Ameland

Ameland is een van de mooiste Waddeneilanden. Kom tot rust en geniet van de zon, het strand en de natuur waar zee en wind vrij spel hebben!

Over Ameland

Wat dacht je van een weekje het eilandleven op Ameland ontdekken? Overdag een mooie wandeling of fietstocht maken door de duinen, ‘s avonds genieten van de gezelligheid op een van de gezellige terrasjes. Vergeet niet om een Nobeltje te bestellen, de trots van Ameland! Het eiland is autoluw, de meeste vakantiegangers laten hun auto op het vasteland en ontdekken het eiland met een huurfiets of wandelend.

Geschiedenis

Al zeker sinds de negende eeuw wonen er mensen op Ameland. Het bestond toen nog uit een drietal eilanden die bij hoogwater van elkaar gescheiden werden. Pas in de negentiende eeuw kwam hieraan een einde door de aanleg van dijken. Lange tijd is Ameland zelfstandig en neutraal geweest. In 1704 werd het eiland verkocht aan de Oranjes, maar pas in 1795 kwam er officieel een einde aan de zelfstandigheid. Na de Franse Tijd werd Ameland onderdeel van Friesland.

Cultuur

De Amelanders hebben door de geïsoleerde ligging altijd hun eigen cultuur weten te bewaren. Belangrijke onderdelen van de cultuur liggen in de geschiedenis van het eiland, met bijvoorbeeld de walvisvaart, maar ook traditionele producten zoals de Amelander mosterd, het Nobeltje – een sterkedrank, en de rol die paarden spelen in het eilandleven. En wist je dat er op Ameland zelfs een eigen versie van het Sinterklaasfeest wordt gevierd?

Weer en klimaat

Ameland heeft te maken met een zeeklimaat. Dat betekent dat de winters relatief mild zijn en de zomers gematigd. In de winter liggen de temperaturen gemiddeld tussen 1 en 5 graden, in de zomer tussen de 14 en 22. Maar dit zijn gemiddelden, het kan in de zomer ook gerust rond de 30 graden zijn.

Beste reistijd

Het hele jaar door is Ameland een leuke bestemming voor een weekje weg. In de winter en herfst kun je er lekker uitwaaien en genieten van allerlei binnenactiviteiten, in de lente en zomer is het een ideale bestemming voor urenlange strandwandelingen, mooie fietstochten of gewoon om lekker aan het strand te relaxen. Ook windsurfen en kitesurfen behoort tot de mogelijkheden.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Dorpen

Nes: Nes is het drukste en belangrijkste dorp van Ameland. Hier meert de veerboot vanuit Friesland aan, en je vindt er een druk dorpsleven met een aantal hotels, enkele leuke winkeltjes en diverse café’s en restaurants. Veel gebouwen in het dorp herinneren aan de bloeitijd van Ameland. In de zeventiende en achttiende eeuw bouwden de kapiteins van de walvisvaarders mooie huizen, de zogenaamde commandeurswoningen.

Buren: Het kleinere broertje van Nes is het naastgelegen Buren. Hier woonden vroeger vooral boeren en strandjutters, het mist een beetje een gezellig centrum. Door de nabijheid van Nes wordt dat gecompenseerd.

Hollum: Het grootste dorp van het eiland is Hollum. De straatjes van het dorp slingeren langs oude commandeurshuisjes die de rijkdom van het dorp laten zien. Aan de noordkant van het dorp staat de iconische vuurtoren, het herkenningspunt van het eiland.

Ballum: Ballum is het charmantste dorp van de vier. Hier heerst nog de rust van vroeger, en als het in de andere dorpen druk is, kun je hier nog genieten van de stilte. Vroeger stond hier een slot, van waaruit de Van Cammingha’s drie eeuwen lang het bewind over het eiland voerden.

