Zeeland

Houd je van de kust en leuke stadjes en dorpen, dan is Zeeland de perfecte plek om een week naar op vakantie te gaan.

Over Zeeland

De provincie Zeeland is een topbestemming voor liefhebbers van strand, duinen, cultuur en gezelligheid. Of je er nu komt om in de zomer een week op het strand te relaxen of om uitgebreid te wandelen en te fietsen, Zeeland heeft het allemaal. Er zijn leuke steden als Middelburg en Zierikzee, brede stranden bij onder meer Vrouwenpolder en interessante musea en attracties, zoals Neeltje Jans en het Watersnoodrampmuseum.

Geschiedenis

Al voor de Romeinse tijd werd Zeeland bewoond. Het bestond toen nog deels uit eilanden die niet met elkaar verbonden waren. In de loop der tijd werd er veel land ingepolderd, maar nam de zee ook stukken land terug, onder meer na enkele watersnoodrampen. Vooral Middelburg profiteerde in de zestiende en zeventiende eeuw van een bijna directe verbinding met de zee en het groeide uit tot een belangrijke handelsstad, zelfs na Amsterdam de belangrijkste van het land. In de achttiende eeuw verminderde de welvaart in Zeeland, en liep de bevolking terug.

Met de verbinding tussen Walcheren, Zuid-Beveland en het vasteland van Nederland werd de provincie beter ontsloten. Met name de komst van de trein zorgde in de negentiende eeuw voor toenemende welvaart en mobiliteit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Zeeland van strategisch belang. Middelburg werd eerst door de Duitsers gebombardeerd, in 1940, en in 1944 bombardeerden de geallieerden de dijken waardoor grote gedeeltes onder water kwamen te staan. Na de Watersnoodramp in 1953 werden de dijken verbeterd en zorgden de Deltawerken voor een betere bescherming tegen het zeewater.

Cultuur

Doordat Zeeland relatief afgezonderd ligt van de rest van Nederland, heeft het een heel eigen cultuur. Bekend in binnen- en buitenland zijn de Zeeuwse streekproducten, zoals mosselen, babbelaars en bolussen. Omdat landbouw en visserij van oudsher een belangrijke bron van inkomsten is, spelen deze dan ook een grote rol in de cultuur van de streek. Denk aan activiteiten als ringrijden met een boerenknol of boerenwagen, de mosselfeesten en natuurlijk de klederdrachten. In veel van de dorpen in Zeeland wordt nog volop dialect gesproken.

Weer & klimaat

Dankzij de aanwezigheid van de zee, is het klimaat in Zeeland het jaar door gematigd. Het is de provincie met gemiddeld de meeste zonuren van het land. Tegelijk ontstaan er door het zeewater ook regelmatig buien in hete zomers, aan het eind van de dag. Over het algemeen is er een zeewind in de provincie. Die zorgt voor wat verkoeling op warme dagen en voor warmte op dagen met vorst.

Beste reistijd

De beste tijd om met vakantie naar Zeeland te gaan is vanaf maart tot en met half november, hoewel het ook in de winter heerlijk is om bijvoorbeeld op het strand uit te waaien en in een strandtent bij te komen met een kopje warme chocolademelk. Veel bezienswaardigheden en attracties zijn goed ingespeeld op het toerisme. Let ook op de vakantieperiodes, dan kan het een stuk drukker zijn. Duitsers weten de provincie in hun schoolvakanties ook massaal te vinden, het kan dan ook regelmatig gebeuren dat je in de zomer in het Duits wordt aangesproken.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Steden en dorpen

Middelburg: De hoofdstad van Zeeland heeft veel te bieden. Om te winkelen, met een van de gezelligste winkelgebieden van Nederland, maar ook om je onder te dompelen in historie. De stad telt meer dan 1.000 rijksmonumenten, vele honderden jaren oud. Opmerkelijk is bijvoorbeeld de abdij, het abdijplein, de Koorkerk en de Nieuwe Kerk. Maar ook het stadhuis is een belangrijk monument én de blikvanger van de binnenstad.

Goes: Goes heeft een gezellig stadscentrum. Ontdek de nauwe straatjes, het haventje, de kerken en kom tot rust op een van de terrasjes aan het marktplein.

Vlissingen: De tweede stad van Zeeland, die het vooral moet hebben van de boulevard. Veel Zeeuwen én vakantiegangers komen hier in het weekend of ’s avonds om een rondje langs het water te lopen. Ook vind je aan de boulevard een gezellig strand waar het ’s zomers goed toeven is.

Zierikzee: Voor zo’n relatief kleine stad telt Zierikzee op Schouwen-Duiveland verrassend veel monumenten. Onder meer drie fraaie stadspoorten en twee molens. Je vindt er leuke winkelstraten en gezellige terrasjes.

Hulst: Hulst, in Zeeuws-Vlaanderen, geldt als de meest Vlaamse stad van Nederland. Het is een vestingstad met een rijke historie. Bijzonder zijn onder meer de Sint-Willibrordusbasiliek uit de vijftiende en zestiende eeuw en het stadhuis uit dezelfde tijd. Interessant is ook dat de stad wordt genoemd in het middeleeuwse stuk ‘Van den vos Reynaerde’.

Sluis: Nog zo’n leuk vestingstadje in Zeeuws-Vlaanderen: Sluis, gesticht in de dertiende eeuw en vanwege de strategische ligging in de veertiende eeuw omgevormd tot vestingstad. Je vindt er veel winkels en in de zomer ook gezellige avondmarkten.

