Griekenland

Wordt het zon, zee en strand, of geschiedenis, archeologie en Griekse cultuur? Tijdens een weekje vakantie in Griekenland heb je het voor het uitzoeken. Of je nu naar de eilanden wilt of juist cultuur gaat proeven in een van de prachtige historische steden, er is genoeg te beleven en te doen.

Griekenland, het land van de goden en filosofen, is een populaire vakantiebestemming vanwege zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen, heerlijke keuken en gastvrije bevolking. Het land is gelegen in Zuid-Europa en bestaat uit een schiereiland en duizenden eilanden. Het landschap is zeer divers, van hoge bergen en vruchtbare vlaktes tot prachtige stranden en pittoreske eilanden. Griekenland wordt door veel historici gezien als de bakermat van de westerse beschaving en heeft een enorme invloed gehad op de kunst, literatuur, filosofie en politiek van de wereld.

Geschiedenis

De geschiedenis van Griekenland gaat duizenden jaren terug. De Minoïsche beschaving op Kreta, met zijn prachtige paleizen van Knossos, bloeide rond 2000 voor Christus. De Myceense beschaving, die volgde, was een meer militaire cultuur en wordt geassocieerd met de Trojaanse Oorlog, zoals beschreven in Homeros’ Ilias. De klassieke periode, met steden als Athene en Sparta, is de bekendste periode uit de Griekse geschiedenis. Athene was het centrum van de democratie, filosofie en kunst, terwijl Sparta bekend stond om zijn militaire macht. Na de klassieke periode volgden er verschillende periodes van overheersing door andere volkeren, zoals de Macedoniërs, Romeinen, Ottomanen en uiteindelijk de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1821 verklaarde Griekenland zich onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk, waarmee het moderne Griekenland vorm kreeg.

Cultuur

De Griekse cultuur is een mix van traditie en moderniteit. De Grieken hechten veel waarde aan familie, vriendschap en gastvrijheid. Dit komt tot uiting in de levendige sfeer op de dorpspleinen, de gezellige taverna’s en de vele feesten en festivals die gedurende het jaar worden georganiseerd. De Griekse keuken is gebaseerd op verse, lokale ingrediënten zoals olijfolie, tomaten, olijven, fetakaas en vers vis. Populaire gerechten zijn moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki en verschillende soorten salades. De Griekse dans, zoals de sirtaki, is een belangrijk onderdeel van de cultuur en wordt vaak tijdens feesten en festivals uitgevoerd.

Weer en Klimaat

Griekenland heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. De beste tijd om Griekenland te bezoeken is van mei tot oktober. In de zomermaanden kan het erg heet worden, vooral op de eilanden. De temperaturen kunnen oplopen tot boven de 30 graden Celsius. De winters zijn mild, met temperaturen die zelden onder het vriespunt komen, uitgezonderd de bergachtige streken.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Griekenland hangt af van wat je wilt doen. Wil je zwemmen en zonnen, dan zijn de zomermaanden ideaal. Voor een rustigere vakantie kun je beter in het voor- of najaar gaan. In de wintermaanden kan het in de bergen sneeuwen, waardoor je kunt skiën.

Streken

Attica

De regio rond Athene, de hoofdstad van Griekenland, is een smeltkroes van geschiedenis en cultuur. Naast de wereldberoemde Akropolis met het Parthenon, kun je ook het oude Agora bezoeken, een marktplein waar ooit de belangrijkste politieke en commerciële activiteiten plaatsvonden. De Plaka, de oude wijk van Athene, is een charmante plek om te dwalen door smalle straatjes en te genieten van traditionele tavernes. Voor kunstliefhebbers is het Nationaal Archeologisch Museum een must-visit.

Peloponnesos

Dit schiereiland in het zuiden van Griekenland is een paradijs voor geschiedenisliefhebbers. Bezoek de oude stad Mycene, beroemd om haar cyclopische muren, en Sparta, de stad van de krijgers. Olympia, de geboorteplaats van de Olympische Spelen, is een indrukwekkende archeologische site met het oude stadion en het heiligdom van Zeus. Naast geschiedenis biedt de Peloponnesos ook prachtige stranden, zoals die van Nafplio, en pittoreske dorpjes in de bergen.

