Luxemburg

Luxemburg is dan wel één van de kleinste landen van Europa, maar qua bezienswaardigheden is er is genoeg te doen! Bezoek de ondergrondse kazematten in Luxemburg-Stad, of ervaar een stukje Zwitserland in het prachtige Mullerthal. Maak een roadtrip langs kastelen en sluit je dag af met een Luxemburgs wijntje. Een week is perfect om alle hoogtepunten van dit land te bekijken!

Over Luxemburg

Luxemburg, officieel het Groothertogdom Luxemburg, is het op één na kleinste land van Europa. Op slechts twee uur van de Nederlandse grens ligt het land ingeklemd tussen België, Duitsland en Frankrijk. De oorspronkelijke naam van het land is Lützelburg, wat is afgeleid van de Germaanse woorden lutila (klein) en burg (burcht).

Geschiedenis

In haar geschiedenis is Luxemburg onder andere een Graafschap, Hertogdom Frans departemen en Groothertogdom geweest. Graaf Siegfried bouwde in 963 zijn vesting op een Romeins kamp, Lucilinburhuc, dat kleine burcht betekent. In 1839 werd het land een onafhankelijke staat binnen de Duitse bond. Tot 1890 was de Nederlandse koning groothertog. Hierna kozen de Luxemburgers een groothertog uit een andere tak. In de 19e eeuw werd het land welvarend dankzij de ijzerindustrie. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Luxemburg zicht tot een centrum van de financiële dienstverlening.

Cultuur

Luxemburg heeft diverse christelijke tradities en feestdagen. Het belangrijkste feest is het Muttergottesoktav, waarbij Maria, de beschermheilige van Luxemburg, aanbeden wordt. Tijdens het feest, dat plaatsvindt van de derde tot vijfde zondag na Pasen, is er een jaarmarkt in de stad Luxemburg. Een ander bijzonder feest is de Springprocessie van Echternach, waarbij deelnemers op polkamuziek door de stad springen, richting het graf van de heilige Willibord. Deze processie vindt plaats op de dinsdag na Pinksteren.

Typisch Luxemburgse gerechten zijn Judd mat Gaardebounen (gerookt varkensvlees met tuinbonen), bonensoep, pruimentaart, omelet met alcoholisch Kirschenwasser, kniddelen (knödels) en Kachkéis (gekookte kaas). Luxemburgse wijnen zijn overwegend lichte, frisse witte zomerwijnen en mousserende wijnen.

Weer & klimaat

Het klimaat in Luxemburg is vergelijkbaar met Nederland. Er heerst een gematigd zeeklimaat, met zachte winters en gematigd warme zomers. Doordat Luxemburg wordt beschut door de Ardennen, heeft het klimaat ook eigenschappen van een zwak continentaal klimaat. In de zomer schommelen de temperaturen overdag rond de 20-24 graden. Voor liefhebbers van een actieve zomervakantie zijn dit heerlijke temperaturen. In de winter kan het kwik onder het nulpunt dalen. In het noorden van Luxemburg kan het dan zoveel sneeuwen dat er mogelijkheden zijn om te langlaufen of skiën.

Beste reistijd

In de maanden mei en juni kan het al lekker zonnig zijn in Luxemburg. De maanden juli en augustus zijn echter het warmst. Extreem warm wordt het eigenlijk vrijwel nooit, waardoor je ook in de zomer actief vakantie kunt vieren in Luxemburg. De herfst is echter ook een prachtige periode, als het hele land bedekt wordt onder een bladerdek van herfstkleuren. In augustus en december valt de meeste neerslag.

