Ardennen

De Belgische Ardennen is een fantastisch gebied voor een week vakantie. Je kunt er genieten van verstilde dorpjes in groene valleien, wandelingen maken door uitgestrekte bossen en volop cultuur opsnuiven.

Over de Ardennen

Grofweg tussen Duitsland, Luxemburg en Frankrijk vind je de Ardennen, een groene, dichtbeboste regio met grillige rivierdalen. Geologisch gezien strekt de Ardennen zich uit vanaf Duitsland tot aan Frankrijk, het stuk in België is echter het bekendst en het grootst. De buurregio in Duitsland, de Eifel, maakt geologisch gezien deel uit van hetzelfde plateau. In Frankrijk is er nog een stukje dat de naam Franse Ardennen heeft.

Geschiedenis

Van oudsher is de streek een ondoordringbaar gebied. Veel grote steden en omvangrijke plekken van bewoning tref je hier dan ook niet aan. De Ardennen was ondanks dat wel een strategisch gebied, tussen grote mogendheden als Duitsland, Frankrijk en de noordelijke Nederlanden in. Daarom zijn er in het gebied veel kastelen te vinden, die dateren uit de middeleeuwen. En eerder hadden de Romeinen zich al op cruciale punten in de streek gevestigd, zoals bij Arlon.

De geschiedenis van de Ardennen is echter misschien wel het meest nog getekend door de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers liepen het in de begindagen onder de voet, hoe ondoordringbaar het ook geacht werd. En tegen het einde was de streek het decor van het mislukte Ardennenoffensief, een laatste wanhoopspoging van Duitsland om door te stoten naar de Franse westkust en zo de geallieerde legers in tweeën te splijten.

Cultuur

Omdat de streek onherbergzaam was, is de cultuur getekend door het leven in evenwicht met de natuur. Bosbouw speelde er een rol van betekenis, en tot op de dag van vandaag is er veel volkscultuur, wat zich uit in dorpsfeesten en bijvoorbeeld het vieren van carnaval. Qua culturele uitstapjes is er genoeg te beleven, van het bezoeken van de kastelen en abdijen tot uitstapjes naar interessante musea over bijvoorbeeld oude ambachten of de oorlogsgeschiedenis.

Weer & klimaat

Net als de rest van België heerst er in de Ardennen een zeeklimaat. Dat betekent zachte en natte winters en milde zomers. Dankzij de wat hogere ligging is het er wel een stukje koeler dan in andere delen van het land. Dat uit zich in de winter ook in wat meer dagen met sneeuw. Door het glooiende landschap zijn er dan ook regelmatig goede condities voor langlaufen en sneeuwwandelingen, en in mindere mate voor skiën.

Beste reistijd

Om optimaal van de omgeving te genieten is de periode van grofweg maart tot en met oktober de beste reistijd. De temperaturen zijn dan uitstekend voor het genieten van alle natuurschoon en het bezoeken van leuke dorpen en steden.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Steden en dorpen

Bouillon: Bijzondere natuur en bijzondere geschiedenis, dat vind je in het plaatsje Bouillon. Het ligt in een meander van de rivier de Semois en de grootste bezienswaardigheid is de middeleeuwse burcht, waar eens Godfried van Bouillon de scepter zwaaide. Nu is het een leuke bestemming, met of zonder kinderen.

Aarlen/Arlon: Aarlen behoort tot een van de oudste steden van België en is een bezoek waard. Je vindt er onder meer een interessant archeologisch museum, met talloze Romeinse vondsten.

Namen/Namur: Namen is een leuke stad met een bijzondere citadel waarvan je een mooi uitzicht hebt over de stad en de Maas. De moeite waard is het om een stadswandeling door het oude centrum te lopen, waarbij je alle hoogtepunten passeert.

Rochehaut: Een van de mooiste dorpjes van België is het dorp Rochehaut, in de Belgische provincie Luxemburg. Bijzonder hier is onder meer een tabaksdrogerij voor de nabijgelegen tabaksfabriek, die ambachtelijke lokale tabak produceert.

Limbourg: De huisjes van dit charmante dorpje bij Eupen stammen grotendeels uit de zeventiende en achttiende eeuw, en het lijkt dan ook of de tijd hier heeft stilgestaan. Op diverse plekken in het dorp heb je mooie uitzichten over de omgeving.

Spa: Zeg je Ardennen, dan zeg je Spa, het kuuroord waar het beroemde gelijknamige bronwater vandaan komt. Je kunt hier onder andere terecht voor schoonheidsbehandelingen en kuren, maar natuurlijk ook het beroemde water direct uit de bron proeven.