Natuur

Het Oerd en De Hôn: Ameland is rijk aan natuur. Het meest bijzondere deel hiervan vind je in het oosten. Tegen het dorp Buren aan ligt Het Oerd, een oud begroeid duingebied. Hier broeden duizenden vogels. Meer naar het oosten nog ligt de Hôn, waar nog altijd nieuwe duinen zich vormen en de kwelders zich uitbreiden. Je kunt hier prachtige wandelingen maken door ongerepte natuur.

Wadden: Ameland ligt midden in het Waddengebied en vormt dan ook een mooie uitvalsbasis om dit te verkennen. Ga bijvoorbeeld mee met de Robbenboot op zeehondenexpeditie, of ontdek het getijdengebied door middel van wadlopen.

Strand: Aan de noord- en westkant van Ameland vind je de stranden van het eiland. Hier kun je wandelen, sportieve activiteiten ondernemen, of gewoon relaxen en genieten van de zon.

Attracties en musea

Vuurtoren: Een van de leukste attracties op Ameland is de vuurtoren. Voor een klein bedrag kun je naar boven klimmen, over meer dan 200 treden. Onderweg passeer je enkele exposities over de vuurtoren, en bovenin kun je een kijkje nemen in de originele kamer waar de laatste vuurtorenwachter werkte. Vanaf de top heb je bij mooi weer een fenomenaal uitzicht over Ameland en het nabijgelegen Terschelling.

Abraham Fock: Het Maritiem centrum Abraham Fock is een klein museum dat je een overzicht geeft van wat er allemaal komt kijken bij het navigeren op zee.

Paardenreddingboot: Een keer in de maand vindt er een bijzonder evenement plaats op Ameland. Tot 1988 werd de reddingsboot bij scheepsrampen door paarden naar het strand getrokken en te water gelaten. Vandaag de dag is dat vervangen door een vaste reddingsboot aan de zuidkant van het eiland, maar de traditie wordt levend gehouden door een speciale stichting. Het is de moeite waard om te gaan kijken bij de tewaterlating. Loop vanaf het maritiem centrum in Hollum achter de paarden en de boot aan naar het strand aan de zuidwestkant en bekijk met eigen ogen hoe de boot door de paarden te water wordt gelaten.

Natuurcentrum: Het Natuurcentrum laat je kennismaken met de onderwaterwereld van de Noordzee en de Waddenzee. Er zijn diverse aquaria met dieren die in zee leven. Dagelijks worden er demonstraties gegeven.

Bunkermuseum: Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er Duitsers gestationeerd op Ameland. Die moesten ervoor zorgen dat de geallieerden minder makkelijk via de lucht over de Waddenzee richting Duitsland konden vliegen. Er werden diverse bunkers gebouwd. Het bunkermuseum is gevestigd in een oude keukenbunker en laat zien wat de impact van de Duitse bezetting op het eiland was.

Accommodaties en verblijf op Ameland

Campings

Op heel Ameland zijn diverse campings te vinden, van minicampings bij de boer tot grotere campings. Er is ook een natuurcamping op het eiland. Kijk voor een overzicht van alle campings bij ANWBcamping.nl.

Vakantieparken

Naast campings telt Ameland ook enkele vakantieparken met vaste accommodaties. In het westen bij Hollum ligt bijvoorbeeld het Roompot-vakantiepark Boomhiemke.

Hotels en B&B’s

Op zoek naar een leuk hotel op Ameland? Een van de aanraders is het hotel Van Heeckeren in Nes. Bekend vanwege het uitgebreide, heerlijke ontbijt dat je erbij kunt boeken! Kijk bij Booking.com voor alle hotels en bed&breakfasts op Ameland.

Vakantiehuisjes

Wi je comfortabel genieten van de rust en ruimte op Ameland, dan is het leuk om een vrijstaand vakantiehuisje te boeken. Er is voor elk wat wils, of je nu midden in het dorp wilt zitten of afgezonderd tussen de duinen. Ga naar Belvilla voor een compleet overzicht van leuke huisjes op Ameland.