Neem de tijd om Londen te ontdekken en ga een week op vakantie naar de Engelse hoofdstad! Bekijk de hoogtepunten van de stad vanuit de London Eye, geniet van een concert in de Westminster Abbey of ga shoppen in de wereldberoemde Oxford Street.

Over Londen

Londen is de populairste bestemming van Groot-Brittannië en ideaal voor een leuke stedentrip. De hoogtepunten zijn wereldberoemd, zoals Buckingham Palace, Hyde Park, de Big Ben, de Tower Bridge, Westminster Abbey, Trafalgar Square, China Town, St. Pauls, Covent Garden… maar er zijn ook vele onbekende plekjes te ontdekken! En dat kan je doen wanneer je wat langer dan een weekend de tijd neemt om de stad te verkennen.

Geschiedenis

De stad is door de Romeinen gesticht als nieuwe hoofdstad van het kort daarvoor veroverde gebied Brittannia. Al snel na de stichting werd de complete stad verwoest tijdens een opstand van de Keltische koningin Boudicca. De Romeinen herstelden de orde vrijwel direct weer en herbouwden de stad. Er verrezen typische onderdelen van een Romeinse stad, zoals een forum, badhuizen, een amfitheater en tempels. In de tweede eeuw had Londinium, zoals de stad toen heette, de grootste bloeiperiode van de Romeinse tijd, met enkele tienduizenden inwoners. Waarschijnlijk werd Londen daarna geregeld nog aangevallen door buitenlandse stammen die over de Theems kwamen aanvaren. In de vijfde eeuw verlieten de Romeinen Londen en hun provincie Brittannia, en was de stad op zichzelf aangewezen.

In de late middeleeuwen groeide Londen explosief, van zo’n 15.000 rond het jaar 1100 naar 80.000 rond 1300. De pestepidemieën zorgden voor een grote daling, maar dat herstelde zich gaandeweg weer. De zestiende eeuw was een soort Gouden Eeuw voor de stad, waarin er grote bevolkingsgroei was en de stad rijk werd met handel. In de zeventiende eeuw was er echter een grote brand, die een groot deel van het centrum verwoestte. Daarna vonden er op grote schaal veranderingen plaats en verrezen er belangrijke gebouwen die nu nog het stadsgezicht bepalen. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad flink getroffen door Duitse bombardementen. Londen toonde echter veerkracht en herrees na de oorlog uit de as.

Cultuur

Londen is een echte wereldstad en de cultuur laat zich dan ook moeilijk in woorden vatten. Er zijn veel internationale bedrijven en expats, er wonen mensen die afkomstig zijn van de voormalige koloniën, je hebt er ‘gewone’ Britten, en heel veel immigranten uit ander delen van de wereld. Dat levert een diverse cultuur op, het is echt een smeltkroes van mensen en culturen. Dat merk je bijvoorbeeld alleen al op het gebied van eten en drinken. Natuurlijk vind je er traditionele kroegen, pubs en restaurants waar je de typische Engelse dranken en gerechten kunt proeven. Maar er zijn ook veel plekken waar je van wereldgerechten kunt genieten. En ga je naar Londen, dan moet je ook zeker minimaal één van de tientallen musea binnenlopen. Religieuze monumenten en gebouwen zul je ook in Londen veel tegenkomen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Westminster Abbey, en maak er een prachtige evensong mee aan het eind van de middag.

Beste reistijd en klimaat

Omdat Engeland een zeeklimaat heeft, zijn de winters in Londen mild en de zomers gematigd. In het najaar en in de winter is de kans op neerslag groter dan in de rest van het jaar. De temperaturen in de zomer zijn aangenaam, met gemiddelden van 23-24 graden. Niet te warm en niet te koud dus, perfect weer om de hoogtepunten van de stad te bezoeken.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Westminster Palace & Big Ben: Het Palace of Westminster is het iconische gebouw waar het Britse parlement gevestigd is. Iedereen kent wel de beelden van televisie, met de smalle rijen stoelen waar alle parlementariërs naast en tegenover elkaar zitten. Tijdens het zomerreces zijn er rondleidingen in het gebouw. Let buiten ook op de hoge klokkentoren, waarvan de klok de bijnaam Big Ben heeft gekregen.

Buckingham Palace: De officiële residentie van de Britse koningin is Buckingham Palace. Een keer per dag, om 11 uur, kun je hier kijken naar de ceremoniële aflossing van de wacht. In de winter vindt deze traditie om de dag plaats.

Tower en Tower Bridge: De bekendste brug van Londen is de Tower Bridge. Hij werd in 1894 geopend en dankt zijn naam aan de Tower, het gebouw dat naast de brug ligt. In dit gebouw, dat vroeger onder andere een gevangenis was, zijn vandaag de dag de kroonjuwelen te bewonderen.

British Museum: Het British Museum is het nationale museum van Groot-Brittannië en een van de grootste publiekstrekkers in de hoofdstad. De collectie is divers en bevat meer dan 13 miljoen objecten, uit alle hoeken en delen van de wereld en uit alle tijdperken.

National Gallery: De National Gallery is een museum voor schilderkunst. Je kunt er prachtige schilderijen bekijken, zoals bijvoorbeeld van Leonardo da Vinci, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals.

Hyde Park: Hyde Park is het grootste park van Londen. In vroeger tijden was het een jachtdomein, tegenwoordig is het een rustig en groot park waar regelmatig concerten en evenementen plaatsvinden.

London Eye: In 1998 werd dit reuzenrad aan de Theems geopend, en in die tijd was het het grootste en hoogste ter wereld. Nog steeds is het een bijzonder gezicht, en het uitzicht vanaf de top is fenomenaal. Een ticket voor het reuzenrad kost ongeveer 30 euro.

Covent Garden: Covent Garden is een gezellig wijkje in Londen waarvan vooral de Market bekend is. Je vindt er bovendien allerlei leuke terrasjes en veel straatvermaak.

Soho: Soho is een multiculturele wijk in Londen waar veel theaters, expositieruimtes, boetiekjes en wat goedkopere hotels zijn.

Oxford Street: Oxford Street is dé winkelstraat van Londen. De straat is ongeveer anderhalve kilometer lang en heeft aan beide zijdes winkels, waaronder van bekende merken. Niet te missen is een bezoekje aan een van de warenhuizen aan Oxford Street.

Accommodaties en verblijf

Hotels en B&B’s

Dé manier om van Londen te genieten is door een verblijf te boeken in een van de honderden hotels in het centrum. Begin de dag met een full English Breakfast en duik vervolgens het stadsleven in. Ga naar Booking.com voor een overzicht van hotels in de Britse hoofdstad.

Vakantiehuisjes en appartementen

Ben je voor wat langere tijd in Londen, dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar een appartement of vakantiehuisje. Je hebt dan het comfort en gemak van thuis, en hoeft bijvoorbeeld niet elke avond uit eten te gaan. Geld dat je uitspaart voor andere leuke dingen in de hoofdstad! Bekijk het aanbod van Interhome en Booking.com voor mooie appartementen in Londen.

Campings

In het centrum van Londen vind je geen campings, maar vlak daarbuiten zijn er wel een aantal waarvandaan je binnen no-time midden in de stad staat. Daarom is kamperen een leuke optie als je geld wilt besparen. Ontdek leuke campings in de buurt van Londen via de ANWB.

 

Informatie

Meer