De Egeïsche Eilanden

Deze eilandengroep is een populaire vakantiebestemming met eilanden als Santorini, Mykonos, Naxos en Paros. Elk eiland heeft zijn eigen unieke karakter en charme. Santorini staat bekend om zijn witte huisjes met blauwe daken, Mykonos om zijn levendige nachtleven, Naxos om zijn prachtige stranden en Paros om zijn rustige sfeer.

De Ionische Eilanden

Deze eilandengroep in de Ionische Zee staat bekend om haar groene landschappen, prachtige stranden en historische steden zoals Corfu en Zakynthos, op de gelijknamige eilanden. Corfu is een kosmopolitische stad met een Venetiaanse invloed, terwijl Zakynthos bekend staat om zijn stranden met kristalhelder water en de beroemde scheepswrakbaai.

Kreta

Het grootste eiland van Griekenland is een ideale bestemming voor een actieve vakantie. Je kunt er wandelen in de Samaria-kloof, een van de langste en smalste kloven in Europa, de Minoïsche paleizen van Knossos en Phaistos bezoeken, of relaxen op de stranden van Elafonisi en Balos. Daarnaast zijn er talloze historische steden zoals Rethymno en Heraklion te ontdekken.

Activiteiten

Archeologie

Bezoek historische steden en archeologische plekken zoals Delphi, Epidauros en Olympia. Maak een boottocht naar de tempel van Poseidon op Kaap Sounion, of bezoek de oude stad Ephesus in Turkije, die vlakbij de Griekse eilanden ligt.

Watersporten

Ga zwemmen, snorkelen, duiken, surfen of zeilen. Veel eilanden bieden watersportcentra aan waar je alle benodigde apparatuur kunt huren.

Wandelen

Ontdek de prachtige natuur tijdens een wandeling in de bergen of langs de kust. In de Peloponnesos kun je bijvoorbeeld de Taygetos-berg beklimmen, terwijl je op Kreta de Samaria-kloof kunt verkennen.

Eten en drinken

Proef de heerlijke Griekse keuken in een traditionele taverna. Geniet van verse vis, tzatziki, souvlaki en andere lokale specialiteiten. Bezoek een lokale wijnmakerij en proef de heerlijke Griekse wijnen.

Feesten

Doe mee aan de vele feesten en festivals die gedurende het jaar worden georganiseerd, zoals het Ochi-feest op 28 oktober, ter herdenking van de verzet tegen de Italiaanse invasie in 1940. Bezoek ook de lokale panigyria, dorpsfeesten met traditionele muziek en dans.

Eilandhoppen

Eilandhoppen is dé manier om binnen relatief korte tijd veel van Griekenland te zien. Plan zelf je vakantie en stel je ideale reisschema vast langs bijzondere eilanden als Paros, Naxos en Mykonos, of kies voor een kant-en-klare pakketreis waarbij je onderkomens en vervoer geregeld is. Kun je zeilen, dan is het helemaal gemakkelijk: huur een zeilboot en trek eropuit!

Accommodaties en verblijf in Griekenland

Campings

Op reis met je eigen camper, caravan of tent? Of op zoek naar een leuk plekje in een mobilhome of stacaravan? Er zijn in Griekenland veel campings te vinden. Ontdek het bijvoorbeeld via ANWBCamping.nl.

Vakantiehuisjes

Relaxt van je vakantie in Griekenland genieten vanuit een eigen ruime accommodatie? Kies dan voor een vakantiehuis. Je vindt ze onder meer via Belvilla en Interhome.

Hotels

Voor een weekje vakantie in een comfortabel onderkomen kun je in Griekenland terecht in een van de vele hotels. Je hebt ze in allerlei prijsklassen en niveaus van comfort. Aan het strand, in de stad, of in het binnenland? Je zoekt ze eenvoudig via Booking.com.

Pakketreizen

Wordt het een wandelvakantie, groepsreis, of een fly&drive met onderkomens, vliegticket, huurauto en reisprogramma? Met de reizen van de ANWB kan je alle kanten op. Je ontdekt ze hier.

Wat vinden andere vakantiegangers van de bestemming Griekenland?

0,0
0,0 van 5 sterren (op basis van 0 reviews)
Niet te missen0%
Aanrader0%
Leuk voor een keer0%
Viel tegen0%
Niet de moeite waard0%

Alle meningen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Wat vind jij van de bestemming Griekenland?