Het Londense centrum is niet supergroot en daarom is veel te voet te doen. Heb je iets langer de tijd, zoals tijdens een week vakantie in de Britse hoofdstad, dan is het leuk om verder te gaan met het openbaar vervoer.

Tickets

Je kunt op diverse manieren betalen voor het openbaar vervoer in Londen. Dat kan door enkele, losse tickets te kopen. Maar als toerist is het waarschijnlijk het handigst om een dagpas te kopen. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende zones, waarbij de belangrijkste hoogtepunten in de zones 1-4 liggen. Ga je vooral na 9:30 op stap, dan is een speciale pas waarmee je buiten de spits in de zones 1-6 kunt reizen nog een leuke optie. Er zijn twee opties voor een dagpas, de kartonnen Travel Card of de oplaadbare Oyster Card. Kijk bij VisitBritain.nl voor meer informatie over de passen.

Tot slot is het ook mogelijk om contactloos met bankkaart of creditcard te betalen. Dit wint de laatste tijd aan populariteit en is erg handig. Aan het eind van de dag wordt het totale saldo van je rekening of creditcard afgeschreven. Je betaalt binnen het centrum nooit meer dan 8 pond per dag als je contactloos reist.

Underground

Het Britse metrostelsel is de handigste manier van vervoer, dankzij het feit dat het zeer uitgebreid is. Op de metrostations kun je een plattegrond van het netwerk vinden, en ook zijn er handige apps waarmee je eenvoudig je route door het centrum kunt plannen.

Bus

Hoewel de meeste toeristische trekpleisters prima met de metro te bereiken zijn, is het ook leuk om de stad per bus te verkennen. Het gaat niet zo snel, maar je ziet wel meer. Het netwerk bussen is vooral omvangrijk daar waar de metro minder vaak of goed komt.

Trein

Londen heeft ook een uitgebreid treinnetwerk dat aansluit op de overige delen van Engeland. Een dagje treinen is dan ook een leuk idee voor een excursie als je in de Britse hoofdstad verblijft. Er zijn enkele stations in Londen die binnen de zones 1-6 liggen en dus met de dagpas bereikbaar zijn.

Tram

Niet veel mensen weten dit, maar er is ook een klein tramnetwerk in Londen. Deze lightrailverbinding vind je voornamelijk in de buitenwijken.