Over Limburg
Limburg is een perfecte bestemming. Je kunt er terecht voor lange wandelingen over glooiende paden, fijne dorpjes of zelfs een stedentrip naar Maastricht. Er zijn een aantal populaire bezienswaardigheden te bezoeken, zoals het drielandenpunt, Valkenburg en diverse grotten, maar de provincie heeft ook veel onontdekte plekjes. Limburg staat bovendien bekend om de bourgondische keuken, met typische streekgerechten.
Geschiedenis
Al in de prehistorie was Limburg bewoond. Sporen hiervan zijn onder meer gevonden diep in de heuvels, in de vuursteenmijnen. In de Romeinse tijd kreeg het huidige Limburg steeds meer vorm. Toen groeiden ook steden als Maastricht en Heerlen uit tot belangrijke nederzettingen. De naam Maastricht heeft Latijnse wortels, Mosa Trajectum betekent oversteek bij de Maas. In de middeleeuwen was Limburg net als de omliggende Duitse en Belgische landstreken een versnipperd gebied, dat onder invloed van diverse elkaar bestrijdende vorsten stond. Met de Franse tijd kwam er meer structuur. Het huidige Nederlands-Limburg en Belgisch-Limburg werd een eenheid met Maastricht als hoofdstad.
In 1830 sloot een groot deel van Limburg zich aan bij de Belgische opstand. Het had niet veel gescheeld of de hele provincie was naar België gegaan. Bij de onderhandelingen na de opstand werd besloten dat het oostelijke deel van Limburg naar Nederland zou gaan maar ook onderdeel zou worden van de Duitse Bond. De bijzondere positie van Limburg tussen Nederland en Duitsland in duurde nog tot 1866, toen de Duitse Bond uiteenviel. Sindsdien houdt Limburg nog wel stevige banden met de omliggende regio’s in Duitsland, Vlaanderen en Wallonië.
Cultuur
Doordat Limburg in het verleden een versnipperd gebied was en een bijzondere positie in Nederland innam, is er ook een heel eigen cultuur ontstaan. Die cultuur verschilt ook nog eens per dorp, stad en streek. Gemene deler is het Limburgs, een streektaal die meerdere dialecten kent. Ook van invloed op de cultuur is de sterke band met de Katholieke kerk, in tegenstelling tot de rest van Nederland. Hoewel de meerderheid van de inwoners niet regelmatig naar de kerk gaat, staat nog wel zo’n driekwart van de bevolking ingeschreven bij de Katholieke kerk. De Limburgse cultuur uit zich verder ook in de regionale specialiteiten, zoals zoervleisj, vlaai, stroop en asperges.
Weer & klimaat
Net als de rest van Nederland is er in Limburg officieel sprake van een zeeklimaat. Maar omdat er geen grote watergebieden in de buurt zijn, merk je ook de invloeden van een landklimaat. Daardoor is het gemiddeld net iets warmer in de zomer en kouder in de winter dan op andere plekken in Nederland. Het voorjaar is de droogste periode, verder valt er de rest van het jaar iedere maand ongeveer dezelfde hoeveelheid neerslag.
Beste reistijd
Het hele jaar door is Limburg een leuke bestemming voor een weekje weg. In de winter hanteren veel attracties wel aangepaste openingstijden en is de natuur iets minder leuk voor lange wandelingen. Maar dan is het weer de tijd van het jaar om met een kopje chocolademelk of glühwein op een gezellig terrasje in bijvoorbeeld Valkenburg of Maastricht op te warmen. Omdat er in het voorjaar het minste regen valt, is dit een ideale tijd van het jaar om de natuur van Limburg te ontdekken, al wandelend of fietsend. Midden in de zomer kun je op diverse meren of aan de Maas genoeg leuke zwemplekjes vinden om af te koelen. En in de herfst kleuren de heuvels en bossen van de streek prachtig rood en bruin.
Bezienswaardigheden en wat te doen
Steden en dorpen
Maastricht: Maastricht is de hoofdstad van Limburg en leent zich perfect voor een stedentrip. Ontdek de oude gebouwen, zoals de Sint-Servaasbasiliek en de Schatkamer, pak een terrasje op een van de gezellige pleinen, verken de stadsmuren en de interessante musea.
Valkenburg: Een leuk, toeristisch stadje is het eeuwenoude Valkenburg. Je kunt door de straatjes slenteren, de kasteelruïne op de heuvel bezichtigen of de grotten en steenkolenmijn bezoeken.
Meerssen: Meerssen is een leuk oud dorp dat tegen Maastricht aan ligt. Het heeft een gezellig oud centrum met enkele bijzondere monumenten, zoals de Sint-Bartholomeusbasiliek.
Thorn: Het witte stadje, wordt Thorn ook wel genoemd. En dat is niet voor niks, want een groot deel van dit dorp bestaat uit witgepleisterde huisjes.