Celles: Het oeroude Celles is een pareltje in de Ardennen. De kerk geldt als een van de mooiste voorbeelden van de Romaanse bouwkunst uit deze streek, en de crypte van deze kerk stamt zelfs uit de negende eeuw. In de buurt van het dorp vind je ook het fraaie veertiende-eeuwse kasteel van Vêves.

Bastogne: Weet je iets over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, dan weet je dat Bastogne een belangrijke strategische stad was. Het werd voor een deel verwoest in de oorlog maar bevat nog enkele mooie middeleeuwse monumenten. Hoogtepunt van de stad zijn de monumenten en musea die zijn gewijd aan de oorlog.

Crupet: Crupet, aan de gelijknamige rivier, is een bedevaartsplek en geklasseerd als een van de mooiste dopjes van Wallonië. Het dorp is het bekendst vanwege de grot, gewijd aan Antonius van Padua, waar verschillende heiligenlevens verbeeld worden.

Dinant: Een mooie stad aan de Maas, waarvan de strategische positie blijkt uit de aanwezigheid van de citadel, op een rotspunt die al sinds de elfde eeuw gebruikt werd om de omgeving te verdedigen. Bijzondere attractie in Dinant is ook de grot la Merveilleuse, die prachtige stalactieten en stalagmieten heeft, en gezien wordt als een van de mooiste grotten van België.

Attracties en musea

Kasteel van Bouillon: Ga je naar de Ardennen, dan moet je ook zeker eens een bezoek brengen aan de ruïnes van het kasteel van Bouillon. Je komt er meer te weten over de achtergrond en geschiedenis van dit kasteel uit de tiende eeuw, kunt er een roofvogelshow meemaken en kinderen kunnen er op schattenjacht.

Abdij van Orval: Mooie kloosters zijn er niet alleen in Frankrijk, België heeft Orval. Een abdij met prachtige architectuur, tuinen en de ruïnes van een eerder klooster. Het is ook de plek waar het heerlijke Orval-bier gebrouwen wordt.

Bastogne War Museum: Wil je iets van de oorlogsgeschiedenis van de Ardennen leren kennen dan is een bezoek aan het Bastogne War Museum aan te raden. Het is het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen aan het einde van de oorlog. Je kunt er onder meer tanks en wapentuig uit de oorlog bekijken.

Plopsa Coo: Aan de voet van de watervallen van Coo tref je het attractiepark Plopsa Coo. Leuk voor kinderen, die er hun helden van Studio100 kunnen zien, en met meer dan 20 attracties zich ongetwijfeld goed zullen vermaken.

Natuur

Grotten van Han: De grotten van Han is een van de grootste grottencomplexen van Europa. Ze waren al in de prehistorie bekend en in gebruik. Een deel van de grotten is tegen betaling te bezoeken. Een gids geeft uitleg over de grotten en de bijzondere vormen die er te zien zijn.

De Hoge Venen: Een van de meest ongerepte stukken natuur in de Ardennen is het park De Hoge Venen. Het is het hoogste gebied van België, met als topje het Signaal van Botrange op 694 meter. In De Hoge Venen vind je veel zeldzame heide- en veenplanten. Daarnaast leven er onder meer lynxen, herten en wilde zwijnen in het park.

Vallei van de Semois: Het typische beeld dat je van de Ardennen hebt, met veel bossen, heuvels en riviertjes, gaat helemaal op voor het dal van de Semois. De rivier slingert zich door de Ardennen, met tal van leuke dorpjes, vergezichten en bovendien veel wandel- en fietsmogelijkheden.

Accommodaties en verblijf in de Ardennen

Campings

Vanaf een camping kun je volop van het leven in de Ardennen genieten. Kies een camping midden in de natuur, dan komt het met dat vakantiegevoel wel goed. Bekijk de campings in de Ardennen bij ANWB, Suncamp of Vacanceselect.

Vakantiehuisjes

Een comfortabele manier om de Ardennen te verkennen is vanuit een vakantiehuisje. Je hebt veel keus, van authentieke boshutten tot luxe bungalows. Ga naar Belvilla, Novasol of Interhome voor alle vakantiehuisjes in de Ardennen.

Hotels

Ook hotels zijn er in de Ardennen veel te vinden. Van luxe hotels bij het thermale centrum van Spa tot eenvoudige dorpshotels. Veel keuze voor hotels in de Ardennen heb je via Booking.com.