Eifel

De Eifel, een veelzijdige streek in Duitsland dicht bij Nederland. Met glooiende groene bossen, donkerblauwe meren en gezellige stadjes. Ideaal voor een week vakantie!

Over de Eifel

De Eifel ligt in West-Duitsland, grofweg tussen de steden Aachen, Bonn, Koblenz en Trier. Het maakt geologisch gezien deel uit van het plateau waar ook de Ardennen toe behoren en heeft dan ook eenzelfde soort landschap, veel bosrijke heuvels en schilderachtige riviertjes. Bijzonder aan de Eifel is dat een deel vulkanisch van oorsprong is. Je vindt er daardoor veel kratermeertjes, die hier Maare genoemd worden.

Geschiedenis

In de vroege Middeleeuwen ontstond de naam Eifel voor dit oostelijke deel van het Ardennenplateau. In die tijd was het gebied een grensgebied tussen diverse vorstendommen, wat verklaart dat er vandaag de dag nog veel kastelen en ruïnes te vinden zijn. In de zeventiende en achttiende eeuw vond er in de streek op grote schaal ontbossing plaats, door de grote vraag naar bouw- en brandhout. Daarom zag het er toen heel anders uit: vooral glooiende en kale weidevelden met kuddes schapen.

In de negentiende eeuw brak er een grote hongersnood in de streek uit, waarvoor op een gegeven moment in heel het Duitse Rijk geld opgehaald werd. Ook de staat van de wegen was in die tijd slecht. Toen het belang van de streek groter werd door de oplopende spanningen tussen Frankrijk en Duitsland, ging men op grote schaal spoorwegen aanleggen waardoor ook het toerisme naar de Eifel op gang kwam.

Cultuur

Omdat de streek vooral een boerenachtergrond heeft, wordt de cultuur van de Eifel dan ook gekenmerkt door de invloed van de natuur. Dat vind je terug in de literatuur van de streek, maar ook in de culturele gebruiken en tradities. De Eifel was ook een bestemming waar de Duitse impressionisten heen gingen om te schilderen, vanwege de kleuren en idyllische uitzichten. De typische keuken uit de Eifel bestaat vooral uit wat boerse gerechten, met veel vlees en bijvoorbeeld aardappels, zuurkool en wortel.

Weer & klimaat

Het klimaat in de Eifel is een gematigd zeeklimaat, onder invloed van de Atlantische Oceaan. Maar omdat de streek toch best ver weg ligt van de zee, zijn de winters kouder en de zomers warmer dan in streken die dichter bij de zee liggen. Omdat het gebied ook gemiddeld vrij hoog ligt, kan er in de winter veel sneeuw vallen en heersen er vrij koude temperaturen.

Beste reistijd

De beste reistijd om naar de Eifel te gaan is vanaf grofweg maart tot eind november. Zowel in het voorjaar, de zomer als de herfst zijn er veel dingen te beleven en is het weer over het algemeen goed. In de winter is het vooral een bestemming voor mensen die van het winterse weer willen genieten maar niet te ver willen rijden. Je kunt er in die periode bijvoorbeeld mooie sneeuwwandelingen of langlauftochten maken.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Steden en dorpen

Bitburg: De stad waar het gelijknamige bier vandaan komt werd in de oorlog grotendeels verwoest maar weer heropgebouwd. Ontdek er onder andere de Romeinse en middeleeuwse stadsmuren en diverse typische gebouwen uit het begin van de twintigste eeuw.

Monschau: Monschau ligt schilderachtig in een diep dal aan de rivier de Ruhr, op enkele kilometers afstand van België. Het is een gezellig stadje, met tal van eeuwenoude gebouwen.

Kronenburg: Een leuk klein plaatsje dat binnen de muren van een oud kasteel ligt. Van het kasteel is weinig bewaard gebleven, maar het stadje is nog deels in oude staat.

Blankenheim: Blankenheim staat bekend als het stadje waar de bron van de rivier de Ahr zich bevindt. De plek was al bewoond in de Romeinse tijd, en je vindt er behalve Romeinse overblijfselen ook veel leuke vakwerkhuizen.

Monreal: Ben je op zoek naar meer vakwerkhuizen, dan zit je hier goed. Je kunt hier bovendien onder andere de ruïnes van twee burchten bezoeken.

