rome: er zijn ook campings vlak bij het centrum van waar je de stad kunt ontdekken. Er zijn zelfs enkele campings binnen de ring te vinden. Daarnaast is het een optie om aan het Lago di Bracciano te verblijven. Rondom het meer zijn diverse comfortabele campings. Vanaf het meer ben je in no-time in het centrum van Rome, met de trein, bus, taxi of je eigen auto. Bekijk alle campings in de buurt van Rome via ANWBcamping, Suncamp en Vacanceselect.

Vakantiehuisjes en appartementen

Wil je comfort maar ook je eigen faciliteiten, dan is het een goed idee om een appartement of vakantiehuisje in Rome te huren. Er is aanbod in alle prijsklassen, van grote appartementen of luxe villa’s tot kleine studio’s. Ga naar Belvilla, Interhome, Novasol, HappyHome of Booking.com voor de mooiste verblijven.