Veere: Klein maar fijn, dat geldt zeker voor het havenstadje Veere op Walcheren. Het heeft een leuk oud pleintje en enkele fraaie straatjes. Opvallend is ook de kerk, een imposant bouwwerk uit de veertiende eeuw. In de Napoleontische tijd deed het dienst als militair hospitaal, bedelaarshuis en kazerne.

Brouwershaven: Ook Brouwershaven is een kleine havenstad. De geboortestad van dichter Jacob Kats was in het verleden een strategische plek en werd dan ook voorzien van stadswallen en poorten. Tegenwoordig heeft het enkele leuke monumenten, zoals de Sint-Nicolaaskerk, een zogenaamde hallenkerk.

Domburg: Domburg is tegenwoordig een mooie plaats aan de kust, die oude wortels heeft. Hier lag de grootste van de drie Walcherse ringwalburgen, die waarschijnlijk als bescherming tegen de Vikingen dienden. In de negentiende eeuw ging de Middelburgse elite hier baden, en zo werd Domburg een badplaats.

Dreischor: Een bijzonder dorp, van vorm, is Dreischor. Het gaat om een ringdorp, dat als een ring om de kerk heen gebouwd is. Belangrijkste bezienswaardigheid is de tweebeukige hallenkerk, die gebouwd is tussen 1342 en 1450.

IJzendijke: IJzendijke is een klein stadje in Zeeuws-Vlaanderen. Het oorspronkelijk plaatsje werd 500 jaar geleden door de golven verzwolgen, de hertog van Parma liet iets verderop een nieuwe stad bouwen. In de volksmond heet het ook ‘Petit Paris’, waarschijnlijk omdat hier veel mensen Frans spraken. Na de Franse overheersingen van Nederland bleef een deel van de grond hier in handen van de Franse adel.

Stranden

Wil je tijdens een weekje Zeeland genieten van het strand? Dit zijn enkele van de mooiste stranden van de provincie!

Oostkapelle, Walcheren: Een breed zandstrand met ’s zomers veel strandhuisjes en enkele gezellige strandpaviljoens.

Cadzand, Zeeuws-Vlaanderen: Het strand van Cadzand-Bad is breed en gezellig, en wordt onderbroken door de karakteristieke paalhoofden ter bescherming van het strand. Je vindt hier enkele hotels en strandpaviljoens en bovendien een haventje.

Banjaardstrand, Kamperland: Zeeuwser kan het bijna niet, een breed zandstrand met uitzicht op de Oosterscheldekering en Neeltje Jans.

Breezand, Vrouwenpolder: Een van de breedste stranden van Nederland vind je aan de voet van de Veerse Gatdam bij Vrouwenpolder. Er is een beachclub en twee strandpaviljoens, en veel strandhuisje.

Domeinen 2, Westenschouwen: Het strand van Westenschouwen is breed en rustig gelegen, met er achter een groot natuurgebied.

Attracties en musea

Neeltje Jans: Op het voormalige werkeiland dat gebruikt werd tijdens de bouw van de Oosterscheldekering vind je nu het themapark Neeltje Jans. Met onder andere een waterpark, zeeaquarium, en interactieve tentoonstelling over de Deltawerken.

Watersnoodmuseum: Wil je een indringend beeld krijgen van de Watersnoodramp in 1953? Bezoek dan het Watersnoodmuseum op Schouwen-Duiveland, gevestigd in pontons die gebruikt werden om dijken te dichten.

Zeeuws maritiem muZEEum: Het maritiem museum van Vlissingen geeft een overzicht van de maritieme geschiedenis van Nederland en Zeeland in het bijzonder. Je vindt er bijvoorbeeld voorwerpen die afkomstig zijn van VOC-schepen.

Stoomtrein Goes-Borsele: Een leuk uitje voor jong en oud: een ritje met de stoomtrein tussen Goes en Borssele.

Bevrijdingsmuseum Zeeland: De oorlog heeft diepe wonden geslagen in de Zeeuwse geschiedenis en het landschap. Sporen daarvan vind je terug in het Bevrijdingsmuseum.

Zeeuws Museum: Zowel de collectie als de locatie van dit museum zijn bijzonder: het is gevestigd in de oude abdij van Middelburg en heeft een diverse collectie, met bijvoorbeeld historische wandtapijten maar ook moderne Zeeuwse kunst.

Accommodaties en verblijf in Zeeland

Campings

In Zeeland vind je veel campings. Van kleine minicampings tot grote vakantieparken waar veel te beleven valt. Kijk eens bij ANWB en Suncamp voor een overzicht van campings in Zeeland.

Vakantiehuisjes

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland? De website vakantiezeeland.com heeft een ruim aanbod op de mooiste plekken! Ook kun je terecht bij Novasol en Belvilla, voor mooie huisjes in Zeeland.

Hotels

Comfortabel genieten doe je in een van de Zeeuwse hotels. Je hoeft nergens aan te denken en kunt helemaal tot rust komen. Klik hier om een hotel in Zeeland te boeken.

Wat vinden andere vakantiegangers van de bestemming Zeeland?

0,0
0,0 van 5 sterren (op basis van 0 reviews)
Niet te missen0%
Aanrader0%
Leuk voor een keer0%
Viel tegen0%
Niet de moeite waard0%

Alle meningen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Wat vind jij van de bestemming Zeeland?