Heuvelachtige landschappen, krijtrotsen, culturele pareltjes als Cambridge, Oxford en Canterbury, grote steden als Londen, Liverpool, Manchester en Southampton, Engeland heeft het allemaal. Genoeg te ontdekken tijdens een weekje weg!

Over Engeland

Engeland is een van de drie landen op het eiland Groot-Brittannië. Het is het grootste qua oppervlakte en inwonertal en bevat veel verstedelijkte gebieden. Toch vind je er ook heel veel prachtige natuurgebieden, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Bezoek bijvoorbeeld het nationale park Lake District, vol weidse vergezichten over schilderachtige meren. Cultuurliefhebbers kunnen niet om steden als Oxford en York heen, waar eeuwenlange historie op je ligt te wachten.

Geschiedenis

Al in de prehistorie was Engeland bewoond, getuige de vondst van talloze overblijfselen zoals Stonehenge en andere bijzondere constructies van duizenden jaren geleden. Het waren de Romeinen die het eiland op grote schaal cultiveerden. De sporen ervan zijn nog steeds in het landschap te zien, zoals Romeinse wegen en steden die hun oorsprong hebben in de Romeinse tijd. In het jaar 120 bracht keizer Hadrianus een bezoek aan de Romeinse provincie, waarbij hij constateerde dat de noordelijke grens slecht te bewaken was. Hij liet er dus een lange muur bouwen, de Muur van Hadrianus. Nog steeds zijn delen ervan zichtbaar, en er loopt een wandelroute langs die dwars door Groot-Brittannië voert.

In de loop der tijd vielen diverse volken Engeland binnen. De nieuwkomers, zoals de Angelen en de Saksen, verdreven de oorspronkelijke bewoners meer naar het westen, maar vermengden zich waarschijnlijk uiteindelijk ook met hen. Belangrijk in de geschiedenis van Engeland was de bekering tot het christendom, dat waarschijnlijk zo rond de achtste eeuw voet aan de grond kreeg. Lange tijd heeft een groot deel van Engeland onder Noors bewind gestaan, en vervolgens onder Frans/Normandische heerschappij. Langzamerhand groeide de eigen identiteit echter en het land werd één. In de zeventiende en achttiende eeuw kreeg het Engeland zoals we dat nu kennen meer vorm. Het groeide uit tot een wereldmacht, mede dankzij de opbouw van koloniën en uiteindelijk ook de industriële revolutie.

Cultuur

De Engelse cultuur is, samen met de Amerikaanse cultuur, de meest dominante cultuur ter wereld geworden, waarbij het Engels zich tot wereldtaal ontwikkelde. In het buitenland staan de Britten bekend als wat stijf en gereserveerd, maar als je van dichterbij kijkt zul je zien dat de cultuur in Engeland uiterst divers is. Op het platteland leeft men over het algemeen meer gericht op de natuur, en zijn de gebruiken en bijvoorbeeld de lokale specialiteiten ook traditioneler. In de steden is de cultuur meestal een mengelmoes, mede dankzij de vele inwoners van de Britse koloniën die in de loop der tijd hun woonplaats in Engeland gevonden hebben.

Weer en klimaat

Engeland heeft een zeeklimaat. Dat betekent dat de zomers gematigd zijn en de winters nat en mild. In het westen valt er meer neerslag, wat in het najaar vaak ook voor overlast zorgt. In het zuiden en oosten is het ‘s zomers gemiddeld iets warmer en schijnt de zon wat vaker. Daar vind je dan ook de meeste badplaatsen en stranden.

Beste reistijd

Het hele jaar door is Engeland een goede bestemming, mede door het ontbreken van echt strenge winters. Vanwege het natte klimaat in het najaar en de winter kun je, zeker als je voor de natuur komt, het land echter het beste in het voorjaar of in de zomer bezoeken.

Streken en steden

Londen

Wie aan Engeland denkt, denkt aan Londen. De hoofdstad van Groot-Brittannië telt een kleine 9 miljoen inwoners en heeft tal van bezienswaardigheden die je prima in een week vakantie kunt ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld het parlement, de Westminster Abbey, het reuzenrad, Buckingham Palace, de Tower Bridge, Hyde Park…

Lake District

Een van de mooiste natuurgebieden in Engeland is het Lake District. Je kunt er wandelen en fietsen door de ruige heuvels, watersportactiviteiten ondernemen op de meren of het historisch erfgoed ontdekken. En vergeet niet te genieten van de vele lokale specialiteiten in een gezellige pub of restaurant.

Peak District

Nog zo’n mooi natuurgebied is het Peak District. Dit heeft enkele van de meest ruige landschappen van Engeland, met rotsachtige heuvels, kliffen en groene dalen. Bijzonder is ook de aanwezigheid van enkele grotten, die je ook kunt bezichtigen. Het Peak District is bovendien bezaaid met statige landhuizen en leuke dorpjes.

Kent

Wie met de boot of trein naar Engeland komt, passeert allereerst het graafschap Kent. Het is geliefd vanwege het schilderachtige glooiende landschap en de mooie steden en dorpjes. En natuurlijk vanwege de krijtrotsen rondom Dover, die loodrecht uit de zee opstijgen.

Zuidkust

De krijtrotsen van Dover lopen grotendeels door aan de zuidkant van Engeland. Rijd vanaf Dover richting Brighton en je passeert enkele prachtige uitzichtpunten. Maar ook verderop naar het westen is er genoeg te beleven, bijvoorbeeld bij Southampton en het mooie natuurpark New Forest.

Liverpool

Zeg je Liverpool, dan zeg je de Beatles en de voetbalclub. Maar er is meer te zien in deze havenstad. De stad herbergt prachtige bezienswaardigheden uit grofweg de zestiende eeuw tot nu, met veel pareltjes uit de achttiende eeuw, de grootste bloeiperiode van de stad. Je komt hier vooral voor de diverse architectuur, de leuke musea en het gezellige stadsleven.

York

York is een bijzondere eeuwenoude stad in Noord-Engeland die het ontdekken waard is. Bekijk bijvoorbeeld de kathedraal, die na die van Keulen de grootste gotische kathedraal van Europa is. Ook leuk: struin er door de nauwe straatjes met oude huizen of over de stadsmuren, waarvan de oudste delen nog teruggaan tot de Romeinse tijd.

Accommodaties en verblijf in Engeland

Campings

Engeland is een perfect land om te kamperen. Je vindt er veel natuur, en kunt dan ook van veel campings direct een wandel- of fietspad op. Of geniet van de zon aan de Zuid-Engelse kusten. Bekijk de mooiste campings bij de ANWB.

Vakantiehuisjes

Engeland op je eigen tempo en met het comfort van thuis ontdekken, dat doe je vanuit een van de honderden vakantiehuisjes die er te vinden zijn. Van oude cottages tot nieuwe bungalows, er is voor elk wat wils. Bekijk vakantiehuisjes in Engeland via Belvilla of Interhome.

Hotels en B&B’s

Hotels en Bed&Breakfasts zijn er ook veel te vinden in Engeland. Je kunt onder andere logeren in eeuwenoude kastelen, in pittoreske landhuizen, of midden in een grote stad. Ga naar Booking.com voor een compleet aanbod.

Bestemmingen in Engeland

Meer