Venlo: Venlo was in en kort na de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad. En nog steeds zijn daar de sporen van te zien, hoewel de oorlog grote littekens sloeg in het centrum. Ontdek bijvoorbeeld het zestiende-eeuwse stadhuis en het karakteristieke Romerhuis uit circa 1490.
Gennep: Ook Gennep was in vroeger tijden een stadje van betekenis. Dat kwam met name door de burcht die er in de buurt stond, het Genneperhuis. Een bijzonderheid in het dorp is de Hervormde kerk, die in de zeventiende eeuw als eerste kerk in Nederland nieuw voor de protestantse eredienst gebouwd werd. Tot dan toe werden vooral Roomse kerken door Protestanten hergebruikt.
Natuur
Nationaal Park De Groote Peel: Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt De Groote Peel, een afgegraven hoogveenlandschap. Het is een van de vogelrijkste gebieden van het land.
Brunssummerheide: Heide, bossen en venen, dat vind je in dit mooie natuurgebied tussen Brunssum en Heerlen. Een prachtig gebied voor wandelingen door weidse natuur.
Geuldal: In het midden van Zuid-Limburg vind je het Geuldal. Hier kun je wandelen langs de snelst stromende rivier van Nederland, door een glooiend landschap.
Nationaal Park De Maasduinen: Langs de grens met Duitsland ligt een omvangrijk bos- en heidegebied. Je vindt er de langste rivierduingordel van het land.
Nationaal Park De Meinweg: Ook De Meinweg ligt tegen de Duitse grens aan. Het gebied staat bekend vanwege de vele reptielen en amfibieën.
Heuvelland: Het Limburgs-Heuvelland is de ruime benaming voor heel Zuid-Limburg. Overal in het gebied zijn leuke dorpjes midden tussen uitgestrekte bos- en weidegebieden. Je kunt hier mooie wandelingen en uitdagende fietstochten maken en hebt regelmatig (voor Nederlandse begrippen) indrukwekkende uitzichten.
Attracties en musea
Margraten: Limburg speelde een centrale rol in de bevrijding van West-Europa, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gesneuvelde soldaten tijdens het Ardennenoffensief en tijdens de strijd in Zuid-Limburg en het Roergebied werden op deze plek begraven. Nog altijd is het een indrukwekkend monument waar je een idee krijgt van de offers die de Amerikaanse soldaten brachten voor de bevrijding van ons land.
Toverland: Attractieparkliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan Toverland ten westen van Venlo. Hier vind je zo’n 40 attracties, waaronder enkele leuke achtbanen.
Rolduc: Al in de twaalfde eeuw ontstond hier een abdij. De belangrijkste gebouwen van het klooster dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw. Ook is er een prachtige bibliotheek uit de achttiende eeuw. Iedere zondag kun je er deelnemen aan een rondleiding waarbij je de hoogtepunten en de historie van het complex ontdekt.
Kasteeltuinen Arcen: Het kasteel van Arcen en de omliggende tuinen zijn absoluut een bezoek waard. Het is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa.
Drielandenpunt: Het drielandenpunt is een van de must-visits van Limburg. Je kunt er met twee stappen de grenzen met België en Duitsland oversteken. Rondom het punt zijn verschillende wandelingen te maken.
Mijnen: Limburg heeft een belangrijk mijnverleden. Er werd zowel mergel als steenkool uit de aarde gewonnen. Op verschillende plekken, bijvoorbeeld bij Heerlen en Valkenburg, kun je grotten en overblijfselen van de mijnindustrie bezoeken.
Bonnefantenmuseum: Het Bonnefantenmuseum in Maastricht wordt beschouwd als het belangrijkste museum van Limburg. Je vindt er vooral een grote collectie aan middeleeuwse beeldhouwkunst, Zuid-Nederlandse schilderkunst en hedendaagse kunst.
Thermenmuseum Heerlen: Ben je geïnteresseerd in archeologie, dan is een bezoek aan het Thermenmuseum in Heerlen ook aan te bevelen. Ontdek de overblijfselen van een Romeins badhuis, het grootste en best bewaarde Romeinse gebouw van Nederland.
Accommodaties en verblijf in Limburg
Campings
Limburg is een provincie waar je heerlijk kunt kamperen. Of je nu op een kleine natuurcamping wilt staan of op een grote camping met animatie, of ergens daar tussenin, je vindt ongetwijfeld een camping die bij jou past. Kijk voor een volledig aanbod bijvoorbeeld eens bij ANWB, Vacanceselect of bij Suncamp.
Vakantiehuisjes
Vanuit een vakantiehuisje kun je heel Limburg eenvoudig verkennen. Er zijn luxe appartementen en bungalows te huur, maar bijvoorbeeld ook karakteristieke oude arbeidershuisjes. Vind jouw ideale vakantiehuisje bij Interhome, Belvilla of Novasol.
Hotels en b&b’s
Ook hotels en bed&breakfasts zijn er veel te vinden in Limburg. Comfortabel genieten vanuit een charmant hotel of bijzondere gastenkamer, wat wil je nog meer? Kijk bij Booking.com voor een compleet aanbod.