Bad Münstereifel: Staat er Bad voor een plaatsnaam in Duitsland, dan weet je bijna zeker dat er thermale baden te vinden zijn. Maar hier kom je ook voor de oude stadspoorten, vakwerkhuisjes, gezellige winkelstraatjes en leuke terrasjes.

Trier: Trier wordt beschouwd als de oudste stad van Duitsland. Al honderden jaren voor het begin van de jaartelling woonden er mensen op deze plek. In de Romeinse tijd was het een zeer belangrijke stad, die ook wel het tweede Rome werd genoemd. Door heel de stad zijn dan ook diverse sporen van dit roemruchte verleden te vinden, zoals de Basilica, het amfitheater en de Porta Nigra.

Bernkastel-Kues: Dit stadje bestaat uit twee delen die ieder aan een kant van de Moezel liggen. Het schilderachtige plaatsje is een toeristische trekpleister, waarbij vooral het gedeelte Bernkastel de meeste bezienswaardigheden heeft.

Daun: Daun is een leuke uitvalsbasis om de vulkanische oorsprong van de Eifel te ontdekken. In de nabije omgeving liggen bijvoorbeeld verschillende Maare, meertjes in vulkaankraters. Ook mooi is de burcht in het stadje, gelegen op een heuvel die al in 700 voor Christus een versterkte plek was.

Traben-Trarbach: Charmant wijnstadje aan de Moezel, met tal van monumenten. Een van de blikvangers is de Brückentor uit 1899. Het is een prima uitvalsbasis om de hoogtepunten van de Moezelstreek te ontdekken, te voet, per fiets of met een boot.

Natuur

Ahrgebirge: Het Ahrgebirge, ook wel Ahreifel genoemd, onderdeel van de Hocheifel, is een berggebied van ongeveer 300 tot 630 meter hoogte met tal van mooie wandelingen, waaronder de Ahrsteig, een wandeling die de rivier de Ahr volgt. Het ligt aan de (noord)westkant van Koblenz.

Schnee-Eifel (Schneifel): Het hoogste punt van dit middelgebergte op de grens van Duitsland met België is op 699 meter gelegen. Het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte bosgebieden.

Vulkaneifel: De streek rondom Gerolstein en Daun vormt het hart van de Vulkaneifel, een bijzonder gebied met vulkanische sporen. Ideaal voor mooie wandelingen langs interessante en mooie natuur, afgewisseld met bezoekjes aan leuke stadjes.

Attracties en musea

Dinosaurierpark Teufelsschlucht: Ben je fan van dinosauriërs? Dan mag een bezoek aan dit themapark niet ontbreken! Je wordt meegenomen op een reis door de geschiedenis en ontdekt er alles over dino’s.

Eifelpark Gondorf: Een bijzonder attractiepark, dat een kruising is tussen pretpark, dierenpark, wildreservaat en valkerij. Met onder andere een wildwaterbaan en diverse achtbanen.

Vulkanisme: Maar liefst zes musea en informatiecentra zijn gewijd aan het vulkanisme in de Eifel. Je komt er alles te weten over dit bijzondere geologische fenomeen en de sporen daarvan die nog altijd in het landschap te zien zijn.

Accommodaties en verblijf in de Eifel

Campings

De Eifel is een leuk gebied om te kamperen. Je vindt er veel natuurgebieden met allerlei mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Een verblijf op een camping in de Eifel staat dan ook garant voor een mooie vakantie midden in de natuur. Bekijk bijvoorbeeld eens het aanbod bij Suncamp, ANWB en Vacanceselect.

Vakantiehuisjes

Een weekje vakantie in een typische vakwerkhuisje ergens in een pittoresk dorpje, lijkt dat je wat? Kies dan voor een vakantie in een huisje in de Eifel! Het aanbod is divers, van luxe bungalows op een vakantiepark tot comfortabele appartementen in een eeuwenoud huis. Vind jouw ideale vakantiehuis via TUI, Belvilla, Interhome of Novasol.

Hotels en Bed&Breakfasts

Geniet van comfort, luxe en gemak in een hotel of Bed&Breakfast in de Eifel! Na het ontbijt lekker met de auto op stap naar mooie natuur en charmante dorpjes, om ‘s avonds weer in een gespreid bedje in slaap te vallen. Ontdek het aanbod van hotels en gastenkamers op Booking.com.