Steden, streken en bezienswaardigheden

Luxemburg-Stad

De hoofdstad van Luxemburg is er niet eentje om over te slaan. Luxemburg-Stad is een van de rijkste steden van Europa, maar daarnaast ook rijk aan bezienswaardigheden. Zo vind je hier het Groothertogelijk Paleis, de beroemde ondergrondse kazematten, het gezellige stadsdeel Grund, de Vallée de la Pétrusse en de wandeling Chemin de la Corniche, met panoramisch uitzicht over de stad. De oude binnenstad van Luxemburg-Stad staat sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Mullerthal (Klein Zwitserland)

De wilde, weelderige natuur, bossen en grillige rotsformaties van het Mullerthal zijn een waar wandelparadijs. De 112 kilometer lange Mullerthal Trail loopt dwars door dit bijzondere natuurgebied, dat de bijnaam ‘Klein Zwitserland’ heeft gekregen. Met de auto kun je echter ook dicht bij mooie plekken komen, bijvoorbeeld bij de beroemde Schiessentumpel-waterval.

Luxemburgse Ardennen

In de Luxemburgse Ardennen vind je de Kneiff, met 559 meter het hoogste punt van het land. Op de beboste hellingen en door de kronkelende valleien kun je naar hartelust wandelen, fietsen of genieten van een mooie rondrit. In dit gedeelte van Luxemburg vind je pittoreske dorpjes, een groot aantal musea en diverse kastelen, waaronder kasteel Vianden en Bourscheid.

Kasteel Vianden

Hoog op een rots, uitkijkend over het dorp Vianden, ligt kasteel Vianden. Van alle kastelen in Luxemburg wordt dit gezien als de mooiste, en zelfs van de gehele romaanse en gotische periode in Europa. Tot de renovatie in 1977 was er van deze burcht slechts een ruïne over, maar nu geniet je er van de indrukwekkende Byzantijnse zaal en ridderzaal met prachtige glas-in-loodramen.

Kasteel Beaufort

Iets verder zuidelijk in Luxemburg vind je kasteel Beaufort, of… wat er nog van over is. Het middeleeuwse kasteel heeft in haar geschiedenis zelfs nog een tijd gediend als steengroeve, voor de ruïnes weer werden opengesteld voor publiek. Het kasteel is echter nog steeds de moeite waard om te bezoeken.

Het dal van de zeven kastelen

Heb je hierna nog niet genoeg kastelen gezien? Bezoek dan het dal van de zeven kastelen, gelegen tussen Mesch en Hobscheid in de idyllische vallei van de Eisch. Tussen wouden en heuvels staan trotse kastelen, burchten en vervallen burchtruïnes. Het is ook mogelijk om de route te wandelen.

Larochette

Dit sfeervolle stadje wordt ook wel de ‘Parel van de Ardennen’ genoemd. Niet verrassend: ook deze kleine stad heeft een kasteel, dat op een rots uitkijkt over de pittoreske huisjes en het dal van de Witte Ernz. Vanuit Larochette ben je in 15 minuten met de auto in het Müllerthal.

Georganiseerde reizen

Autovakantie

Met een rondreis van Pharos Reizen geniet je onbezorgd van een autovakantie langs kastelen, groene heuvels en knusse steden in Luxemburg.

Accommodaties en verblijf in Luxemburg

Campings

Op zoek naar een camping in Luxemburg? Op Booking.com vind je een overzicht van campings, bijvoorbeeld in de Luxemburgse Ardennen. Via ANWB Camping kun je ook selecteren op campings waar honden zijn toegestaan, campings aan een rivier of meer of campings geschikt voor families met kinderen. Ook Vacanceselect biedt een aantal campings aan in Luxemburg.

Vakantiehuisjes en appartementen

Wil je meer comfort dan een tent of caravan op een camping, ga dan voor een van de vakantiehuizen die er in Luxemburg te vinden zijn. Voor leuke huisjes kijk je op de website van Booking.com, Novasol, Belvilla, Interhome of HappyHome.

Hotels en B&B’s

Natuurlijk zijn er in Luxemburg ook diverse hotels en B&B’s te vinden. Kijk op Booking.com voor een compleet overzicht.